Danas je, konferencijom za novinare u rezidenciji ambasadora Italije, otvoreno prvo izdanje „IFIB – Italian Fashion in Belgrade“, manifestacije posvećene promociji italijanske mode u Srbiji. U okviru ove inicijative, koju je osmislila i realizovala Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Srbiji i agencijom Fabrika, Vesne Mandić, biće organizovani brojni događaji posvećeni modi „Made in Italy“ koji će se održati u Beogradu, od aprila do juna. IFIB namerava da srpskoj javnosti predstavi italijansku modnu industriju iz različitih uglova: pozorište i muzika, radionice i seminari, tradicija i ručni rad, održivost i inovacije, modne revije, osnaživanje žena, dizajn, film.

Manifestaciju će 26. aprila otvoriti gala koncert u Narodnom pozorištu posvećen modnom kreatoru Renatu Balestri, sa originalnim kostimima koje je kreirao za Beogradsku operu. Zatim će, u Etnografskom muzeju, 5. maja biti otvorena izložba „Italija je u modi”, koju je priredio Stefano Dominela, a na kojoj će biti izloženo 50 kultnih haljina italijanske mode. Ove iste haljine će od 6. do 9. maja biti protagonisti i u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će biti prikazano nekoliko filmova u kojima su nošene, a koji su ih učinili delom društvene svesti i istorije mode i kinematografije.

Modi će biti posvećen i VII Dan italijanskog dizajna, koji će se održati 8. maja u Muzeju primenjene umetnosti, kada će biti održan seminar Euđenije Morpurgo i Tamare Jarić.

Program IFIB-a obuhvata i modne revije „Patrizia Pepe” i „Dress for Success”, kao i radionice posvećene italijanskoj tradiciji i ručnom radu. Između ostalih tu su 18. maja „Salon izuzetnosti”, na temu italijanskog krojačkog zanata, koji je priredio Aleksandar Đorđević, i 6. juna, seminar posvećen ulozi porodica Versače i Dona dale Rose u modi i umetnosti.

„Publika u Srbiji je zaljubljena u italijansku modu. Pokretanje prvog ‘IFIB – Italian Fashion in Belgrade’ omogućiće im da još bolje upoznaju kreativnost, kvalitet i mnoge varijacije mode ‘Made in Italy’, sektora koji je u svetu u stalnom porastu, sa izvozom koji je 2022. godine premašio 80 milijardi evra“, izjavio je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..