05-SoundbreakerZbog enormnog interesovanja publike, svih 7 filmova predstojećeg festivala Sedam Veličanstvenih prikazivaće se u Velikoj sali Sava centra. Organizatori se zahvaljuju Publici i Sava centru na veličanstvenoj podršci! Vremena prikazivanja i cene karata za 3 projekcije koje će umesto u Maloj sali biti prikazane u Velikoj sali Sava centra – ostaju nepromenjeni.

 

U pitanju su projekcije filmova:


POSLEDNJA KOLA HITNE U SOFIJI (31.1 u 19h)
PALME (1.2. u 19h)
SOUNDBRAKER (2.2. u 19h)
 
POSTOJI publika koja je odustala od siromašne bioskopske i televizijske ponude i koja želi da bude stimulisana nečim sasvim različitim od toga. Ti ljudi žele hranu za misli, žele izazove, žele da ih uvažavaju kao inteligentne, misleće, ali isto tako da im se obraćaju duhovito i originalno.

– Zoran Popović, direktor festivala

 

Selekcija 9. izdanja festivala nudi filmove koji trenutno osvajaju evropske bioskope, dobitnike evropskog Oskara "Feliks", nagrađene na kanskom festivalu i festivalu u Karlovim Varima, a festival otvara film "Searching for Sugar Man", ovogodišnji favorit za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Jedan od bazičnih koncepata festivala i ono što ga je tokom godina izdvojilo kao veoma posebnog je učešće autora svih filmova ali i producenata, direktora fotografije, montažera, scenarista, glavnih likova, te su do sada gosti bili najbolji dokumentaisti, autori poput Nikolasa Filibera, Mihaela Glavogera, marka Isaksa, Kim Longinoto, Nine Hedenius...I ove godine dolaze značajni autori i autorke iz čitave Evrope. Neki od njih su zaista velika imena poput Helene Trestikove, Istinske zvezde češkog dokumentarizma, dok drugi autori koji tek prave prve blistave korake na velikom broju evropskih i svetskih festivala poput Iliana Mateva ili Manuela fon Štirlera. Svaka projekcija je praćena razgovorom između autora i posetioca festivala, tokom koga muzika saznaje više o samoj temi koju film tretira ali i novim pravcima i estetičkim tendencijama u filmskoj umetnosti.

 


 

PROGRAM:


Sreda, 30. januar - 19:00 svečano otvaranje – VELIKA SALA
U POTRAZI ZA ŠUGAR MENOM / SEARCHING FOR SUGAR MAN
Švedska, Velika Britanija 2012.
86 minuta
režija: Malik Bendjelloul
Ovo je uzbudljiva priča o traganju za dokazima o autentičnosti jedne legende i priča o putovanju u nepozanto. Film dramatične kompozicije napetog bioskopskog trilera i sjajno prepletenih finih, dubokih slojeva. „U POTRAZI ZA ŠUGAR MENOM“ je zadivljujući dokument o čudu, svedočanstvo o snazi poezije, priča o proroku koji je pronašao svoje mesto, bajka o izgnanom koga pozivaju da se vrati iz nedođije nepostojanja! Priča koja svojim čudima svedoči o neverovatnim spojevima Afrike i Amerike.

Sreda, 30. januar - 21:15 – VELIKA SALA
ČAJ ILI STRUJA / LE THÉ OU L'ÉLECTRICITÉ
Belgija, Francuska, Maroko 2012.
93 minuta
režija: Jérôme Le Maire
Jedinstvena antropološka studija, film koji nas vodi na vrhove marokanskih planina do mesta gde prestaju putevi da bi otkrio svet nedotaknut i nezagađen savremenim tehnologijama i problemima koje one donose. Svet jednostavnih ljudskih problema i odnosa, onakav kakav na tom mestu postoji duže od sećanja njegovih nastarijih stanovnika. U taj zaštićeni svet u harmoniji s predivnom i surovom prirodom koja ga okružuje, nenajvljeno ulaze ogromni kamioni, metalne konstrukcije, kilometri kablova, urlanje mašina donoseći nešto bez čega je nama nemoguće da zamislimo postojanje savremene civilizacije – struju.

Četvrtak, 31. januar - 19:00 – VELIKA SALA
POSLEDNJA KOLA HITNE U SOFIJI / ПОСЛЕДНАТА ЛИНЕЙКА НА СОФИЯ
Bugarska, Hrvatska, Nemačka 2012.
75 minuta
režija: Ilian Metev
Dvomilionski grad Sofija predstavljen kao nerazmrsivi lavirint kojim krstare, čini se, izgubljena i zaboravljena, jedna od samo trinaest kola hitne pomoći koliko ih ukupno ima. Priča koja je fokusirana na harizmatičnu trojku, posadu tih kola čije su misije spasavanja dramatično ugrožene komplikovanim okolnostima u kojima se odvijaju. Uprkos svemu, njihova energičnost, smisao za humor, saosećajnost i požrtvovanost ne napuštaju mali prostor koji su prinuđeni da dele iz dana u dan. Jedan lekar, medicinska sestra i mladi vozač kao sjajno uigrana trojka svojim umornim licima, diskretno ozarenim teško primetnim unutrašnjim sjajem neimenovanih heroja, prenose težinu i apsurd drama koje se dešavaju oko njih.

Petak, 1. februar - 19:00 – VELIKA SALA
PALME
Švedska, Danska 2012.
107 minuta
režija: Kristina Lindström, Maud Nycander
Ulof Palme – jedna od ikona XX veka. Podjednako prisutan kao učesnik u različitim dešavanjima, na značajnim švedskim i međunarodnim skupovima, u medijima, od kojih su televizija i film najviše isticale njegovu harizmatičnost, elokvenciju i duhovitost. Zahvaljujući Palmeu, Švedska je bitno uticala na neke od glavnih političkih tokova u svetu od kraja šezdesetih, sve do 1986. Briljantan u nastupima, vođen gorljivim entuzijazmom i vizijama boljeg, pravednijeg sveta, na sve, i pristalice i protivnike, je ostavljao izrazit utisak. Obožavali su mnogi, ne samo u Švedskoj, Skandinaviji i Evropi, ali je imao i neprijatelje koji su ga isto toliko intenzivno mrzeli.

Subota, 2. februar - 19:00 - VELIKA SALA
SOUNDBREAKER
Finska, 2012.
86 minuta
režija: Kimmo Koskela
Priča o harmonici koja je prestala da bude harmonika. Priča o harmonikašu koji je odlučio da voli harmoniku, pod uslovom da ne bude harmonikaš. Priča o zvucima i muzici oslobođenoj stega konvencionalnog i očekivanog. Zaglušujući sudar strasti, buke, harmonije, disharmonije, uzvika i uzdaha. Avangardni finski umetnik, poznat i beogradskoj publici, Kimo Pohjonen vodi nas u uzbudljive avanture traganja i stvaranja jedinstvenih kompozicija u kojima pulsira svet u ritmu njegovog sviranja. Ovaj vanserijski muzičar svoju prodornu elektroharmoniku pretvara u instrument koji komunicira s naizgled nespojivim muzičkim pravcima, a u njegovim rukama ona postaje začudni objekat koji nas zadivljuje svojim formama.

Nedelja, 3. februar - 18:00 – VELIKA SALA
ZIMSKI NOMADI / HIVER NOMADE
Švajcarska, 2012.
90 minuta
režija: Manuel von Stürler
Magija iskonskog putovanja kroz snežno bele zimske predele. Ispunjeni strašću, sredovečni Švajcarac i mlada Francuskinja s nezaboravnom crvenom kapom hodaju šest stotina kilometara praćeni svitom od četiri psa, tri magarca i osamsto ovaca. Ova uzbudljiva odiseja, kao iz prastarih vremena, dešava se u jednom od visoko razvijenih delova Evrope, u Švajcarskoj. Avantura koja se prati bez daha, satkana od drame, lepote i topline u ritmu nezadrživog kretanja hatizmatičnih protagonista. Film koji nam otkriva istinske nomade u borbi s vetrovima i vejavicama, u potrazi za putevima u bespuću, za travom pod snegom, za zaklonom na ivicama šuma, za vatrom. Niz poetičnih jednostavnih trenutaka koji se pred nama spajaju u epska sagu o večitim seobama i traganju.

Nedelja, 3. februar - 20:15 svečano zatvaranje - VELIKA SALA
PRIVATNI SVEMIR / SOUKROMÝ VESMÍR
Republika Češka, 2012.
83 minuta
režija: Helena Trestíková
Prvi let u svemir. Televizor i televizija kao fetiš i čudo. Socijalizam, polet, optimizam. Omiljeni pop pevač kao zvezda i ikona. Let na Mesec. Pad socijalizma. Veliki istorijski događaji i značajni porodični trenuci zabeleženi novim pismom – filmom. Svi ovi nezaboravni prizori urezani su u kolektivno pamćenje kao simbol epohe koju zovemo XX vek. U ovaj široki okvir
studije jednog vremena Helena Treštikova smešta divnu i toplu hroniku jedne obične češke porodice, ispričanu kao da se radi o junacima čuvenih filmova Mencla i Formana. Mali svet džangrizavih baba, prvog zuba, stanovanja pored gradskog bazena, prvog socijalističkog automobila, rođendana, beba.

www.magnificent7festival.org
www.facebook.com/magnificent7festival

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..