A__Artifact_-_Royal_Ballet_of_Flanders_1Najavljujući svoje osmo izdanje, Beogradski festival igre je postao dobra tradicija i prvorazredni kulturni događaj koji se sa nestrpljenjem iščekuje.

Prisustvo prestižnih baletskih i savremenih plesnih kompanija, poznatih koreografa i aktuelnih produkcija, rezultiralo je formiranjem nove publike i uspostavljanjem visokih standarda kada je umetnička igra u pitanju. Atraktivan program i dobra komunikacija sa domaćom i inostranom kulturnom javnošću i medijima, obezbedili su Beogradu i Srbiji zavidno mesto na evropskoj festivalskoj i plesnoj mapi.

Na ovonedeljnom programu su sledeće produkcije:



A_Scapino_Ballet_512. april u 20h | Opera Madlenianum
Skapino balet, Roterdam, Holandija
Bravo, Čarli!, Marko Geke
Holandija, Ed Vub


Holandija govori o ljudima -  njihovoj krhkosti i strastima. To je svojevrsni omaž Zlatnom dobu, platnima Fransa Halsa, Rembranta i Vermera, ili običnoj holandskoj lali i našem kaleidoskopskom svetu.  Bravo Čarli je postavka inspirisana romanom Virdžinije Vulf, a sam autor kaže da može biti “i veliki cirkus, i poznat bar u Štutgartu, i neko malo pozorište, i Vijetnam i….vojna azbuka”.  Pravi izbor za sve one koji obožavaju energičnu igru i dobru pozorišnu atmosferu…



A_Ballet_Providence_313. april u 20h | Narodno pozorište, Beograd
Festival balet Providens, SAD
Koma, Viktor Plotnikov

Jednog od najuspešnijih direktora baleta u Americi, predstavlja svoj rad publici u Srbiji. Reč je o našem igraču i koreografu, Mihailu Đuriću. Program koji Festival balet Providens predstavlja je premijeran, a igrači – izuzetni. Događaj podrazumeva i uručenje posebnog priznanja, a projekat ima za cilj da svake godine na scenu Narodnog pozorišta u  Beogradu, „vrati“ po nekog našeg plesnog umetnika, koji živi i radi u inostranstvu - one koji su nekada igrali, kreirali i osvajali vredne nagrade i aplauze na ovoj sceni, a zatim je „poneli“ u veliki svet, kao deo svoje biografije i sećanja.



maguy_marin_may_b_425_b1014. april u 20h | Beogradsko dramsko pozorište
Kompanija Magi Maren, Francuska
May B, Magi Maren

Predstava sa najdužim vekom trajanja i najintenzivnijim tempom izvođenja u istoriji savremene igre, delo je čuvene francuske koreografkinje Magi Maren. Utemeljena na Beketovim romanima i jedinstvenom pristupu dramskom delu, May B je pre svega vrsan pozorišni komad, koji svoj najsnažni adut dobija u pravilnom korišćenju malog, skoro neprimetnog pokreta, te njegovom kasnijem krešendu i punoj eksploziji. Velika zvezda francuske igre, sa značajnim stvaralačkim opusom kreiranim za najprestižnije francuske i svetske baletske ansamble, prvi put na Beogradskom festivalu igre. 


A_Goteborg_Ballet_415. april u 20h | Sava Centar
Geteborg balet, Švedska
Falter, Johan Inger
La La Land, Aleksandar Ekman & Medhi Walerski

Poslednjih godina konstantno u najaktuelnijem vrhu plesnih vesti i događanja, Balet Geteborg je jedna od onih kompanija koje imaju bogatu tradiciju klasične igre i odličan savremeni repertoar. Za prvo predstavljanje u našem regionu, izabrali su najnovije naslove. Potpisuju ih Johan Inger koga smo upoznali zahvaljujući gostovanjima Kulberg baleta i mladi „koreograf-genije“ Aleksander Ekman. Dok Inger donosi modernu i atraktivnu, ali duboko promišljenu „postavku za 17 igrača i 64 konopca“, Ekman bazira svoj rad na komičnoj raspravi dva psihijatara i teorijiji „la la prostora“ u našem mozgu. Nezaboravno putovanje u središte najbolje, po mnogima-  najinteligentnije savremene igre. 


A_Random_Dance_416. april u 20h | Opera Madlenianum
18. april u 20h | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
Vejn MekGregor| Random Dance, London, Velika Britanija
FAR, Vejn MekGregor


Za sam kraj – sasvim nov naslov i prva koprodukcija koju potpisuje Beogradski festival igre. Stalni koreograf londonskog Kraljevskog baleta, jedini koji je ikada pristigao u ovu kompaniju iz sveta savremene igre, višestruko nagrađivani Vejn MekGregor je jedan od najzanimljivijih plesnih stvaralaca, poznat po psihoanalizi koreografije i krčenju puteva između igre, filma, muzike, vizuelnih umetnosti, tehnologije i nauke. Planetarno poznat po kreaciji pokreta u filmovima o Hariju Poteru, Vejn Mek Gregor svoje najsmelije koreografske ideje i dalje ostvaruje sa kompanijom Random Dance. O tome svedoči nova celovečernja postavka FAR, premijerno izvedena krajem novembra 2010. u londonskom Sadlers Velsu. Beograd i Novi Sad su među prvim gradovima koji će gledati ovaj naslov hit-mejker koreografa, za koga Njujork Times kaže: …”Vejn MekGregor je najbliži definiciji rok zvezde na koju baletska umetnost samo trenutno polaže prava”…

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..