Dvanaesti Festival nauke, koji se održava od 29. novembra do 2. decembra okupiće preko 600 naučnih komunikatora iz zemlje i sveta, a posebnu pažnju zasigurno zavređuju mladi naučni genijalci, talentovani učenici Srbije koji će tokom četiri dana trajanja festivala posetiocima predstaviti svoje najnovije naučne izume. Tako će posetioci festivala u okviru Zone Ekspertinejdžeri, koja je godinama unazad jedna od najatraktivnijih festivalskih zona, moći bliže da se upoznaju sa eksperimentima mladih naučnih komunikatora kojima će zbog popularizacije novog, inspirativnog i drugačijeg pogleda na nauku biti svečano uručene počasne titule ambasadora nauke.

Ambasadori nauke, najbolji među mališanima koji već sada rade na planovima kako da unaprede Zemlju budućnosti, učenici su tridesetak osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije. Njima će na otvaranju drugog festivalskog dana, 30. novembra u hali 3a Beogradskog sajma, biti dodeljene specijalna priznanja uz svečano proglašenje prve generacije ambasadora nauke. Tom prilikom, svaki učenik dobiće znamenje ambasadora nauke, dok će njihove škole dobiti diplome za doprinos popularizaciji nauke.

Tokom trajanja festivala, ambasadori nauke sa svojim odeljenskim zajednicama predstaviće svoje vizije Zemlje budućnosti kroz konkretna, originalna rešenja koja bi naš život mogla da učine kvalitetnijim, a našu planet zelenijom.

Zona Ekspertinejdžeri na ovogodišnjem festivalu nauke prikazaće naučne izume iz oblasti elektronike, robotike i programiranja mikrokontrolera, koji su nastali iz potrebe učenika Matematičke gimnazije iz Beograda za sticanjem novih znanja. Jedan od najimpozantnijih projektata u kojima su učestvovali učenici ove gimnazije predstavlja projekat „Kocka u svemiru“ (Cubes in Space) nastao u saradnji sa NASA-om, koji je pružio je jedinstvenu priliku učenicima ove gimnazije da eksperiment pošalju u svemir i to čak dva puta, reketom i balonom. Tako su učenici uspešno u kocki od 4x4cm lansirali memorijske čipove u svemir i na taj način testirali na koji način kosmičko zračenje deluje na memoriju koja se koristi u svakodnevnim uređajima.

Posetioci će biti uvučeni u svet robotike, programiranja i svega onoga sto čini svet buducih generacija, kroz postavku osnovne škole Stevan Sinđelić i đaka ove škole koji su kreirali najrazličitije robote koji olakšavaju radnje svakodnevnog života čoveka. Kroz jednostavne kućne oglede, učenici Prve beogradske gimnazije prikazaće eksperimente koji se bave izučavanjem termodinamike sa stanovišta fizike i hemije.

Mladi fizičari iz osnovne škole „Sava Kerković“ iz Ljiga baviće se obnovljivim izvorima energije i otkriće kako da sami proizvedete električnu struju pomoću vetra i vode, kako pomoću limenki zagrejati sobu i osušiti biljke za čaj, kao i koliko je važno osluškivati prirodu i podržati ekologiju. Već smo svedoci globalnog zagrevanja, usled čega iz godine u godinu raste broj šumskih požara u kojima nisu retke ni ljudske žrtve. Gimnazija „Sveti Sava“ iz Požege predstaviće model automatizovanog sistema za gašenje požara na otvorenom, pomoću robota i robotizobanih vozila. U okviru Zone Ekspertinejdžeri eksperimente će prikazati i učenici i đaci osnovnih škola i gimnazija iz Tutina, Kragujevca, Ivanjice, Vlasitince i Leskovca.

Međutim, ambasadorska misija nastavlja se i nakon završetka festivala, jer su ovi mladi ljudi spremni da popularizuju nauku u svojim školama i lokalnim sredinama, inspirišu svoje vršnjake i podstaknu njihov dalji razvoj i obrazovanje. Festival nauke na ovaj način želi da dodatno istakne i podrži pozitivne primere iz cele zemlje, sve one genijalne umove koji tek počinju da se razigravaju. Svesni značaja vršnjačke edukacije, organizatori festival ovom inicijativom podstiču mlade ljude da sa svojim vršnjacima krenu u zajedničko rešavanje problema svoje sredine. Njihov doprinos Zemlji budućnosti, uz malu pomoć nauke, biće nemerljiv.

Generalni sponzor Festivala nauke šestu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Deseti  put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts..

Podrška festivalu su  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Francuski institut, Austrijski kulturni forum i Centar za promociju nauke. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam

Sponzori dvanaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic i Grafix.

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..