Srpsko narodno pozorište, Scena Jovan Đorđević, 24. septembar 20 časova / Predstava "Koštana", u režiji Kokana Mladenovića premijerno će biti izvedena pred novosadskom  publikom na sceni "Jovan Đorđević" u Srpskom narodnom pozorištu,  ulogu "Koštane" tumači glumica Emina Elor. Pored Emine Elor u predstavi igraju Emir Hadzihafizbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Nebojša Dugalić, Radoje Čupić, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Gordana Đurđević Dimić, Danica Grubački, Nina Rukavina, Andreja Kulešević, Jelena Marković.

Muziku za predstavu je komponovao Marko Grubić, koji zajedno sa članovima sastava "Vrooom" Andrijanom Belošević i Dzamalom Al Kiswani-jem izvode numere uživo.

Emina Elor prvakinja Novosadskog pozorišta - Ujvideki sinhaz,uvek posvećena ulozi u  komediji, tragediji, vodvilju, mjuziklu. Glumica predana radu i istraživanju u teatru, sa više od 40 pozorišnih uloga i 10 godina je prisutna u pozorištu, ali i  na filmu i televiziji. Nagrade osvaja od početka karijere kojih ima više desetina, a izdvajamo  Sterijinu nagrade i dva Patakijeva prstena.

"Koštana" je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava „mrtvo more“ jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva proterana. Palanka se uvek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava. Koštana peva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njen način pevanja i plesa toliko je originalan, a njen izgled tako zavodljiv, da čitav grad biva „ugrožen“ njenom pojavom - lokalna hijerarhija se raspada, a moralne norme patrijarhalnog konzervativnog sveta počinju da pucaju pred ovim naletom strasti i talenta. Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju meru. Pokušaće da je kupe, udaju, prodaju. Sama u svom tragičnom kraju, izdana od onih koji su joj glorifikovali slobodu i ljubav (Mitke i Stojan),Koštana će morati da nauči kolika je cena različitosti. Grad nije znao kako da se odbrani od njenog talenta koji nadrasta njihove živote.

Progonstvo je surovi izraz njihove ujedinjene nemoći protiv jednog bića koje im je pokazalo svu laž njihove svakodnevice. Tema slobode je, u slučaju glavne junakinje komada, neodvojiva od talenta. Biti talentovan, talentovaniji od drugih, videti svet čulnije i uzbudljivije nego što ga oni doživljavaju, znači i boriti se za takav svet. Koštana nema milosti prema lažnim vrednostima koje vladaju u njenom gradu, nema razumevanja za trule porodične odnose koje na okupu održava lažni palanački moral i „stid od sramote“. Svet oko nje se raspada i ona će pevati na sav glas o onome što je guši i sputava. Kao i životu, na kraju komada će apsolutno biti pobeđeno od realnog, sloboda od nužnosti.

Lica:

Koštana -Emina Elor

Hadzi Toma - Emir Hadzihafizbegović

Stojan, sin mu- Emir Ćatović

Arsa,predsednik opštine - Milan Kovačević,

Mitke, brat mu- Nebojša Dugalić,

Marko, vodeničar - Radoje Čupić,

Salče, mati Koštanina -Aleksandra Pleskonjić Ilić,

Kata, žena Hadži Tomina - Gordana Đurđević Dimić,

Stana, kći Hadži Tomina- Danica Grubački,

Vaska, Koca, Vela, kći Arsine - Nina Rukavina, Andreja Kulešević , Jelena Marković.

Muzičari (Vroom) - Marko Grubić, Andrijana Belošević i Dzamal Al Kiswani.

Kreativni tim: kompozitor Marko Grubić,  koreograf Andreja Kulešević, scenograf Marija Kalabić, kostimograf  Tatjana Radišić, tekst songova Kokan Mladenović, scenski govor dr Dejan Sredojević.

Prodaja ulaznica za premijeru predstave  "Koštana " startovala je 30. avgusta, a ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima "Gigstixa" i na blagajni Srpskog narodnog pozorišta . Cene ulaznica iznose za parter I 1200, parter II 1000 i 800 dinara za mesta na balkonu.

--

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..