Bryan-Ferry-006Arena Beograd i Multimedia u saradnji sa WME predstavljaju vam koncert Brajana Ferija 28. aprila u Beogradskoj areni! Od prvih snimaka sa grupom Roxy Music početkom 1970., Brajan Feri se istakao kao jedinstvena ikona.

 

U njegovoj muzici čujete originalnu vokalnu boju koja se prepliće sa elegancijom koja oduzima dah – Sinatrinom uzvišenosti, harizmom Gainsbourg-a i intenzivnošću Johny-ja Ray-a. Ali tu je i još nešto – kretanje po sceni i izvođenje koje je uvek ultra moderno i prefinjeno.     
Počeo je da se bavi muzikom tokom svojih akademskih dana. Studirajući primenjenu umetnost na Royal College of Art u Londonu, počeo je da komponuje pesme koje će se uskoro naći na prvom albumu grupe Roxy Music čije članove je sam počeo da okuplja ali i da osmišljava kompletan stajling – od odevnih kombinacija za nastupe do izgleda omota debi ploče.

Kada se Roxy Music prvi put pojavio u „Top of The Pops” 1972. godine, izvodeći debi singl “Virginia Plain”, momentalno su odskočili svojom kombinacijom pravaca moderne popularne muzike od Elvisa do progresivnog roka sa delićima soula i avangarde. Već prvi album Roxy Music kritičari su proglasili najvažnijim u istoriji popa i roka.

1973. godina je za Brajana bila neverovatno kreativna i radna. Pored rada sa Roxy Music, snimio je i prvi solo album „These Foolish Things” na kome je pokazao svoju ljubav prema klasičnim ritmovima, rock & rollu i bluzu ali na samo sebi svojstven način. Intenzivnost emocije u Brajanovom glasu najbolje dolazi do izražaja u njegovoj, sada već epskoj, interpretaciji pesme Boba Dilana „A Hard Rain’s A-Gonna Fall” koja i otvara album.

Ferijeva vokalna genijalnost leži u njegovoj sposobnosti da pomeša različite muzičke stilove – od francuskih šansona, preko klasičnih do hard roka, kreirajući dramu u svom punom sjaju kao što se to čuje u interpretaciji soul klasika „The In Crowd” koja je postala hit 1974. godine.

Let’s Stick Together, Slave To Love, Don’t Stop The Dance, Boys and Girls, Tokyo Joe, In Your Mind, These Foolish Things, Price of Love, I Put a Spell on you...pesme su iz kojih izbija prava Brajanova energija a koje će se, pored ostalih, čuti u Beogradskoj areni.

U svojoj dugoj karijeri, izdao je 13 solo albuma od kojih su mnogi dosegli platinaste tiraže a u Beogradskoj areni nastupiće 28. aprila u okviru turneje kojom promoviše svoj novi album „Olympia”.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..