Beogradsko izdanje Goethe FEST-a zatvoriće sutra 16. Oktobra u 20 časova  film Dominika Grafa: “Voljene sestre” (Die geliebten Schwestern) koji je predložen za nominaciju za "Oskara" u kategoriji za najbolji film izvan engleskog govornog područja (Režija: Dominik Graf, Scenario: Dominik Graf, Uloge: Hana Hercšprung, Florijan Šteter, Henrijeta Konfurius; Nagrade: Bavarska filmska nagrada 2014. za najbolju kameru).


Sestre Karoline fon Bojlvic i Šarlota Lengefeld su jedna duša. Čak i onda kada se leta 1788. zaljubljuju u istog čoveka, književnika Fridriha Šilera. Karolina je nesrećno udata i u Šileru konačno vidi dugo iščekivanu ljubav svog života. Nasuprot njoj, Šarlota je stidljiva i već dugo sanja o supružniku. Tako se začinje ménage à trois, jedan vedro-frivolan trougao odnosa. Šiler je opčinjen sestrama i namera mu je da se upusti i sa jednom i sa drugom. Kod Karoline ceni njenu nezauzdanu i inteligentnu pojavu, kod Šarlote njenu uravnoteženost i osećaj za dom. Međutim, koliko dugo može da funkcioniše ljubav, ako svako za sebe misli da je ona prava osoba? Prijateljski odnos dveju sestara će tako biti stavljen na probu.

Nakon pada poslednje klape u Beogradu, Goethe FEST2014 svoj put dalje nastavlja u Novi Sad.

Goethe FEST 2014 u Novom Sadu zvanično će otvoriti večeras u 19 časova film Kiliana Ridhofa: “Poslednja trka” u Kulturnom centru Novog Sada, ulica Katolička porta broj 5. Program festivala pogledajte ovde: www.kcns.org.rs.

 

Poznati nemački glumac Diter Halerforden je za ovu glavnu ulogu dobio nemačku filmsku nagradu 2014 za najbolju mušku ulogu (režija: Kilian Ridhof, scenario: Kilian Ridhof, Mark Blebaum, uloge: Diter Halerforden, Tatja Zajbt, Hajke Makač).

Sa svojih više od 70 godina Paul Aferhof, nekada najveći maratonac i osvajač zlatne medalje na Olimpijadi u Melburnu 1956., iseljava se iz svoje kuće. Zato što radi kao stjuardesa, njegova ćerka Birgit ne može više da se stara o njemu i njegovoj ženi. Paul se u staračkom domu ne oseća baš najbolje i sebi postavlja pitanje da li tako treba da skonča. On odlučuje da počne da trenira za Berlinski maraton i da na njemu pobedi. Ostali stanari staračkog doma ga smatraju ludakom, međutim, uz pomoć Margot, ovaj vremešni penzioner trenira kao sumanut, imajući samo jedan cilj pred sobom: da još jednom protrči kroz masu koja aplaudira i vrišti.

Film “Hanino putovanje” Julija fon Hajnca 22. Oktobra u  19 časova zatvara Goethe FEST2014 u Novom Sadu kada Goethe FEST nastavlja putovanje u Niš gde će se filmske projekcije prikazivati od 24. Oktobra do 1. Novembra u Niškom kulturnom centru. Program festivala pogledajte ovde: www.nkc.org.rs.

Ambiciozna studentkinja poslovne administracije želi da radi u konsultantskoj kompaniji. Međutim, primećuje brzo, da u njenoj biografiji ima značajnih propusta: Nedostaje joj preporuka o društvenom angažmanu. Hanina majka, koja vodi mirovnu akciju u korist Izraela, protivi se da joj izda lažiranu potvrdu o dobrovoljnoj službi, te je tako Hana primorana da protiv svoje volje prihvati posao u Domu za ometene u razvoju u Tel Avivu kako bi dobila preporuku. Studentkinja u domu negoduje zbog svega mogućeg, među saradnicima neprijatno pada u oči i uslove u domu često komentariše uz dozu cinizma. To će na sebi osetiti i Itaj, sa kojim zajedno radi. Uprkos svemu, Itaj žestoko flertuje sa Hanom i vrlo brzo ona neće moći da odoli njegovim ponudama. Međutim, ona neće samo u ljubavnim stvarima otkriti novinu: Njen boravak u Tel Avivu i iskustva koja je u njemu stekla nateraće je da promisli svoj budući život.

GoetheFEST i ove godine pruža mogućnost da otkrijete nove filmske svetove. GoetheFEST 2014 predstavlja aktuelne igrane filmove koji su se na festivalima u Nemačkoj prikazivali tokom 2013. i 2014. godine. Među njima će se, rame uz rame sa starim majstorima poput Šlendorfa i Edgara Rajca, naći i nekoliko sjajnih ostvarenja mladih nemačkih autora. U skladu s ovim, moto GoetheFEST-a 2014. glasi „Generacije“.

 

Na ovogodišnjem Berlinalu u takmičarskom je programu bilo čak četiri nemačka filma – više nego ikada do sada. Sve njih publika ima priliku da vidi na GoetheFEST-u 2014, koji je veći, raznovrsniji i obuhvatniji nego prethodnih godina. Pod sloganom “Generacije” u Beogradu, Novom Sadu i Nišu prikazano će biti više filmova čak dvadeset. Među njima je i film “Voljene sestre” reditelja Dominika Grafa koji će kao nemački predstavnik ući u konkurenciju za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.
 
Filmske projekcije prati projekat: FILMSKI SVETOVI koji predstavlja novinu i zasebnu sekciju u okviru Goethe FEST-a. GoetheFEST sekcija FILMSKI SVETOVI predstavlja grupnu izložbu, tri gostujuća predavanja i pet projekcija filmova tri nemačka scenografa: Christina Schaffer, Daniel Chour i Waleska Leifeld. FILMSKI SVETOVI zaviruje iza kulisa nekoliko izuzetnih nemačkih filmskih produkcija i koprodukcija. Nova generacija produkcijskih dizajnera pokazuje kako se odvijaju kreativni procesi u filmskoj industriji, u kojoj je podela posla danas izuzetno razrađena; kakvi se izazovi javljaju u praksi i kako se mogu objedini umetnički, logistički i finansijski aspekti profesije.  
 
Goethe FEST 2014 organizuje Goethe-Institut Beograd u saradnji sa Kulturnim centrom Beograd, Kulturnim centrom Novog Sada, Niškim kulturnim centrom, Jugoslovenskom kinotekom i projektom „Filmski svetovi“ koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Fakulteta primenjenih umetnosti. Medijski partner ovogodišnjeg Goethe FEST-a je Radio televizija Srbije.
 

<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..