58-kratki-metarBeogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma predstaviće od 30. marta do 3. aprila 73 filma, od kojih je 29 domaćih, a obuhvata i brojne prateće programe kao što su program hrvatskog filma, portugalske animacije, palestinski filmovi...

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo je filmski kritičar Ranko Munitić, koji je preminuo u martu 2009. godine, a posebno je zaslužan za svetsku promociju domaćeg kratkometražnog filma.

Takmičarski program 58. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će biti održan pod sloganom “Uživaj!”, obuhvata dokumentarce, animirane, kratke igrane i eksperimentalne filmove, najavljeno je 25. marta na konferenciji za novinare u Skupštini grada, koja je i osnivač Festivala kratkog metra.

Filmovi će biti prikazivani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i renoviranoj Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner istakla je da će Festival kratkog metra za dve godine napuniti šest decenija postojanja, tokom kojih nije odustao od provokativne suštine svog izraza, preneo je Beoinfo.

“U svoj toj dugoj istoriji zaista je interesantno da je promenio i zemlju i sisteme u kojima je radio, svoj naziv, ali nije promenio provokativnu suštinu svog umetničkog izraza. Njegova funkcija je da pruža sliku stvarnosti kao kritiku odraza sveta u kome živimo i svega što nas okružuje. Ova dvostruka funkcija festivala, kulturna i umetnička vrednost i društvena angažovanost, jeste ono što mu pruža poseban značaj u odnosu na sve druge festivale koji su od posebnog značaja za grad Beograd”, rekla je Ivana Avžner.

Festival su najavili i predsednik Odbora festivala Miroslav Čučković, pomoćnica ministra kulture, informisanja i informacionog društva Ana Vučetić, direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić i umetnički direktor Festivala kratkog metra Janko Baljak, predsednik selekcione komisije Igor Stoimenov i Vladimir Đukelić u ime festivala “Nova svetlost”, koji će i i ove godine održan u okviru Festivala kratkog metra.
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..