Whitesnake_-_photo_smDva najveća metal benda svih vremena Judas Priest i Whitesnake dolaze u Beograd u organizaciji Avalon Produkcije i Arene Beograd! Judas Priest i Whitesnake dolaze sa svojim best of programom 1. jula u Beogradsku arenu.

 

Oba benda su najavila celovečernje nastupe pa će tako ova dva benda biti na bini više od 4 sata! Interesantno je da će ovo biti oprostajna turneja Judas Priest!

Koncert će sigurno otvoriti jedna ili čak možda i dve grupe iz regiona čija imena će biti dopunski objavljena.
Sastav Whitesnake je krajem sedamdesetih godina oformio David Coverdale, bivši pevač Deep Purple, što je delimično uticalo na njihov uspeh u Engleskoj i Japanu. Coverdalea su nazivali klonom Roberta Planta, pošto su obojica imala dugu talasastu kosu i nadmeni bas glas.

Članovi sastava bili su Jon Lord i Ian Paice (Deep Purple), Dave Dowle, Bernie Marsden, Neil Murray i Micky Moody, kao i talentovani gitaristi Adrian Vandenberg, John Sykes, Vivian Campbell i naravno, Steve Vai. Posle brojnih personalnih promena Whitesnake 1984. objavljuju pop metal album Slide It In koji postiže zlatni tiraž u SAD.
Kako bi istakli svoj identitet, iz ikonografije hard rok/metal bendova uzeli su zmiju (simbol muškog polnog organa) za svoj zaštitni znak, pa se na omotu albuma našla fotografija boa kako klizi niz ženski dekolte.

Tek sa narednim albumom Whitesnake  iz 1987. konačno bacaju Ameriku pod noge. Osim moćne balade  Is This Love na njemu je i hit  Here I Go Again  koji je nedeljama bio na prvom mestu liste singlova. Uspehu je svakako doprineo i spot u kojem se pojavljuje glumica Tawny Kitaen, koja je tada bila udata za Coverdalea. Samo u SAD album je prodat u više od osam miliona kopija, a uz to uticao je i na to da se prethodni album proda u još dva miliona primeraka!

 

JP_-_photo_sm_3


Čudak, kakav je oduvek bio, Coverdale je po objavljivanju otpustio sve članove koji su snimili Whitesnake i zadržao jedino Adriana Vadenberga.
U novoj postavi 1989. snimaju Slip Of The Tongue. Iako na njemu svira čarobnjak gitare Steve Vai, album je loše prošao. Coverdale je 2003. ponovo aktivirao Whitesnake zbog jubilarne turneje povodom 25 godina rada. Na njoj su svirali Doug Aldrich, Reb Beach, Marco Mendoza, Tommy Aldridge i Timothy Drury. Iste godine Whitesnake su glavne zvezde na turneji Rock Never Stops na kojoj su svirali bendovi iz osamdesetih. Činilo se da im ide dobro, sve dok Mendoza nije otišao iz grupe a na njegovo mesto došao Uriah Duffy.

Danas, posle više od tri decenija od osnivanja i više od 70 miliona prodatih albuma, Whitesnake su ponovo spremni da ponude svoje viđenje dobre zabave kroz mešavinu hard roka, soula, bluza i balada.Judas Priest je od 1974. godine jedan od najuspešnijih hevi metal bendova što su dokazali objavljivanjem nekoliko albuma „svih vremena” kao što su British Steel iz 1980., Screaming for Vengeance iz 1982. i Painkiller iz 1990. godine kao i pravih rasturajućih himni - Breaking the Law, Living After Midnight i You’ve Got Another Thing Comin’.  Ali uticaj Judas Priest ne ogleda se samo u njihovoj muzici, zahvaljujući njima, kožne „bajker” jakne postale su modni sinonim za hevi metal žanr. Judas Priest nastali su 1969. godine u Birmingenu a u prvoj postavci su bili pevač Alan Atkinson gitaristi Glenn Tipton i K.K. Downing i basista Ian Hill. Ime benda je nastalo prema pesmi Boba Dilana „The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest”.

Kasnije na Atkinsovo mesto dolazi Rob Halford, bivši pozorišni inženjer rasvete. On zajedno sa K. K. Dauningom i Glenom Tiptonom za gitarama, Janom Hilom za basom i Džonom Hinčom na bubnjevima izdaje prvu ploču (1974.), pod nazivom Rocka Rolla. Iako ta ploča i nije imala najbolju prodaju, ne bi trebalo zaboraviti savršene kompozicije poput Rocka Rolla i Cheater. Nakon dve godine izlazi nešto zreliji album Sad Wings Of Destiny, gde se malo više ističe hard rok stil i gde ne nedostaju hitovi kao The Ripper ili Victim of Changes.

1977. i 1978. godine izlaze Sin After Sin i Hell Bent For Leather (ili Killing Machine). Tek Stained Class 1978. otkriva pravu orijentaciju grupe na hevi metal. Nakon toga nižu se problemi sa sastavom članova. 1979. izdaju prvi album uživo Unleashed in the East. Nakon tog uspeha 1980. izlazi British Steel  kao deo novog talasa metala (New Wave Of British Heavy Metal). Remek dela kao Breaking The Law, Metal Gods i Grinder morao bi da poznaje svaki dobar metalac. Između 1981. i 1982. izlaze Point Of Entry i Screaming For Vengeance sa savršenim hitovima. Dalje sledi i Defenders Of The Faith. Između 1984. i 1990. izlaze Turbo i Ram It Down, kao i jedan album uživo. U to vreme zavladala je nekakva situacija bez inicijative u bendu, koji se ipak budi dolaskom bubnjara Skota Trejvisa i izdavanjem Painkiller-a. Bend tu postiže neverovatan i najsavršeniji dotad hevi metal zvuk.

 

{youtube}5bz93YcpuX4&playnext=1&list=PLB497AAF4D9E0E95F&index=1{/youtube}

 

Međutim, ne ide sve najboljim tokom. Halford upada u nesuglasice sa ostatkom benda pa se razilazi s njima. Džudas Prist nakon duge potrage dobija novog pevača. Ime mu je Tim „Riper“ Ouns. On je u bend ušao kao njihov fan, a i sam nadimak je uzeo od imena njegove omiljene pesme The Ripper. On tada zajedno s bendom snima albume Jugulator, Live Meltdown, Demolition i Live In London sa mnogo različitijim prizvukom od prethodnih radova, ali ništa od toga ne dovodi bend na onaj nivo od ranije. Halford u međuvremenu ima solističke projekte sa nekoliko svojih bendova (Two, Fight, Halford) i izdaje par dobrih albuma.

Među fanovima najtraženije postaje ponovno okupljanje Halforda sa starom ekipom. 2003. dogovoren je prelazak Ounsa u Ajsd Eart, dok se Halford vraća u Judas Priest. Odmah počinje rad na novom albumu Angel of Retribution koji najstariji hevi metal bend nakon Black Sabbath-a, vraća ponovno u život.

Danas su Judas Priest prodali preko 40 miliona albuma, osvojili Gremi nagradu, nalaze se u top 100 muzičara svih vremena prema listi VH1 iz 2010 godine i drugi su najbolji metal bend na svetu prema listi MTV-a (iza Black Sabbath-a).
U decembru 2010. godine, Judas Priest je objavio početak oproštajne turneje pod nazivom „Epitaph World Tour“ u okviru koje će, zajedno sa Whitesnake-om nastupiti u Beogradskoj areni 1. jula.

 

Cene ulaznica kao i datum puštanja u prodaju za hevi metal spektakl godine će biti objavljene uskoro!
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..