FIRST® LEGO® League je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje, upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova. Na globalnom nivou, za program je prijavljeno preko 35 000 timova,  održava se u preko 100 država, a u Srbiji je organizovan od strane Udruženja „Prava Priča“u saradnji sa organizacijom Serbian Tech i slovenačkom organizacijom Super Glavce. FIRST LEGO League Explore program je osmišljen na taj način da deca uzrasta od 6 do 10 godina, zajedno sa svojim mentorom, mesecima pripremaju i osmišljavaju Inovativni projekat na zadatu temu, prave panele i prezentacije, kao i motorizovani model koji je napravljen od lego kockica.

Ovogodišnja tema projekta je „MASTERPIECE“ i usmerena je na povezivanje umetnosti i tehnologije. Ove godine u Explore programu će učestvovati čak osamnaest ekipa, a završni događaj programa Explore festival će se održati početkom sledeće godine u Savremenoj osnovnoj školi. Cilj je da na zabavan i edukativan način uvede decu u svet robotike, tehnologije i nauke.

Kompanija EPAM je prepoznala značaj i vrednosti programa i organizatora i pružila podršku ovogodišnjoj organizaciji događaja.

Udruženje će 11. februara 2024. organizovati i Challenge program u Šapcu. Ovaj program namenjen je za decu uzrasta od 9 do 16 godina i ima za cilj da nadahne mlade kroz četiri takmičarska dela, da eksperimentišu i razviju svoje kritičko razmišljanje, kodiranje i dizajnerske veštine kroz STEM učenje i robotiku. Deca i mladi kroz rad u timu vođeni mentorom konstruišu i programiraju robota koji kompletira misije Robot igre. Pred stručnim žirijem objašnjavaju svoju konstrukciju, kod, strategiju robota i predstavljaju inovativni projekat čiji je cilj osmišljavanje načina da se unapredi okruženje i zajednica.

Na takmičenju u Srbiji učestvuju ekipe iz različitih gradova Srbije. Pobedničke ekipe sa takmičenja u Srbiji odlaze u Sloveniju na regionalno takmičenje, dok ekipe koje uspeju dalje da se plasiraju, odlaze na svetsko takmičenje.

Udruženje „Prava priča“ je neprofitno, nevladino udruženje osnovano sa ciljem podrške deci, mladima i zajednici u oblasti nauke, tehnologije, obrazovanja i humanitarne delatnosti.

SerbianTech je organizacija koja se bavi osnaživanjem tehnološkog ekosistema. Aktivnosti i inicijative organizacije su zasnovane na tri stuba - tehnološko obrazovanje i edukacije, poslovno umrežavanje i promocija tehnološkog ekosistema.

Zavod Super Glavce je PDP/operativni partner i oficijalni vlasnik licence FIRST LEGO League (Discover, Explore i Challenge) za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Aktuelnosti vezane za FIRST LEGO League program  možete pratiti na zvaničnom sajtu, ali i putem Instagram profila , LinkedIn i Facebook stranice.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..