Međunarodni žiri jubilarnog 20. Festivala evropskog filma Palić 2013, koji je održan na Paliću od 13. do 19. jula 2013. godine, radio je u sastavu: reditelj Srđan Dragojević (Srbija), predsednik, programska direktorka festivala u Ruenu Marketa Hoduškova (Češka), programska direktorka kanske „Nedelje kritike“ Pamela Pianeca (Francuska), glumica Nurgul Jesilkaj (Turska) i reditelj Ešli Horner (Velika Britanija), članovi.


Pošto je pogledao 13 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:

 

ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se holandskom filmu BORGMAN, u režiji Aleksa van Varmerdama: “Moćan, hrabar i jedinstven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono što ne može da se odgovori.”


PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljuje se Tudoru Đurđiju za rumunski film O PUŽEVIMA I LJUDIMA: „Pametna, očaravajuća i zabavna komedija sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske kinematografije.“

 

SPECIJALNO PRIZNANJE dodeljuje se glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu U IME… u režiji Malgožate Šumovske.
“Jedinstvenim prikazom Katoličke crkve, Čira nudi neodoljivo i jedno od najhrabrijih glumačkih izvođenja viđenih u istočno-evropskoj kinematografiji u poslednjoj dekadi.”

 

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari jubilarnog 20. Festivala evropskog filma, koji je održan na Paliću i u Subotici od 13. do 19. jula, radio je u sastavu: Irena Bilić (Francuska), predsednica, Karmen Grej (Velika Britanija) i Kristina Đuković (Srbija), članovi.


Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, međunarodni žiri kritike doneo je sledeće odluke:


NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM jednoglasno se dodeljuje turskom filmu HLADNOĆA, u režiji Ugura Jusela, „za poetičan i hrabar osvrt na složene odnose u Turskoj, predstavljene kroz snažna glumačka ostvarenja, bogatu karakterizaciju, doslednim rediteljskim postupkom“.


SPECIJALNA NAGRADA, uz konstataciju da je članovima žirija bilo teško da se opredele za jedan film u ovoj selekciji, dodeljuje se ruskom filmu HOĆU I JA, u režiji Alekseja Balabanova jer je „i ovaj put, Balabanov stvorio jedinstven poetičan svet u isto vreme reflektujući turbulentno rusko društvo“.

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..