U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda 30. januara  u 12h je održana prva konferencija za novinare povodom programa predstojećeg 45. FEST-a, koji će se održati od 24. februara do 5. marta 2017. godine. Na konferenciji se novinarima prvo obratila Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu i predsednica Odbora FEST-a, koja je ukazala na veliki broj sponzora i medijskih pokrovitelja kojima se zahvalila. Kako je rekla, ove godine je Sekretarijat za kulturu grada Beograda izdvojio čak pet miliona dinara više za najveći beogradski filmski festival, a rezultati se od Ministarstva kulture i informisanja željno iščekuju.

Ivona Jevtić istakla je i kompaniju Lukoil Srbija koja je drugu godinu za redom generalni sponzor FEST-a, povodom čega se obratio i Ivan Brajović, zamenik direktora za isporuku i logistiku, izjavivši kako im je veliko zadovoljstvo da opet budu deo jedne ovako značajne manifestacije. Jevtić je još naglasila činjenicu da će na 45. FEST-u premijerno biti prikazano čak 95 ostvarenja, a zatim je reč predala umetničkom direktoru festivala.

Jugoslav Pantelić počeo je citirajući jednog od svojih kolega: “Svi mi se menjamo, jedino je FEST konstanta”, dodajući da se sa tim apsolutno slaže. On je rekao da je FEST manifestacija kojom se Beograd približava svetu, te se u programu nalazi mnogo atraktivnih filmova, među kojima i nekolicina nominovanih za Oskara, ali su tu i klasici na koje se ne sme zaboraviti. U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova, a takmiče se za nagradu Beorgadski pobednik u iznosu od čak 10.000 evra. Predednik žirija za međunarodnu selekciju biće Srdan Golubović, srpski reditelj, a žirijem koji će odlučiti o najboljem film u u nacionalnoj selekciji predsedavaće hrvatska glumica Ksenija Marinković. Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće Ljubiša Samardžić, a Beogradskog pobednika za dosadašnje stvaralaštvo Karlos Saura. Jugoslav Pantelić najavio je da će festival otvoriti čuvena italijanska glumica Monika Beluči, a tom prilikom će na svečanoj ceremoniji u Sava centru biti prikazan film Na mlečnom putu Emira Kusturice.

U nacionalnom programu naći će se 7 filmova koji se takmiče za nagradu čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije, povodom čega se direktor Boban Jevtić obratio i naglasio raznolikost domaćih filmova u ovoj selekciji. Osim toga, ukazao je na dve premijere: Rekvijem za godpođu J. (r. Bojan Vuletić) i Afterparty (Luka Bursać). On je još i istakao važnost industry programa Fest Forward na mestu kulturnog i filmskog preplitanja kakav je FEST, a Filmski centar Srbije pokrovitelj je i ove platforme za profesionalno povezivanje i razvijanje. Novinarima se obratio još i Mladen Đorđević, selektor programa Thrills&kills, Granice i Microwave, obećavši još jednu godinu uzbudljivog filma, a u programu Granice sa fokusom na brisanje istih, i to između dokumentarnog i igranog filma.

Za kraj, novinarima se obratila se Nataša Ilić, v. d. direktora CEBEF-a, obaveštavajući prisutne kolege novinare kako su pripreme za FEST uveliko u toku, a da će se karte naći u prodaji od 4. februara. Ona je naglasila da su cene karata i dalje pristupačne, te da se FEST i ove godine održava na mnogobrojnim poznatim festovskim lokacijama u Beogradu, a novost je i saradnja sa UK Palilula, odnosno bioskopom “Vlada Divljan”. Nataša Ilić se zahvalila  selektorima na raznovrsnom programu i poželela svima uspešan i uzbudljiv festival.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..