Francuski institut u Srbiji i ove jeseni priređuje manifestaciju Digitalni novembar, koja nudi raznovrsni program. Ovaj festival digitalnih kultura, koji se odvija u 75 zemalja širom sveta, ističe rad francuskih talenata koji stvaraju u digitalnoj sferi i promoviše međunarodnu saradnju sa stručnjacima iz celog sveta. Očuvanje životne sredine prioritet je svih nas, a digitalne mogućnosti pomažu nam da još uverljivije predočimo svima koliko su ugrožene biljke, životinje i svet u kome živimo.

O tome govori putujuća izložba Karavan za klimu, koja se ove godine odvija pod sloganom Mali korak za čoveka, veliki za prirodu, koju će posetioci moći da vide uživo u Francuskom institutu, ali i online, i to od 12. novembra 2020. Izložbu je ove godine Francuski institut organizovao u saradnji sa Centrom za promociju nauke, uz podršku Delegacije Evropske unije i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.
 
Uporedo svoju turneju po Srbiji započinje i Wild immersion, putujući kombi koji će se 12. novembra parkirati ispred Kulturnog centra Beograda. Uz pomoć VR naočara posetioci će se “teleportovati” u magični, ugroženi svet divljine, koji će ih potaći na razmišljanje o neophodnosti očuvanja biodiverziteta Srbije.
 
Kulturne baštine Francuske i Srbije postaju pristupačne svima u Srbiji, zahvaljujući, s jedne strane, projektu France eMotion, koji predstavlja lepotu francuske kulturne baštine, a sa druge strane - projektu Inspirisani Francuskom, koji obuhvata predstavljanja, putem kratkih video zapisa, dela srpskih slikara koji su živeli i stvarali u Francuskoj, a koja se čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda.
 
Položaj žena u savremenom svetu tema je kojoj Francuski institut pridaje veliki značaj. U saradnji sa feminističkim kulturnim centrom BEFEM, ovog novembra organizuje debatu o digitalnim mogućnostima borbe protiv nasilja nad ženama.
 
Video igre su nezaobilazne i ovog Digitalnog novembra. Emanuel Korno, iskusni dizajner igara, održaće online radionice sa srpskim talentima, u partnerstvu sa Serbian Games Association u Beogradu i Startup centrom u Nišu. Pored toga, subotom, u medijateci Francuskog instituta u Beogradu, ali i online, deca od 5 do 10 godina moći će da igraju Escape game – Moja mala planeta.
 
Program digitalnog novembra sa opširnijim informacijama dostupan je na sajtu Francuskog instituta u Srbiji : ovde
 
PROGRAM:

Wild immersion – U DIVLJINI

od 12. do 16. novembra – Plato ispred Kulturnog centra Beograda, Knez Mihailova 5
od 17. do 21. novembra – Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd

Bliski susreti sa životinjama usred Beograda! Wild immersion je prvi na svetu virtuelni rezervat prirode, koji koristi nove tehnologije kako bi vas teleportovao u svet divljine. Uz pomoć VR naočara, otkrićete biodiverzitet Srbije. Obuzeće vas divljenje, saosećanje i svest o neophodnosti očuvanja prirode!

Turneju po Srbiji projekta Wild immersion podržavaju Jane Goodall i Vlada Republike Francuske. Sajt: ovde
 
Karavan za klimu – MALI KORAK ZA ČOVEKA, VELIKI ZA PRIRODU

od 12. do 27. novembra  – Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd + online

Karavan za klimu stiže u Beograd!

Karavan za klimu je projekat Francuskog instituta u Srbiji, koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke, uz podršku Delegacije Evropske unije i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Spajajući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Obuhvata dvojezičnu pedagošku izložbu i interaktivne eksponate. Digitalna verzija Karavana od 12. novembra biće pristupačna svima, a posebno može biti dragocena za nastavu u srpskim školama. Sajt ovde
 
FRANCE eMotion
 
19/10 – 6/11 – Istorijski arhiv « Timočka krajina », Nikole Pašića 160, Zaječar
19/10-2/11 – Centar za kulturu i umetnost, Dušana Trivunca 15, Aleksinac
12-28. novembar – otvaranje 12. novembra u 18h

Karlovačka umetnička radionica, Trg Branka Radičevića 7/2, Sremski Karlovci

Virtuelna izložba France eMotion, koja vodi gledaoca u nezaboravnu šetnju kroz Francusku, ovog novembra obići će tri grada u Srbiji.

Četiri fotografa, sa četiri kontinenta - Išola Akpo (Benin), Edu Monteiro (Brazil), David Šaliol (SAD) i Lurdes Segade (Španija), putovali su kroz razne delove Francuske i svaki od njih je na svoj način video i zabeležio raznolikost francuske kulturne baštine. Njihove fotografije, u dodiru sa tehnologijama proširene stvarnosti i digitalne animacije, odražavaju oduševljenje Francuskom, koje se prenosi na posetioce izložbe, koji će moći da virtuelno zađu u tvrđave, prošetaju parkovima dvoraca, obiđu muzeje i najsavremenije izložbene prostore, dive se lukovima opatija i mostova…

Izložba je plod partnerstva asocijacije Atout France  i Francuskog instituta.
 
INSPIRISANI FRANCUSKOM

Ovog Digitalnog novembra emitovaćemo video priloge o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze: Galerija Matice srpske Novi Sad, Spomen zbirka Pavle Beljanski Novi Sad, Galerija lepih umetnosti Rajko Mamužić, Novi Sad,  Narodni muzej Beograd. Ove zanimljive video priče o umetničkim delima moći će da se pogledaju na youtube kanalu Francuskog instituta, a biće emitovane i na kanalima RTV i RTS.

Prvo emitovanje: emisija Arterija, RT Vojvodina, četvrtak, 12. novembra od 22h do 22h35.
.
Od 12. novembra svakog dana u 18 časova,  pogledajte novu epizodu serijala « Inspirisani Francuskom » na našem YouTube kanalu: ovde
 
RODNA RAVNOPRAVNOST U DIGITALNO DOBA  - debata

25. novembar  – Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd + on-line

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Francuski institut  se pridružuje feminističkom kulturnom centru BEFEM u organizaciji prve debate u okviru ciklusa „Jednakost, različitost, digitalno doba“. Učesnice iz Srbije i Francuske govoriće o nasilju na društvenim mrežama, o digitalnoj sferi kao području rodne nejednakosti, ali i o digitalnim sredstvima koja se koriste u savremenoj feminističkoj borbi.
 
 Predavanje KreNi „Digital Disruption“ – video igre + virtuelna stvarnost 27-30. novembar – Naučno-tehnološki park, Niš, Aleksandra Medvedeva, bb

Udruženje Mladi ambasadori organizuje KreNi - predavanja o kreativnim industrijama kao sredstvima društvenog delovanja. Mlade Nišlije, njih preko 60, učestvuju u brojnim aktivnostima, u saradnji sa međunarodnim stručnjacima iz oblasti dizajna, video igrica, virtuelne realnosti, filma, fotografije i informacionih tehnologija, koji će predočiti mogućnosti iznalaženja novih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju u svom okruženju.

Jedna interaktivna izložba predstaviće francuske nezavisne video igre i poslednja francuska ostvarenja iz oblasti virtuelne stvarnosti.

Predavač iz Francuske biće Emanuel Korno, kreator video igara, koji se specijalizovao za storytelling.
Prijavljivanje obavezno.
 
NOVE VIDEO IGRE - stručne radionice:

24/11 14h-17h30, online – za kandidate iz cele Srbije odabrane na konkursu
27/11 15h-16h i 28/11 10h-11h – za prijavljene u okviru projekta KreNi

Mladi talentovani francuski kreator video igara, Emanuel Korno, na udruženi poziv Francuskog instituta, Serbian game association i Mladih ambasadora Niša, održaće dva master klasa namenjena srpskim kreatorima video igara.

Prva radionica fokusira se na metodologiju i teoriju interaktivnog pisanja, dizajn i „branching trees“, kao i na način pisanja narativa za video igrice.

Druga radionica, „Video igrica kao sredstvo promena“, predstavlja uvod u pisanje scenarija za video igrice i njegovu primenu u drugim oblastima. Ova radionica ima za cilj da otkrije neophodne kompetencije i važnost uloge onih koji se bave pisanjem interaktivnog narativa.

Emmanuel Corno je kreator video igara koji se specijalizovao za narative. Inicijalno je pohađao studije informatičkih nauka pre nego što će preći na video igre i zbog toga je njegov pristup storytellingu uvek interaktivan. Njegov poslednji projekat je "Alt Frequencies" u saradnji sa Accidental Queens - igra za mobilne telefone na temu vesti (lažnih ili ne) i moći. Sada piše za Ludogram - studio video igara specijalizovan za vizuelne novosti.

Ovo je prvo u ciklusu predavanja o programiranju koje Francuski institut u Srbiji organizuje u saradnji sa Serbian game association.
http://emmanuelcorno.com/
 
Escape Game: MOJA MALA PLANETA
Animacije u Francuskom institutu + online

Subota 14, 21. i 28. novembar, od 10h do 15h

Za decu od 5 do 10 godina. Trajanje: 1 sat Kroz igricu Escape Game deci se pruža prilika da uče francuski zahvaljujući novim tehnologijama, ali i da razviju svest o potrebi zaštite životne sredine.

RENDEZ-VOUS DE LA LITTERATURE FRANCOPHONE

Francuski institut poziva ljubitelje književnosti da preko naših društvenih mreža prate i učestvuju u online razgovorima sa frankofonim piscima :

•    10 novembre 2020, 18h – Rencontre avec Olivia Ruiz

•    13 novembre 2020, 18h – Rencontre avec Isabelle Carré

•    19 novembre 2020, 18h – Rendez-vous de la littérature francophone : Ken Bugul

•    24 novembre 2020, 18h – Je viens de loin, j’écris en français / D. Masoros – T. Moutsopoulos

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..