Pobednički film ovogodišnjeg filmskog festivala Slobodna zona, prema glasovima publike, je film libanske rediteljke Nadin Labaki Gde idemo sada, za koji će festival otkupiti televizijska prаvа i prаvа zа prikаzivаnje nа turneji Slobodne zone u 30 grаdovа Srbije.

 

Kako su gledaoci Slobodne zone glasali, na drugom mestu je Marli oskarovca Kevina Mekdonalda, zatim Nije ti život pjesma Havaja rediteljke Dane Budisavljević, četvrto mesto je zauzeo film Ponovo zajedno (deset godina nakon rata) norveškog reditelja Jana Haukelanda i peto mesto je pripalo filmu Gospodin Lazar.

 

Radnja filma Gde idemo sada odvija se u selu u kojem su crkva i džamija jedna do druge i u kojem žene pokušavaju da odvrate svoje podivljale i besne muževe od verskog rata. Žene žale za sinovima, muževima i očevima koje su izgubile u prethodnim sukobima i ujedinjuju se kako bi zbunile svoje muževe najzanimljivijim trikovima kojih mogu da se dosete - od lažnog čuda do unajmljivanja ukrajinskih striptizeta.

 

Nadin Labaki je libanska glumica i filmska rediteljka. Audio-vizuelnu umetnost je studirala u Bejrutu, i njen diplomski film Pasterova ulica 11 je 1997. godine osvojio je nagradu za najbolji kratki film na Bijenalu arapskog filma koji organizuje Arapski institut u Parizu. Njen film Karamel imao je svetsku premijeru u Kanu 2007, a ostvarenje Gde idemo sada? prikazano je na istom festivalu 2011. godine u okviru programa Izvestan pogled. Nadin Labaki je glumila u brojnim filmovima, a u svom poslednjem se pojavljuje u ulozi Amal.

 

Film Gde idemo sada je 2011. godine dobio specijalnu nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastijanu i nagradu publike za najbolji igrani film na Filmskom festivalu Doha-Tribeka.

Podsećamo da Slobodna zona dodeljuje i nagrade publici za najbolju recenziju/kritiku/kratak esej o jednom od filmova sa festivala. Rezenziju do 3.000 karaktera sa kontakt podacima možete slati do 15. novembra na agresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Nagrade pobednicima biće uručene desetog decembra na Međunarodni dan ljudskih prava u Kulturnom centru Rex.

 

Prva nagrada je digitalni fotoaparat koju obezbeđuje dnevni list 24h, druga je ranac koju obezbeđuje preduzeće za transport DHL i treća je komplet karata za sledeću sezonu Slobodne zone. Predsednik žirija za izbor najboljih recenzija je urednik kulture NIN-a Dragan Jovićević, direktor i selektor festivala Slobodna zona Rajko Petrović i jedna od dobitnica prošlogodinje nagrade Ivana Kolaković .

 

Osmo izdanje filmskog festivala Slobodna zona, na kome je prikazano 35 igranih i dokumentarnih filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama, ove godine je posetilo preko 15.000 gledalaca.


Pozdrav iz Slobodne zone!

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..