Povodom 1. februara 1748. godine, dana kada je Novi Sad pre 276 godina dobio status slobodnog kraljevskog grada, kao i ime koje i danas nosi, Grad Novi Sad pripremio je bogat četvorodnevni program koji obiluje raznovrsnim dešavanjima. Kroz blisku saradnju Mreže kulturnih stanica i ustanova kulture, Turističke organizacije Grada Novog Sada, ali i drugih institucija, organizacija i komunalnih preduzeća, Novosađanima i posetiocima grada će biti omogućeno da uživaju u izložbama, svečanostima, filmovima, Novosadskom noćnom bazaru i u još mnogo sadržaja.

Detaljan program dešavanja povodom Dana Novog Sada možete pogledati na linku, a u nastavku izdvajamo neke od događaja koji će biti održani u Kulturnim stanicama Svilara, Eđšeg, Barka, Stepanovićevo, Begeč...
 
1. Kulturna stanica Svilara, 19:00 časova
 
U četvrtak, 1. Februara u 19.00 časova u Kulturnoj stanici Svilara biće priređena premijera predstave „Mesečevom ulicom“. Ova predstava rezultat je osmomesečnog rada poznatog novosadskog glumačkog dvojca Sanje Ristić Krajnov i Jugoslava Krajnova sa lokalnom zajednicom Almaškog kraja. Tema dramskih radionica koje je okupila glumce, amatere, članove lokalne zajednice, bile su priče i predanja Almaškog kraja, jednog od najstarijih delova Novog Sada. Vođeni umetničkom rukom Sanje i Jugoslava, rezultat svog osmomesečnog rada glumci različitog uzrasta premijerno će predstaviti u Kulturnoj stanici Svilara.
 
U predstavi igraju: Aleksandra Idvorjan, Kasija Tara Šaraba, Isidora Bošnjaković, Nastasija Batranović, Nemanja Đurišić, Aljoša Boruš, Bojana Grgurević, Teodora Vulević, Dragana Pješčić, Milena Aleksić, Nikola Gero, Teodora Eraković, Nikoleta Anđelković, Gavrilo Krajnov i Sanja Ristić Krajnov.
 
2. Kulturna stanica Eđšeg, 19.00 časova
 
Izložba „Čudesni svet Mire Brtkove okom maga Pavela Surovog“ biće otvorena 1. februara u 19.00 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg. U večeri otvaranja izložbe, biće priređena i modna revija haljina Mire Brtke, velikog imena domaće i evropske umetničke scene koja je najveći deo života provela u Novom Sadu. Proslavljeni i svestrani umetnik Pavel Surovi dugo je posvećen liku i delu Mire Brtke, i strastveni je kolekcionar njenih modnih kreacija. Na izložbi koja će biti postavljena do kraja februara u Kulturnoj stanici Eđšeg posetioci će imati priliku da pogledaju Pavelove fotografije u jedinstvenom stilu kojim odiše njegov rad, a koje prikazuju upravo izabrane haljine Mire Brtke. Pored ovoga publika će modne detalje sa fotografija moći da vidi i uživo!
 
3. Kulturna stanica Barka, 19.00 časova

Kada mu je violina u rukama, tada je najsrećniji! U to će se uveriti i posetioci Kulturne stanice Barka 1. februara u 19.00 časova. Jedan od najtalentovanijih mladih violinista, ovogodišnji laureat nagrade „Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu“ i „Student generacije na Akademiji umetnosti“, Andrej Balaž predstaviće se našim posetiocima koncertom i razgovorom koji će voditi Milica Stojadinović. On će se svojim muziciranjem, ali i kroz razgovor, publici predstaviti kao sjajan muzičar, ali i kao svestran mladić vrlo raznovrsnih i neobičnih interesovanja.
 
4. Kulturna stanica Begeč, 01.02. - 18.00 č; 02.02. – 19.00 časova
 
Pozivamo vas da 1. februara u 18.00 časova dovedete vaše mališane u Kulturnu stanicu Begeč na besplatnu predstavu ”Jedrenjak u kukuruzu” koju će odigrati pozorište ”Teatrilo” i ulepšati vam ovo popodne. Autorska priča, originalno osmišljena scenografija, kostimi i lutke uvešće svako dete u čarobni svet mašte gde se mašta preliva u stvarnost. Proslavu Dana grada Novog Sada u Kulturnoj stanici Begeč obeležićemo i 2. februara u 19.00 časova uz tamburu i tamburašku muziku, prepoznatljive i autentične motive sa vojvođanskih prostora. Pozivamo vas da nam se pridružite na koncertu Zanatskog ansambla Centra tamburaške kulture.
 
5. Kulturna stanica Stepanovićevo, 13.00 časova
 
U Kulturnoj stanici Stepanovićevo pripremili smo bogat program ovim povodom. Pridružite nam se u četvrtak, 1. februara, u 18.00 časova i uživajte u onome što su za vas pripremila deca iz Stepanovićeva. Publici će se predstaviti i najmlađe balerine, koje su proteklih meseci pohađale baletsku školu u Kulturnoj stanici Stepanovićevo pod vođstvom balerine Milane Marčetić. Imaćete priliku da uživate i u nastupu lokalne folklorne grupe, kao i izložbi i kratkom dramskom programu đaka lokalne škole na temu Alekse Šantića čije ime škola nosi. Povodom dana Grada, 276. rođendana Novog Sada, Kulturna stanica Rumenka organizuje radionicu na temu "Moj grad - Novi Sad". Učenici osnovne škole će tokom radionice od kolaž papira i drugog recikliranog materijala, inspirisani grbom Novog Sada, praviti mozaik. Pored zabave, ova radionica deci omogućava razvijanje ekološke svesti, sticanje osnovnog znanja o vizuelnom izražavanju, podstiče likovne aktivnosti i kreativnost, kao i razvoj fine motorike.
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..