Gradske-vlasti-u-Berlinu-poViše o izložbi i pratećem programu:

 

 

 

 

 

 

O izložbi:

Izložba “Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945”, koju organizuje udruženje ARTEQ (Arte-kju) iz Beograda u partnerstvu s udruženjem Queer (Kvir) Zagreb, biće održana od 2. do 23. decembra 2011. godine u Muzeju grada Beograda, uz bogat prateći program koji će obuhvatiti stručnu tribinu o biopolitici, nacizmu i strategijama kontrole, kao i promocije knjiga i časopisa, video-instalacije i filmske projekcije.

Izložba se sastoji od 150 arhivskih fotografija, tekstova i dokumenata, koji prikazuju opštu i lične istorije oko 100.000 osoba uhapšenih zbog homoseksualne orijentacije, pre i za vreme Drugog svetskog rata. Dokumentaristički je prikazan razvoj sistemske državne homofobije u nacističkoj Nemačkoj i mehanizama progona koji su, u određenoj meri, ostali na snazi do 70-ih godina 20. veka. 
Cilj izložbe je da predstavi istorijske činjenice korišćenjem autentičnih dokumenata iz perioda nacizma i podigne svest o stradanju i patnji homoseksualaca pod nacističkim režimom, da omogući sučeljavanje sa stereotipima o LGBT osobama u srpskom društvu, promoviše toleranciju prema manjinama i podstakne različite društvene činioce da se uključe u dijalog o promociji antifašističke ideologije i ukidanju predrasuda prema osobama drugačije seksualne orijentacije.
Reč je o gostujućoj izložbi Queer Zagreba koja je prvi put predstavljena u Hrvatskoj u septembru 2008, a realizovana je u saradnji sa muzejima holokausta u Vašingtonu i Berlinu. Poseban naglasak je na razdoblju od 1933. do 1945, kao periodu sistemskog progona homoseksualaca u kojem je uhapšeno više od 100.000 muškaraca, a do 15.000 završilo je u koncentracionim logorima, gde je većina i okončala živote. U logorima su homoseksualci simbolično bili obeležavani roze trouglovima. 
Specifičnost homoseksualnih žrtava je u tome što njihov progon nije zaustavljen završetkom rata, već su neki od njih morali da nastave služenje zatvorskih kazni i po savezničkom oslobađanju iz logora. Zakonska osnova koja je omogućila nacisticki teror nad homoseksualcima bila je na snazi od 1871. godine, dakle - mnogo pre pojave nacisticke ideologije, dok je nacisticka revizija Krivičnog zakona 1934. godine, u delu koji se odnosi na homoseksualne muskarce, ostala aktuelna više od 20 godina nakon rata.
Tek se ponovnim buđenjem pokreta za prava homoseksualnih osoba krajem 60-ih godina 20. veka počela da stvara klima da se istorija sistematski pozabavi i homoseksualnim žrtvama nacistickog režima.
Nemački parlament je 2002. godine amnestirao sve homoseksualne žrtve nacizma, a vlada im je 2008. odala počast podizanjem spomenika u Berlinu. Neke zemlje danas stvaraju ne samo temeljne okvire tolerancije različitosti, već razvijaju politike koje se zalažu za potpuno prihvatanje homoseksualnog identiteta kao ravnopravnog, u širokom spektru ljudske seksualnosti.
Nadamo se da će izložba doprineti smanjenju homofobije i u srpskom društvu i prihvatanju svih razlika kao prednosti pri uspostavljanju kvalitetnog života u savremenom društvu.
Izložbu su finansijski pomogli Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Fond za otvoreno društvo Srbije i Fondacija Hajnrih Bel. Podršku su pružili i Muzej grada Beograda, Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda, Socijaldemokratska omladina, Centar za kvir studije iz Beograda, izdavačka kuća Heliks iz Smedereva i udruženje Alternativni kolektiv.

Medijski sponzori izložbe su: Radio-Televizija B92, Novinska agencija Beta, dnevne novine Politika i Danas, nedeljnik Vreme, dvonedeljnik Balkan Insight, portali SEEcult.org, balkaninsight.com, e-novine.com, izlazak.com i danubeogradu.rs.
.

 

 


O pratećem programu:

U okviru pratećeg programa izložbe, tokom tri vikenda u Muzeju grada Beograda, biće organizovana tribina na temu “Biopolitika, nacizam i strategije kontrole”, uz učešće filozofa Dušana Maljkovića i Ivana Milenkovića i teoretičarke Tamare Đorđević, kao i promocije knjiga “Muškarci s ružičastim trokutom” Hajnca Hegera (Heinz Heger) u izdanju Domina iz Zagreba – jedinog poznatog svedočanstva homoseksualne osobe koja je preživela logor – i “Čovek koji je suviše znao” Dejvida Livita (David Leavitt) u izdanju Heliksa iz Smedereva, o istaknutom britanskom naučniku Alanu Tjuringu (Alan Turing) koji je bio žrtva homofobnog progona i “lečenja” hemijskom kastracijom.

Prateći program obuhvatiće i projekciju dokumentarnog filma “Opasno znanje” (Dangerous Knowledge) Dejvida Malona (David Malone) o tragičnoj sudbini četvorice genijalnih matematičara, među kojima je i Tjuring, video-instalaciju Igora Grubića “Priča sa istočne strane” (East Side Story) o nasilju na paradama ponosa u Beogradu i Zagrebu i promociju magazina “QT” – časopisa za kvir teoriju i kulturu, u izdanju Centra za kvir studije iz Beograda.

Posetioci će moći da pogledaju i igrani film “Drugačiji” (Bent) Šona Matijasa (Sean Mathias) o nacističkom progonu homoseksualaca, dokumentarni film “Grad granica” (City of Border) Jun Suh (Yun Suh) o pravima homoseksualaca u Jerusalimu, koji je dobitnik granprija na prošlogodišnjem Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma i dokumentarni film „Član 175“ (Paragraph 175) Roba Epštajna (Rob Epstein) i Džefrija Fridmena (Jeffrey Friedman) o životu nekoliko homoseksualnih muškaraca i jedne žene progonjenih na osnovu zloglasnog člana 175. Krivičnog zakona, kojim je od 1871. godine u Nemačkoj homoseksualnost kriminalizovana.

Prateći program obuhvatiće i projekcije emisija Televizije B92 „Insajder: Nasilje uz blagoslov“ o ekstremnim desničarskim organizacijama, neredima i nasilju u Beogradu 2010. u vreme prve održane Povorke ponosa i „Reakcija: Sve boje prajda“ o pripremi za paradu i paradi 2010. godine.

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..