21. Međunarodni video festival Videomedeja se ove godine održava u periodu od 22. do 24. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu (Dunavska 37) u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Gosti i učesnici festivala su svetski poznati vizuelni umetnici, vizuelne grupe, teoretičari, kritičari, medijski aktivisti, producenti, promoteri i distributeri.

Videomedeja je od svog osnivanja prošla kroz različite promene i izazove ali ono što se svake godine postavlja kao imperativ jeste mogućnost da se novosadskim ljubiteljima video umetnosti predstave najkvalitetniji i najnoviji radovi kako domaćih tako i inostranih umetnika koji su ostavili traga u ovoj oblasti umetnosti i ispunili kriterijume selekcije Videomedeje. 

Više o istoriji festivala Videomedeja može se pronaći na sajtu link>>, a o udruženju Videomedeja link>> 

Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz 23 zemlje, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia i prezentacije članova žirija – Theus Zwakhals iz Holandije, Dalibora Barića iz Hrvatske i Vladimira Tupanjca iz Srbije.

Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci festivala imaju mogućnost da saznaju nešto više o autorima i njihovim radovima na našem sajtu, putem online kataloga i na taj način se upoznaju sa zanimljivostima koje ih čekaju na ovogodišnjem 21. Međunarodnom festivalu video umetnosti Videomedeja. 

Pre tri godine Videomedeja je pokrenula novi projekat Lunartis, kroz koji će se i ove godine predstaviti najtalentovaniji studenti 11 najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će i ovogodišnji takmičarski program sadržati tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis. Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za dve nagrade, Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca (sabiranjem glasova publike). U selekciji Projekcije biće prikazano 55 radova, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma/Nastupima zastupljeno 9 medijskih instalacija među kojima će biti dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović. U nedelju, 24. septembra, tročlani internacionalni žiri proglasiće pobednike festivala, a nakon toga publika će imati priliku da pogleda nagrađene radove.

Na konkursu za 21. Videomedeju pristiglo je preko 1000 prijava od kojih je skoro 9% uvršteno u festivalski program. U konkursu su učestvovali autori iz 40 različitih zemalja sa svih kontinenata, a ono što bi se moglo istaći kao zanimljivost je to da ove godine ima znatno više radova iz Azije i Kanade. Program su, kao i prethodnih godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić.

Ovogodišnji izbor radova jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi. Svi zainteresovani za Videomedejina obaveštenja mogu se prijaviti na mejling listu: http://videomedeja.org/prijavi-se-za-obavestenja ili pratiti obaveštenja putem facebooka link>>

videomedeja.org

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..