grafitiU okviru  predmeta “Upravljanje kulturnim i umetničkim projektima” na Fakultetu za medije i komunikacije  u  petak, 25 decembra, u galeriji fakulteta u Zagrebačkoj broj 3,  sa pocetkom u 18.30 održaće se  izložba pod nazivom “ Street” na kojoj će biti predstavljeni radovi  street art umetnika koji se zove Lortek.


Projekat ima za cilj da duh i zivot ulice prenese u ovaj vrlo intersantam galerijski prostor, i da približi publici beogradsku grafiti scenu, koja je   je u poslednjih deset godina imala svoje uspone i padove, trudeći se svim snagama  prati svetska grafiti događanja. Gudački kavrtet Wonder String i DJ Sleep će smelom kombinacijom zvuka naglasiti rad ovog umetnika.


Lortek je, svakako, jedno od imena čiji je rad doprineo razvitku i evoluciji grafita ne samo na Beogradskim ulicama, već i  u regionu. Neverovatna  energija i dinamika slova  je ono što  čini njegov stil autentičnim. Kroz godine možemo pratiti kako se taj stil tranformisao  i napredovao,  a ova izložba je prilika da  uhvatimo deo tih promena i uživamo u modernoj umetnosti u svom najsvežijem obliku.

 

grafiti_2

 

Lortek  se bavi crtanjem grafita od 1998. godine i od tada je prisustvovao mnogobrojnim prestižnim  grafiti okupljanjima  i festivalima u Evropi na kojima je postigao  odlične rezultate. Više puta je   bio učesnik  na jednom od najbitnjijh grafiti događaja  Meeting of Styles, 2006. godine u Hrvatskoj i 2009. godine u Nemačkoj. Stalni je učesnik Balkan Express  grafiti festivala  koji se svake godine održava u Sarejevu.

 

U martu 2009. godine učestvovao je u realizaciji murala za Muzej savremene umetnosi u Zagrebu. Član je holandske umetničke organizacije Hope Box  koju vodi  umetnica Rienke Enghart i  sa kojom je širom Holandije učestvovao u raznim umetničkim dešavanjima. Bio je više puta učesnik na Belefu i Danima Beograda i svojim delima doprineo  razvoju umetnosti  u Beogradu.      Da je njegov rad zaista šampionski, potvrđuje i to da je u avgustu 2007. godine u Kragujevcu učestvovao u obaranju Ginisovog rekorda u dužini grafita na platnu.

 

Ipak, ništa nije bitnije za grafiti umetnika od same ulice. Ona je srž svakog uličnog umetnika. Lortekovi radovi krase mnoge  zidove  i samim tim unapređuju  naše okruženje.  Urbana sredina ne postoji bez grafiti umetnosti.  Ona je ta koja joj daje dušu i u svaki  urbani pejzaž unosi svežinu. Lortek je jedan od umetnika koji  tome doprinosi; njegovi grafiti su ono što pravi razliku između grafiti umetnosti  i onoga što to nije.

<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..