zonaI ove godine SLOBODNA ZONA ostaje dosledna osnovnoj ideji prikazivanja angažovanih filmova iz celog sveta, zanimljivi razgovori sa rediteljima i sjajna atmosfera. Ovogodišnji festival će se održati od 6. – 11. novembra, na dve lokacije: u Dvorani kulturnog centra Beograda i po prvi put u bioskopu Balkan.
Tokom šest festivalskih dana, publika SLOBODNE ZONE imaće priliku da vidi 28 dugometražnih filmova - dokumentarnih i igranih , i 22 kratkometražna o najaktuelnijim društvenim i političkim temama iz celog sveta.

"Biti što širi i što otvoreniji jeste ideal kojem treba težiti. Tu negde nalazi se i „Slobodna
zona“, prostor otvoren za svakoga ko je spreman da se posveti drugome, ma koliko taj drugi bio različit. To je prostor u kojem život postaje film da bi odmah zatim film ponovo uticao na nečiji život." David Albahari (uvodni tekst kataloga festivala).

Prihod od prodatih ulaznica za festival namenjen je akciji Hrana za sve

Zagrevanje za festival počinje koncertom benda Duo Trojica u četvrtak 29. oktobra u 20h, u Kulturnom centru Rex. Iščašena stvarnost i razoreni mitovi naša su svakodnevnica ‘melodramično popularno’ predstavljena u pesmama Duo trojica, benda nastalog za potrebe pozorišne predstave ''Opera za tri groša'' u režiji Milene Marković, a kasnije angažovanog i u filmovima Olega Novkovića ''Rudarska opera'' i u tek završenom - “Beli, beli svet”.

 

Duo trojica dolazi iz Bora, grada socijalističkog prosperiteta, a danas simbola materijalnog propadanja i ljudskog beznađa.

Članovi ovog benda su Miroslav Mitrašinović (muzičar, nagrađen ''Zlatnom Mimozom'' za muziku filma ''Sutra ujutru'' Olega Novkovića, 2007. u Herceg Novom) i Saša D. Lović (multimedijalni umetnik koji je objavio tri knjige pesama i uređuje časopis morbidnog senzacionalizama ''Sloganova'').

 

Koncert je uvertira za filmski festival SLOBODNA ZONA i naglašava nameru festivala da prati najaktuelnije društvene i političke fenomene, ali isto tako i priče o običnim ljudima u   okolnostima koje diktira globalna politika i njihovoj borbi za očuvanje elementarnog ljudskog dostojanstva.

 

Ulaz na koncert je besplatan.

<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..