Ljubitelje animacije i filma očekuje izuzetno bogat program, jubilarnog 20. izdanja Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA, koje će biti održano od 2. do 8. oktobra. Kako najavljuju iz Doma kulture Studentski grad, koji je osnivač i organizator manifestacije, pored kompletnog programa koji će biti prikazan u različitim prostorima Doma kulture na Novom Beogradu, reprizni termini glavnog takmičarskog i pratećih programa biće prikazani i u bioskopu Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11). Animirani džingl i vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala, osmislili su i realizovali Miloš Tomić i Antun Gverović.

U četiri večeri glavnog takmičarskog programa biće prikazano 37 najboljih evropskih kratkometražnih animiranih filmova iz dve prethodne godine, od kojih je 5 filmova nastalo u srpskoj produkciji i koprodukciji. O najboljim filmovima u glavnoj konkurenciji odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: Režina Pesoa (Regina Pessoa), nagrađivana portugalska autorka animiranih filmova, Keli Galaher (Kelly Gallagher), američka filmska autorka i profesorka animacije i Daniel Šuljić, autor animiranih filmova i umetnički direktor zagrebačkog Animafest-a.

Odluke o najboljim studentskim filmovima, kojih će biti prikazano ukupno 52 (u 4 programske celine), od kojih su 9 radovi domaćih studenata animacije, odlučivaće tročlani međunarodni žiri u sastavu: Sanja Borčić, hrvatska producentkinja i distributerka, Štefan Fogt (Stefan Vogt), animator i edukator iz Berlina i Miloš Gojković, animator i reditelj iz Beograda.

Od pratećih programa, očekuje nas gostovanje oskarovca za kratki animirani film "Otac i ćerka" iz 2001. godine, Mikaela Dudoka de Vita (Michaël Dudok de Wit), koji će se publici predstaviti svojim kratkim animiranim filmovima uz diskusiju, u subotu, 7. oktobra u 18 časova u Domu kulture. Pored programa i prezentacije, autor će održati masterklas za studente animacije i biće prikazan njegov dugometražni animirani film "Crvena kornjača" iz 2016. Članovi žirija za glavni takmičarski program će takođe imati svoje autorske prezentacije u toku festivalskih dana, dok će nemački autor, član studentskog žirija, Štefan Fogt održati praktičnu radionicu animacije za studente i predavanje o scenariju za animirani film.

Biće otvorene i dve izložbe, na zvaničnom otvaranju, u utorak, 3. oktobra u Velikoj i Maloj galeriji Doma kulture Studentski grad. Izložba pod nazivom "BALKANIMA: 20 godina" predstavlja vizuelni arhivski prikaz prve dve decenije nastanka i razvoja festivala, uz posvetu idejnom tvorcu i prvom umetničkom direktoru, Nikoli Majdaku. Druga izložba pod nazivom "Float", autorke Jelene Milunović, je instalacija posvećena tzv. proširenoj realnosti (augmented reality), koja kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk.

Pored ne-takmičarskih programa, Svetske i Balkanske panorame, biće prikazan i program animiranih muzičkih spotova, koji su prijavljeni za selekciju, a u toku festivala biće održan akustični koncert kultnog beogradskog muzičara Nikole Vranjkovića (5. oktobar u 22.00), kao i nastup DJ Vuče (ex Darkwood Dub, u subotu, 7. oktobra u 22.00).

Festival je ove godine podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Filmskog centra Srbije, a od ove godine se podršci festivala Balkanima, pridružio i brend "Kasato".

Ulaz na sve programe je besplatan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..