cove1rGitar art festival (GAF) u Beogradu, čije su najveće zvezde španski flamenko gitarista Pako de Lusija i francuski bend Air, počinje 9. februara u Kolarčevoj zadužbini koncertom švedskog gitariste Jorena Solšera (Göran Söllscher) i svetskom premijerom “Koncerta za flautu i gitaru” Alena Tomasa, koju će izvesti profesionalni ansambl Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Camerata Serbica i Cavatina Duo, pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića.Raznovrstan program 11. GAF-a čine i koncerti klasične gitare, kao i novo gostovanje jednog od najčuvenijih gitarista bivše Jugoslavije Zlatka Manojlovića, a tradicionalno će biti održane i majstorske radionice, predavanja i takmičenja mladih talenata, dok je novina u pratećem programu sajam gitare, prvi te vrste u regionu.


Zvezda prve večeri, Joren Solšer, studirao je gitaru na Konzervatorijumu u Malmeu i Kraljevskom konzervatorijumu u Kopenhagenu, a međunarodnu karijeru započeo je pobedom na “Concours Internationale de Guitare” u Parizu 1978. Nastupao je širom sveta, kao solista i sa orkestrima. Kao ekskluzivac Dojče gramofona, izdao je 19 solo albuma, duo sa Gilom Šahamom “Paganini za dvoje” i muziku Pjacole sa flautistom Patrikom Galoa. Nosilac je Kraljevske medalje Litteris et Artibus i član Švedske kraljevske muzičke akademije.


Na otvaranju GAF-a nastupa i Kavatina Duo koji čine gitarista Denis Azabagić iz BiH, koji trenutno predaje na Univerzitetu Ruzvelt u Čikagu, i flautistkinja Eugenia Moliner iz Španije, a izvode repertoar od baroka, klasicizma i romantizma do savremenih dela.

Najviši domet na njihovim koncertima je muzika inspirisana folklorom Španije i Balkana. Njihova izvođenja su prenosile radio i TV stanice u Evropi i Severnoj Americi, a nova dela i aranžmane za njih pisali su brojni kompozitori. Snimili su tri CD-a za kuće Opera Tres, Orobroy i Cedille Records.

Među najvećim atrakcijama GAF-a je francuski bend Air, koji će nastupiti 10. februara u Beogradskoj areni, u okviru svetske turneje na kojoj promoviše novi album “Love 2”.

Svetsku slavu Air su stekli još albumom “Moon Safari” iz 1998. godine, a iako se njihov koncert već dugo očekuje, prvi put gostuju u Srbiji. Osim Air, koji predvode Nikola Goden i Žan Benoa Dankel, u Areni će nastupiti i holandska zvezda Jana Šra, kao i mladi beogradski bend Svi na pod.


Ulaznice koštaju 2.000 dinara (stajanje parter), odnosno 2.500 i 3.000 dinara (tribine).

Među zvezdama GAF-a je i evropski priznati virtuoz Zlatko Manojlović, koji se vraća u Beograd iz Nemačke da bi održao koncert u Domu sindikata 11. februara.

Poznat domaćoj publici po “Jednoj ženi”, koja je već 34 godine špica za ponoćni program Radija Beograd, Manojlović će nastupiti sa desetak prijatelja, a u toj grupi je i njegov sin Todor.

Manojlović je nastupao sa umetnicima kao što su Santana, Džo Koker ili Ian Gillan, a snimao je albume sa Erosom Ramacotijem, Natali Kol i Minhenskim simfonijskim orkerstrom.

Ulaznice za koncert Manojlovića i prijatelja koštaju 1.400 i 1.900 dinara.


Koncert koji se posebno izdvaja na 11. GAF-u je i novo gostovanje Paka de Lusije 12. februara u Sava centru, kojim taj virtuozni gitarista započinje svetsku turneju, a nastupiće i u Splitu, Rijeci i Sarajevu, ali u manjim salama.

De Lusija je dvogodišnju koncertnu pauzu iskoristio za rad na novom albumu koji se očekuje još od 2004. godine, a iako je više puta gostovao u Beogradu, prvi put će nastupiti na GAF-u.

Ulaznice za njegov koncert koštaju 1.800, 2.700 i 3.600 dinara.

Ljubitelji klasične gitare, osim na otvaranju, imaće priliku 13. i 14. februara da uživaju na večerima klasične gitare, a nastupiće Marta Masters, Žerar Abiton, Miloš Janjić, Fabio Zanon, Sabrina Vlaškalić, Paolo Pegoraro, Levante Duo, Denis Azabagić, Zoran Dukić i Vojislav Ivanović.

Ulaznice za pojedinačne večeri klasične gitare prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.000 dinara.


Majstorske radionice i predavanja biće održani na FMU, a takmičenje će biti u dva dana i dve etape, i to u šest kategorija (počev od najmlađih talenata - do 11 godina, do 35-godišnjaka).

Najbolji učesnici dobiće vredne nagrade, a fond za 18 priznanja iznosi oko 1,5 miliona dinara.

Predavači i članovi žirija su najugledniji profesori i koncert majstori klasične gitare iz zemlje i inostranstva.

Za majstorske radionice, koje će održati 24 umetnika, prijavljeno je više od 150 polaznika, a za takmičenje je stiglo više od 70 prijava, od kojih polovina nije iz Srbije.

Koncept GAF-a već godinama zasnovan je na nastojanju da, pored gitarističkih majstora, predstavi publici i velike autore koji gitaru koriste na manje uobičajen način, kao što je bio slučaj sa koncertom slavnog Enija Morikonea prošle godine u Beogradskoj areni.


Pored čuvenog italijanskog kompozitora, GAF je u februaru 2009. ugostio više od 300 muzičara iz dvadesetak zemalja, među kojima su bili i Sting, Visente Amigo i drugi.

Uvodni program 11. GAF-a održan je u Zrenjaninu, a predstavio je laureate proteklih festivala, dok je 31. januara u Madlenianumu nastupio američki gitarista Petar Koddzas, koji je poreklom sa ovih prostora.

Uoči otvaranja GAF-a, u Institutu Servantes otvorena je izložba “Opredmećeni zvuci”, čiji su autori Branislav S. Marković i Gordan Pomorišac.

Prateći festivalski događaji su prvi Guitar Art Expo, zatim Midnight Guitar Art Café Club, koji će biti otvoren u foaeju Dvorane Kulturnog centra Beograda, te Guitar Food Art, Guitar Visual Art, Guitar Art Laureati, Daily Coffee with...

U Gitar Art kafeu otvorena je i izložba karikatura “Gitara i ja”, čiji su autori članovi Udruženja karikaturista Srbije i Crne Gore.

Najavljene su i večeri posvećene muzici Brazila, Amerike, Holandije, Španije, Francuske...

Prošle godine pokrenut program “Guitar Food Art” predstaviće i na 11. GAF-u najbolje beogradske restorane.

Kao posebna atrakcija i novitet najavljen je Guitar Art Expo, od 11. do 14. februara u hotelu “Continental”, a predstaviće jedinstvenu mogućnost da se ljubitelji gitare i muzike na jednom prostoru upoznaju s proizvodima najpoznatijih zastupnika i proizvođača gitara i prateće opreme.

Kolekcionari će takođe imati priliku da prikažu gitare iz privatnih kolekcija.

Najavljen je i niz pratećih događaja u okviru sajma gitare, uz takmičenja i egzibicije u raznim kategorijama, na koje se zainteresovani mogu prijaviti preko festivalskog sajta.

GAF je nastao 2000. kao profesionalna i stručna manifestacija koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svetskih gitarista.

Prema navodima organizatora, dugogodišnja izolacija i socijalna ugroženost roditelja i đaka doveli su do toga da su mnoge generacije klasičnih gitarista završile osnovno, srednje i visoko obrazovanje bez ikakvih iskustava i stimulacijatvog tipa. Shodno tome je i veliki edukativni, kulturni, medijski i psihosocijalni značaj GAF-a.

U planu 11. GAF-a je i organizacija koncerata po unutrašnjosti Srbije, najpre u Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Podgorici.

Festival je već tradicionalno prisutan i u Crnoj Gori, gde se održava “Guitar Art Summer Festival” na Kanli kuli u Herceg Novom, a već više od deset godina, u saradnji sa Operom i teatrom “Madlenianum”, organizuje se i “Ciklus klasične gitare”.

GAF je uspostavio i saradnju s prestižnim evropskim magazinima koji prate gitarsku i klasičnu muziku uopšte, kao i partnerstvo sa kompanijom “Savarez”, jednim od najvećih svetskih proizvođača gitarskih žica.

Novitet na polju međunarodne promocije je partnerski odnos sa kompanijom “Mezzo”, globalnim TV emiterom u oblasti klasične i džez muzike, koja će emitovati priloge, intervjue i promotivne spotove za 11. GAF.

Ulaznice za 11. GAF u prodaji su još od 11. decembra, na blagajnama sala u kojima se održavaju pojedinačni koncerti, kao i u prodajnoj mreži Bilet servisa.

Festival su i ove godine podržali Sekretarijat za kulturu Beograda i Ministarstvo kulture Srbije, kao i ambasade zemalja iz kojih dolaze strani učesnici.
<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..