“Kineski festival svetla”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada, svečano je otvoren juče, 24. januara na Kalemegdanu u Beogradu. U 17:00 sati po beogradskom, a u ponoć po pekinškom vremenu uz odbrojavanje i spektakularan vatromet obeležen je doček kineske Nove godine. Festival je zvanično otvorio inicijator i osnivač, Slobodan Trkulja, a brojni posetioci su uživali u magičnim svetlećim instalacijama koje će krasiti Kalemegdan sve do 16. februara. Lampioni  će biti uključeni svakog dana od 17 časova i ulaz za sve posetioce je besplatan.

Saradnja sa Rakuten Viber, omiljenom globalnom aplikacijom za razmenu poruka, omogućila je besplatne stikere kako bismo mogli da podelimo radost Festivala  i u svakodnevnoj komunikaciji. Stikeri će svima biti na raspolaganju od ponedeljka 27. januara.

Festival, kojim se ujedno obeleževa kineska Nova godina, otvorili su visoki zvaničnici Republike Srbije i predstavnici  ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji. Posetiocima su se obratili inicijator i osnivač KFS Slobodan Trkulja, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ispred organizatora Kineskog festivala svetla, Balkanopolis centra za modernu tradiciju, osnivač Festivala, umetnik Slobodan Trkulja, koji već godinama uživa veliku popularnost u Kini i jedan je od ambasadora kulturne razmene između dve zemlje, izjavio je: “Beograd je večeras jedan od retkih gradova u Evropi čiji će građani i posetioci imati priliku da uživaju u igri svetlosti koju je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan koja sa sobom donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Uveren sam da će “Kineski festival svetla” doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje veže tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi”.

“U prethodnom periodu smo imali mnogo zajedničkih aktivnosti i projekata sa Kinom i na to smo veoma ponosni. Podsetiću da zajedno radimo obilaznicu oko Beograda i na dalekovodu toplovodu Obrenovac – Novi Beograd. Pre nekoliko dana smo potpisali ugovor o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, a pre nekoliko godina završili smo i Pupinov most. To su samo neki od zajedničkih projekata” rekao je gradonačelnik i zahvalio kineskim prijateljima što nam pomažu da se Beograd razvija u dobrom pravcu. “Grad Beograd ima dobre odnose sa kineskim gradovima, tako imamo sporazume sa Pekingom, Šenženom i Šangajem, te na taj način Beograd doprinosi već dobrim odnosima naše dve države”, poručio je on. Gradonačelnik je svim Kinezima čestitao Kinesku Novu Godinu i poželeo im mir, blagostanje i sreću.

Ministar Vukosavljević izjavio je da su odnosi između kineskog i srpskog naroda na visokom i veoma čvrstom nivou, te da je imati takve veze sa jednom tradicionalnom civilizacijom, kao što je kineska za Srbiju i čast i obaveza da se nešto nauči i razmene iskustva.

“Od Narodne Republike Kine može mnogo da se nauči, ali verujemo da i srpska kultura može našim kineskim prijateljima da da dragocena iskustva i emotivnu sliku našeg naroda i istorije. Nadam se da ćemo i u budućnosti raditi zajedno, osećati se bliskim i ostati prijatelji. Svi Kinezima u Srbiji želim da nastave da se osećaju kao kod svoje kuće i da znaju da ovde imaju svoj dom i svoje prijatelje”, rekao je Vukosavljević.

Ambasadorka Čen Bo je zahvalila Vladi republike Srbije i Gradu Beogradu na organizaciji Festivala svetla povodom Kineske nove godine.

“Hvala Beograđanima i svim srpskim prijateljima što su sa nama zajedno dočekali novu godinu i učinili nam da se osećamo kao kod svoje kuće. U prethodnoj godini je postignut brz razvoj i kineske i srpske ekonomije, te je bileteralna saradnja sve jača i jača. Čelično prijateljstvo Kine i Srbije je s vremenom sve čvršće”, rekla je ambasadorka i objasnila da njihova nova godina koja je u znaku pacova, predstavlja novi početak. Ona je najavila da će ova godina nastaviti već dobre odnose dva pobratimljena naroda, te će se u ovoj godini proslaviti i 40 godina pobratimljenja naša dva naroda.

Ministar Antić je poželeo kineskom narodu uspešnu, srećnu Novu Godinu i poželeo da im donese mnogo prosperiteta, uspeha i sreće.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..