Pozivamo vas da nam se u ponedeljak 19.11. u 19 časova ispred UK Parobrod, pridružite u šetnji koju organizujemo povodom početka rada i promocije projekta „Zvučna mapa Dorćola“. Projekat koji je početkom ove godine pokrenulo Udruženje građana „Tačka komunikacije“ od ove nedelje je dostupan za javnost na adresi www.zvucnamapadorcola.rs


Kao jedna od nezaobilaznih tačaka na mapi Dorćola i Starog grada, Parobrod je kao ustanova kulture opštine Stari grad, podržao ovaj projekat i šetnja počinje baš ispred naše kuće.
Tim povodom, u ponedeljak 19. novembra, autori mape će organizovati celodnevnu promociju tokom koje će posetioci biti u prilici da snime novu priču, predlože sagovornika ili tačku koja se još uvek ne nalazi na mapi. Galerija Doma omladine Beograda za sve zainteresovane biće otvorena u 14 sati.


Tokom jednočasovne šetnje, ekipa „Zvučne mape Dorćola“ će prisutne provesti kroz neke od najživopisnijih lokacija na kojima se tokom proteklih meseci istraživalo i razgovaralo. Tada će u rad biti puštena i aplikacija za android uređaje putem koje je celokupan sadržaj dostupan za one koji žele da aktivno istražuju mapu na mestima samih tačaka.


Šetnja će biti završena okupljanjem u Galeriji Doma omladine u 20 sati kada je planirano da se druženje sa gostima nastavi uz preslušavanje najzanimljivih priča od kojih se neke još uvek ne nalaze na mapi. Otovren proces prikupljanja sadržaja i nastavak istraživačkog rada otpočeće javnim postavljanjem nove tačke na sajt.


Ideja "Zvučne mape Doćola" je kreiranje sajta i aplikacije za smart uređaje putem kojih posetioci ili stanovnici zajednice mogu da čuju najzanimljivije priče o jednom gradskom naselju.
Sve priče su isključivo saznanja i iskustva ljudi koji ovde žive ili rade o stvarima od opšteg, lokalnog ili čak samo ličnog značaja. Na taj način ispituje se ličan odnos prema istoriji i savremenom okruženju, ali istovremeno, ovo je pokušaj da se očuvanjem tradicije pripovedanja zabeleži i na mlađe generacije prenese znanje o ljudima, događajima i mestima koja čine kulturno nasleđe jedne gradske celine kakva je ova.


Postojanje ovakve mape daje mogućnost svim stanovnicima Dorćola da njihov doživljaj bude deo šire kulture sećanja koja nudi sasvim novi pogled na okruženje kako za domaćine, tako i za domaće i strane posetioce Beograda.


Realizaciju prvog vodiča ove vrste u našoj zemlji na različite načine, za sada, podržali su i pomogli: Ministarstvo kulture i informisanja, Telenor fondacija, UK "Parobrod", Kancelarija za mlade Opštine Stari grad, Turistička organizacija Beograda, projekat „Umrežavanje“ i mnogi drugi.

<<  Septembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..