Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se svake godine 27. januara, na godišnjicu oslobođenja najvećeg logora smrti, Aušvic-Birkenau u Poljskoj. Ovaj dan usvojen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Ovim povodom, organizacija Haver Srbija već dugi niz godina organizuje Dan Sećanja na žrtve Holokausta. Proteklih godina organizovane su javne komemoracije u saradnji sa osnovnim i srednjim školama. Ove godine, usled situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, organizacija Haver Srbija organizuje dva virtuelna javna dešavanja.

Agenda programa:

Utorak, 26. januar od 18.30 do 20.00, predavanje

Buđenje antisemitizma u Srbiji krajem 20. i početkom 21. veka. Od starih predrasuda do globalnih teorija zavere: istorijski kontekst, forma i sadržaj. Dr Aleksandar Stojanović
Velike političke i društvene promene koje su zahvatile jugoslovenski prostor tokom poslednje decenije 20. veka stvorile su u Srbiji plodno tlo za neočekivan i nagli procvat antisemitizma. Ratovi, sankcije, ekonomska kriza, promena društvenog sistema i bolan proces tranzicije ponovo su otvorili vrata delovanju ekstremista i širenju opasnih ideja i maliciozno konstruisanih teorija zavere. Predavanje će biti posvećeno analizi antisemitskih sadržaja i formi iz tog vremena, sa posebnim osvrtom na njihov istorijski kontekst i ulogu Ratibora Đurđevića kao glavnog nosioca poslednjeg talasa antisemitizma u Srbiji. Đurđevićev značaj u ovom procesu ne može se prenaglasiti, budući da je on, i u teorijskom i u praktičnom smislu, predstavljao faktičku sponu između antisemitizma 1930ih i Holokausta sa jedne, i savremenog antisemitizma zasnovanog na antiglobalizmu i teorijama zavere sa druge strane. Tokom predavanja biće analizirani najznačajniji antisemitiski sadržaj objavljeni u Srbiji krajem 20. i početkom 21. veka i ukazano na značaj poznavanja ovakvih sadržaja u prevenciji antisemitizma i govora mržnje.
 
Sreda, 27. januar od 18.30 do 20.00, razgovor Deca i roditelji

O traumi Holokausta, prenetoj na pripadnike "Druge generacije", o strepnji i strahu, o prećutkivanju i ćutanju između roditelja i njihove dece, o jevrejskom identitetu... govoriće nam Radmila Petrović, Daniela Milinković i Brane Popović. Razgovor će moderirati Nada Banjanin Đuričić. Uvodna objašnjenja daće Dr Dragana Stojanović.
 
Program se odvija preko zoom platforme. Ukoliko ste zainteresovani za da prisustvujete ovim dešavanjima, molimo vas da nas kontaktirate putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..  
Događaj je deo projekta organizacije Haver Srbija, Znanje=tolerancija koji su omogućili:
Ambasada Sjedinjenih Americkih Drzava u Srbiji kroz male grantove za promocinu demokratije i demokratskog drustva, Savez jevrejskih opstina Srbije i Dutch Jewish Humanitarian Fund.

“Haver Srbija” je nevladina, obrazovna organizacija građanskog društva, koja promoviše raznoliko i inkluzivno društvo u Srbiji. Kroz svoj rad, organizacija se zalaže za borbu protiv predrasuda, diskiriminacije, antisemitizma i ksenofobije. Podstiče interkulturni dijalog, razvija veštine kod individua za stvaranje inkluzivne sredine i širi toleranciju kroz neformalnu edukaciju.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..