Nacisticki-teror-nad-homoseIzložba “Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945” biće održana od 2. do 23. decembra 2011. godine u Muzeju grada Beograda, uz bogat prateći program.



Izložbu organizuje udruženje ARTEQ iz Beograda u partnerstvu s udruženjem Queer Zagreb i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije,  Fonda za otvoreno društvo Srbije i Fondacije Hajnrih Bel

Projekat su podržali Muzej grada Beograda, Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda, Centar za kvir studije iz Beograda, izdavačka kuća Heliks iz Smedereva i udruženje Alternativni kolektiv.

Izložba se sastoji od 150 arhivskih fotografija, tekstova i dokumenata na panoima, koji prikazuju opštu i lične istorije oko 100.000 osoba uhapšenih zbog homoseksualne orijentacije, pre i za vreme Drugog svetskog rata. Dokumentaristički je prikazan razvoj sistemske državne homofobije u nacističkoj Nemačkoj i mehanizama progona koji su, u određenoj meri, ostali na snazi do 70-ih godina 20. veka.

U okviru pratećeg programa, tokom tri vikenda u Muzeju grada Beograda, biće organizovana tribina na temu “Biopolitika, nacizam i strategije kontrole”, promocija časopisa “QT” za kvir teoriju i kulturu, u izdanju Centra za kvir studije iz Beograda, promocije knjiga “Muškarci s ružičastim trokutom” Hajnca Hegera, u izdanju Domina iz Zagreba, i “Čovek koji je previše znao” Dejvida Livita, u izdanju Heliksa iz Smedereva, o istaknutom britanskom naučniku Alanu Tjuringu.

Posetioci će moći da vide i dokumentarni film “Opasno znanje” Dejvida Malona o četvorici genijalnih matematičara, video-instalaciju Igora Grubića “Priča sa istočne strane”, igrani film “Drugačiji” Šona Matijasa, dokumentarni film „Paragraf 175“ Roba Epštajna i Džefrija Fridmena i dokumentarni film “Vrela krv” Miloša Teodorovića i Ivane Lalić Majdak, kao i emisije Televizije B92 – „Insajder: Nasilje uz blagoslov“ i „Reakcija: Sve boje prajda“.

Cilj izložbe je da predstavi istorijske činjenice korišćenjem autentičnih dokumenata iz perioda nacizma i podigne svest o stradanju i patnji homoseksualaca pod nacističkim režimom, da omogući sučeljavanje sa stereotipima o LGBT osobama u srpskom društvu, da promoviše toleranciju prema manjinama i podstakne različite društvene činioce da se uključe u dijalog o promociji antifašističke ideologije i ukidanju predrasuda prema osobama drugačije seksualne orijentacije.


Mesto: Muzej grada Beograda

Ulica: Resavska 40b
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..