U Srbiji danas počinje takmičenje Viki voli spomenike, koje organizuje grupa Vikipedijanaca uz podršku Vikimedije Srbije, a sa ciljem povećanja vidljivosti zaštićenog kulturnog nasleđa Srbije. Konkurs je međunarodnog karaktera i traje od 1. do 30. septembra 2022. godine, a omogućiće svim zainteresovanim učesnicima i učesnicama da obogate Vikimedijinu ostavu kvalitetnim fotografijama spomenika kulture. Nagrade za prva tri mesta su 30, 20 i 10 hiljada dinara. Viki voli spomenike je međunarodni foto konkurs tokom kog se prikupljaju fotografije spomenika kulturnog nasleđa, a koji organizuju ogranci i afilijacije Vikimedije.

Prvi put je organizovan 2010. u Xolandiji, a nakon njega je usledilo izdanje širom Evrope 2011. godine. Od 2012. godine takmičenje se organizuje svake godine u zemljama širom sveta. Osim što ističe značaj spomenika kulture i čuva ih od zaborava, takmičenje omogućava prikupljanje materijala koji će kasnije biti iskorišćen za ilustraciju članaka na Vikipediji i drugim Vikimedijinim projektima.

Tokom ovih godina, na globalnom nivou prikupljeno je preko dva miliona, a u Srbiji preko 10 hiljada fotografija spomenika koje su trajno pohranjene na Vikimedijinoj ostavi i slobodne za korišćenje.

Pridružite se i učestvujte u najvećem foto-takmičenju na svetu i potencijalno osvojite neku od novčanih nagrada. Sve informacije i detalje možete pronaći na stranici takmičenja na Vikimedijinoj ostavi, zvaničnom sajtu, kao i putem mejla za konsultacije Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..