Dvorana Kulturnog centra Beograda je jedini bioskop u Beogradu koji neprekidno, 365 dana u godini, radi već 50 godina. Ono po čemu je Dvorana poznata jeste da je to bioskop dobrog filma, koji je odnegovao generacije ljubitelja filma. Povodom obeležavanja velikog jubileja, organizovan je specijalan program, filmski festival BOLJE JE U BIOSKOPU i izložba Goranke Matić SINEMAGIJA koji će se održati od 19. do 24. septembra.

U četvrtak, 19. septembra u 19 sati u foajeu Dvorane Kulturnog centra biće otvorena izložba Goranke Matić SINEMAGIJA koja predstavlja „nekad i sad“ ovog kulturnog prostora. Naime, naš ugledni fotograf Goranka Matić će iz svog ugla predstaviti Dvoranu, biće izloženi plakati festivala i filmskih manifestacija održanih u proteklih desetak godina.
Nakon otvaranja izložbe, u sali će biti uručena priznanja ličnostima i institucijama koje godinama i decenijama uspešno i prijateljski rade sa Dvoranom Kulturnog centra.

Iste večeri biće prikazan eksperimentalni film Pogled iz mraka o projekcionoj kabini Dvorane Kulturnog centra Beograda i o njenom značaju za romantičarski duh Beograda. Autorke filma su Marija Momić i Marija Đoković, studentkinje završnih godina filmske kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

U nastavku programa publika će imati priliku da premijerno pogleda kratak dokumentarni film Kinooperater 2063 reditelja Nikole Polića i u produkciji Slobodne Zone Junior u kome nam kinooperater Dvorane Kulturnog centra Beograda Dragan Veličković, razmišljajući o godinama provedenim uz film, priča priču o jednom poslu, jednoj ljubavi i jednom prošlom vremenu.

Potom sledi specijalan filmski festival na kojem će biti prikazani filmovi iz zemalja koje su u Dvorani Kulturnog centra Beograda predstavljale svoje nacionalne kinematografije. Tako ćemo videti filmove sa Islanda, iz Švajcarske, Nemačke, Francuske, Španije, Austrije, Slovačke, Danske, Švedske ali i iz Italije i Izraela. Festival je kao i dobar deo filmskih programa u DKC urađen uz pomoć domaćih distributera,  ambasada i stranih kulturnih centara.

Ovaj festival napravili smo uz pomoć ambasada Švajcarske i Švedske, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma, Institita Servantes i distributerskih kuća Delta video, MegaComFilm, Cinefest i Millenium.

 

BOLJE JE U BIOSKOPU – program festivala:

 

ČETVRTAK, 19. 9.

 

19.00 - Koktel dobrodošlice / Izložba fotografija SINEMAGIJA Goranke Matić i festivalskih plakata  

 

19.30 - Svečana dodela priznanja /

    - Projekcija kratkog eksperimentalnog filma POGLED IZ MRAKA - Marija Momić, Marija Đoković
    - Projekcija dokumentarnog filma KINOOPERATER 2063 - Nikola Polić (Slobodna Zona Junior)

 

21.00 - DUBINA / Djúpiđ / The Deep  
    (Island)
    Baltasar Kormákur

 

PETAK, 20. 9.


19.00 - FALSIFIKATORI / Die Fälscher / The Counterfeiters
    (Austrija)
    Stefan Ruzowitzky

21.00 - BETINO PUTOVANJE / Elle s`enva / On My Way
    (Francuska)
    Emmanuelle Bercot

 

SUBOTA, 21. 9.


19.00 - DOBRO DOŠLI U NEMAČKU / Almanya – Willkommen in Deutschland / Almanya – Welcome to Germany (Nemačka)
    Yasemin Samdereli

21.00 - DIJAZ: NE ČISTITE OVU KRV / Diaz: Don`T Clean Up This Blood
    (Italija)
    Daniele Vicari

 

NEDELJA, 22. 9.


19.00 - LOV / Jagten / The Hunt (Danska)
    Thomas Vinterberg


21.00 - ADŽAMI / Ajami  (Izrael)
    Scandar Ciopti, Yaron Shami

 

PONEDELJAK, 23. 9.


19.00 - SESTRA / L’enfant d’en haut / Sister  (Švajcarska)
    Ursula Meier


21.00 - U IME / W imie / In the Name Of (Poljska)
    Malgorzata Szumowska

 

UTORAK, 24. 9.


19.00 - ROĐACI / Primos / Cousinhood  (Španija)
    Daniel Sánchez Arévalo


21.00 - SEBE / Sebbe  (Švedska)
    Babak Najafi


Izložba fotografija Goranke Matić Sinemagija  i festivalskih plakata  u Foajeu DKC-a od 19. setembra do 10. oktobra 2013.

Goranka Matić, istoričarka umetnosti, fotografkinja, urednica fotografije u brojnim beogradskim štampanim i elektronskim sredstvima javnog infor-misanja (Vreme, Politika, Radio-televizija Srbije), autorka brojnih izložbi i knjiga, dugogodišnja saradnica i iznad svega prijateljica Kulturng centra Beograda, serijom od sedam fotografija razotkriva sinemagiju kino-kabine DKC-a stare pola veka.

 

Izložba festivalskih plakata pruža jedan ostvrt na brojne festivale i filmske projekte koji se već godinama organizuju i održavaju u Dvorani Kulturnog centra Beograda, zbog čega se ovaj  bioskop prepoznaje i kao mali festivalski centar.

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..