art-tura1Tokom protekle godine, zahvaljujući uspešnoj saradnji Narodnog muzeja, kompanija Hjulit-Pakard i Telenor i Gradske opštine Stari grad realizovan je, pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete Karađorđević, projekat Art Tura.

Tokom tri letnja meseca, Knez Mihailova i okolne ulice transformisane su  u galeriju pod vedrim nebom, a na gradskim fasadama prolaznici su mogli da vide izuzetne reprodukcije umetničkih dela koje je na prvi pogled bilo nemoguće razlikovti od originala.Kako je naša želja bila da se, nakon Beograđana i njihovih gostiju, sa izueztnim umetnicima i njihovim delima susretnu i ljubitelji umetnosti koji žive u drugim gradovima, tokom ove godine Art Tura će nastaviti putešestvije po Srbiji, a 14. septembra biće otvorena u Negotinu.

Kreirajući mogućnost novog, neposrednog i drugačijeg susreta sa umetničkim blagom iz zbirki Narodnog muzeja svim radoznaocima je pružena prilika da uživaju u delima Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Matisa ili Pabla Pikasa kao i remek delima domaćih autora od kojih izdvajamo dela Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Jovana Bjelića i Save Šumanovića.

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji Hjulit-Pakarda pružena nam je mogućnost da delima velikih umetnika omogućimo da iz galerija i muzeja zakorače u gradski pejzaž. Reprodukcije koje će krasiti gradske fasade neke od prolaznika će podsetiti na brojne izložbe i posete Muzeju, druge će inspirisati na prisnije upoznavanje sa aktuelnm muzejskim postavkama, dok će jedan deo prolaznika, zahvaljujući ovoj izložbi, po prvi put imati priliku da upozna samo jedan malim segmentom neprocenjive kulturne baštine.

 

 

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..