Od 23 – 30. avgusta 2015. u Pančevu - Autorska sloboda je neophodni uslov filmske umetnosti, ali film je skupa stvar, pa o mogućnosti rada i stepenu slobode filmskih autora najčešće odlučuju oni koji o filmu i umetnosti malo znaju. Garažni film je na programu Freedom festivala jer je iskorak u slobodu iz stega i uslovljavanja koje nameću opšta komercijalizacija, uništena mreža bioskopa, korumpirane produkcione kuće, lobiji distributera, investitora, televizije, burazerske konkursne komisije, politički pritisci, kumovske veze.


U okviru filmskog segmenta FreeDom festivala (25. i 26. avgusta) će biti predstavljen pokret srpskog garažnog filma. Gosti festivala biće autori Milutin Petrović, Tamara Drakulić, Saša Radojević, Jelena Marković i Mirko Abrlić, a na repertoaru će se naći i njihova četiri nova garažna filma: "Okean" Tamare Drakulić, "Žigosana" Saše Radojevića, "Unutra" Jelene Marković i Mirka Abrlića i "Petlja" Milutina Petrovića. Posle projekcije "Petlje", slušaćemo garažni bend “The Loop”.

 

Uporedo sa programom predstavljanja srpskog garažnog filma, FreeDom Art Festival organizuje i In_Treш radionice, koju vode pripadnici pokreta garažnog filma, Saša Radojević i Jelena Marković. Radionice će biti održane od 24. do 26. avgusta, u Domu omladine Pančevo. Zainteresovani treba da pošalju ime, kontakt telefon i ličnu definiciju pojma “treš” na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do petka 21. avgusta. Filmovi nastali u okviru radionice imaće premijeru u okviru FreeDom Art Festivala, na završnoj večeri In_Treш-a, u nedelju, 30. avgusta od 21 sat, u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo.

 

Ukratko o pokretu Garažni film u Srbiji

 

Garažni film u Srbiji je nastao po srodnosti sa pojmom garažnog roka. Prvenstvena odlika ovog usmerenja, baš kao i u garažnom roku, jeste kreacija sa malim brojem saradnika, minimalnim finansijskim i tehničkim sredstvima i visokim stepenom autorske slobode. Specifičnost garažnog filma je naglašeno bavljenje podžanrom "filma o filmu" i intimistički pristup naraciji koji se naglašava pojavljivanjem autora u glumačkim ulogama. Važna odlika je i esejističnost. Tvorci naziva su autori Saša Radojević i Milutin Petrović.


U prethodnih nekoliko godina u Srbiji je realizovano više ostvarenja koji pripadaju ovako formulisanom pojmu garažnog filma. Reč je o filmovima "Narcis i Eho", "Ljuljaška" i "Država", ali kao svojevrsne preteče garažnog filma su "Zemlja istine, ljubavi i slobode" i "Jug jugoistok" Milutina Petrovića.

 

Filmski program FreeDom Art Festivala:

 

Utorak, 25. avgust


Apolo, 19 i 21 sat - Projekcije filmova „Okean” Tamare Drakulić i „Žigosana” Saše Radojevića.

Sreda, 26. avgust


Apolo – 18, 19 i 21 sat - Projekcije filmova „Unutra” Jelene Marković i Mirka Abrlića i „Petlja” Milutina Petrovića.

 

Letnja bašta Doma omladine (u slučaju kiše dvorana Apolo) – 23 sata
Garažni koncert benda „The Loop”.

 

Nedelja, 30. avgust


Finale In treš festivala
Letnja bašta Doma omladine, 21 sat

 

FreeDom Art Festival nadilazi stroga žanrovska opredeljenja jer je ideja da se pluralizmom sadržaja i formi unese novi duh u domaću scenu. Zbog toga će ovaj događaj objediniti muziku, film, vizuelne umetnosti, internet, sportski, edukativni program i aktivizam.


Vodeći se glavnim lajtmotivima promovisanja kulture slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem različitih formi umetničkog izražavanja, vrednosti tolerancije, solidarnosti sa svim obespravljenim grupama i podizanjem svesti o važnosti prihvatanja različitosti, festival će biti događaj koji zastupa sve vrste sloboda i to kroz dijalog sa publikom i interaktivni pristup.

 

Pored toga, sve što smo gore napisali ne bi imalo težinu da kritika savremenog sveta nije sastavni deo događaja na FreeDom Fest-u. Kritička forma će podrazumevati stvaranje naše zajedničke, jasne poruke koju putem festivala upućujemo – u njoj će pored već pomenutih biti i vrednosti poput izbora slobodnog puta u svom životu, slobodnog odrastanja, usavršavanja, aktivizma, kao i oblikovanja pozitivne, slobodne, otvorene svesti prema društvu i svom okruženju.

 

Zvanična prezentacija festivala ovde

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..