Martovski program beogradskih Silosa pod sloganom „Oda ženi“ u naredna dva vikenda donosi bazar posvećen ženskom preduzetništvu 23. i 24. marta sa oko 40 izlagača, kao i završnu konferenciju 30. i 31. marta. Na konferenciji biće predstavljeni projekti Nordeus fondacije, Centra za promociju nauke, Fempower, dok će paneli, pored ostalog, da potraže odgovor na pitanje „Kako se gradi zajednica“ upravo uz predstavljanje više ženskih organizacija. A njih čak šest, među kojima i Kuća umetnica, Haos Space, Pole Dance Fitness i Shiva Shakti škola joge, udružilo se sa Silosima kako bi tokom marta imali sadržaje posvećene ženama, pa je i program u Silosima otvoren 1. marta sa izuzetno posećenom izložbom „Oživljavanje“ Ženskog arhitektonskog društva, uz prateće radionice i panele.

Već narednog, osmomartovskog vikenda održao se i festival ženskog principa „Viva La Vulva“ koji je tokom publici u Silosima predstavio preko 20 umetnica dobi od 20 do 75 godina. Dvodnevni program intrigantnog naziva, doneo je brojne interaktivne sadržaje, pa je publika je mogla da gleda ceo proces tetoviranja uživo, izradu ikonopisa ili da isproba tafting pletenje, kao i da pleše uz cirkuske akrobacije Cirkusfere! Naša akademska slikarka Svetlana Ninković je ohrabrivala posetioce, uključujući i decu, da zajedno sa njom rade na platnu velikog formata, dok je TKV, naša svetski priznata i francuskim ordenom za umetnost odlikovana umetnica, na licu mesta oslikavala unikatne komade garderobe koji su donosili posetioci. Za predavanje o jednakosti polova odabran je upravo muškarac, i to čuveni psiholog i savetnik brojnih uspešnih ljudi poput Novaka Đokovića, dr Žarko Ilić.

Osmomartovski vikend bio je ujedno prilika da se predstavi i novi koncept zabava u Silosima koje počinju već od 18 časova i traju do ponoći kako bi svi koji vole da izlaze i plešu u klubovima, imali priliku da se odmore za sutrašnje aktivnosti kao što je dan u prirodi, ili baš pored reke ispred samih Silosa gde je prolećno sunce uveliko stiglo. Na ovim žurkama od početka meseca nastupale su Aleksandra Duende, Yelisaveta, Una Nikolić, Vanja Bursać, Iva Arifaj i DJ Iron, a održan je i međunarodni festival savremene elektronske muzike Fields, na kojem su nastupali Darla Smoking, Jay Glass Dubs, Will Laut, Holy Palms i drugi umetnici iz Ukrajine, Rusije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Ovaj petak donosi novu „Revive“ žurku na kojoj će slikarka Nikoleta Mihaljević izvesti umetnički performans baziran na njenom bogatom slikarskom opusu, dok su za muziku zaduženi Popi Divine, Tinik, Ivandis i Lilith Monroe. U subotu nas očekuje uvek puna „Full Moon“ žurka sa Unom Senić tokom koje će Vladica Čulić da završi svoje novo delo u kombinovanoj kolaž tehnici na platnu, a poslednji vikend u martu donosi „Disko Vrisko!“ i retro žurku u režiji Bege Fanka i Rebel B-a, kao i nove diplomske nastupe vodeće domaće DJ škole Playground čiji „il profesore“ je beogradski DJ veteran Petko.

Društvena sabirnica Beograda sve više na evropskoj sceni

Zahvaljujući neprofitnoj organizaciji Gaia pokret, Silosi su postali prava sabirnica društvenog života Beograda i magnet za brojne umetnike, ekologe, sportiste i naučnike, ali i sve one koji svojom kreativnošću nastoje da ukazu na važna društvena pitanja. Četiri stuba delovanja Silosa su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine, a u ovoj zoni redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja. Nakon što su HBO, Discovery i drugi svetski mediji svetu otkrili ovo mestu u Beogradu, u 2024. godini sledi čitav niz pojavljivanja Silosa i na evropskoj sceni.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..