Najbolja ostvarenje svetske kinematografije i ove godine će se naći na programu FEST-a. Na 43. festivalu publiku očekuje niz iznenađenja i promena, a jedina konstanta je kvalitet filmova za koji su se pobrinuli novi umetnički direktor Jugoslav Pantelić, i selektor - Mladen Đorđević. Ovogodišnji FEST održava se pod sloganom Tu smo! U sažvežđu pobednika, a na plakatu za festival se našla fotografija Milene Dravić sa snimanja filma ČOVEK NIJE TICA, Dušana Makavejeva, koji je prikazan tačno pre 50 godina.

 

Festival otvara film SEN LOREN, reditelja Bertrana Boneloa koji je premijerno prikazan u Kanu.

 

U Glavnom takmičarskom programu, naći će se 15 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije, Čilea. Može se reći da među ovim filmovima izdvojila jedna dodatna tema odrastanje, i to odrastanje u atipičnoj sredini. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi. Najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik.

 

U istim kategorijama nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji - u okviru programa Srpski film, a o njima internacionalni petočlani žiri. U ovoj selekciji biće prikazano nekoliko filmova koji su već imali bioskopsku distribuciju, kao i nekoliko premijera poput filmova Ničije dete, Petja i Isceljenje.

 

Takmičarski program Granice posvećen je programu konfrotacije, za koji je, još u samom početku FEST-a (1971.) filmove selektovao Dušan Makavejev. Naslednici te selekcije bili su Vidici Radoslava Zelenovića, a i tokom `80, `90 te 2000-ih, Đavo u telu, Blagodeti prljavog, X files selektora Miroljuba Vučkovića. Na programu će se nalaziti subverzivni, kontraverzni, arthaus filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu, a o nagradi za najbolji film odlučivaće tročlani žiri. Jedna od novina festivala su i ponoćne projekcije u Sava Centru na kojima će se naći filmovi iz ovog programa.

 

Nagrada Beogradski pobednik - za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dodeljuje se Mileni Dravić. Drugu nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dodeljuje se Aleksandru Sokurovu. U njihovu čast biće održani omaž programi u Jugoslovenskoj kinoteci.

 

U Glavnom programuvan konkurencije naći će se i najvažnija holivudka ostvarenja i kandidati za Oskara: Birdman, Foxcatcher, Whiplash, Still Alice, Wild, Theory of everything, Nightcrawler. Kao i najnovija ostvarenja Vudija Alena - Madgic in the Moonlight, Dejvida Kronemberga - Maps to the Stars, Fatiha Akina - The Cut, Suzan Bier - Second Chance, Ken Louč - Jimmy`s Hall, Džona Burmana - Queen and Coutry, Fransoa Ozona - The new Girlfriend...

 

Iz Berlina stižu tri filma: Body, Virgin Mountain, As We Were Dreaming...

 

Karte će biti u prodaji od 7, februara.

 

Program OVDE

 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..