bdw2011-2Šesta Beogradska nedelja dizajna biće održana od 20. do 26. juna 2011. godine u saradnji sa projektom “Beograd 2020”. 







Tradicionalna trodnevna međunarodna edukativna konferencija pod nazivom FUTURE2, na kojoj će se kao predavači predstaviti najpoznatiji kreativci 21. veka od 23. do 25. juna, održava se kao centralni deo Nedelje dizajna.

 

Osnivač i kurator Beogradske nedelje dizajna Jovan Jelovac i Aleksandar Peković, zamenik sekretara za kulturu grada Beograda i predsednik Organizacionog odbora Skupštine grada Beograda za kandidaturu glavnog grada Srbije za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, predstavili su na konferenciji za novinare program predstojeće Nedelje dizajna i detaljnije objasnili uzajamnu saradnju. 

Konferenciji za novinare je prisustvovala i jedna od zvezda Beogradske nedelje dizajna 2011, arhitekta Božana Komljenović, predstavnica Zaha Hadid studija iz Londona.
Konferencija FUTURE2 će biti usmerena na pronalaženje rešenja, ideja, modela, tendencija i zahteva budućnosti kroz evropske vrednosti i standarde, a u cilju definisanja, razumevanja i uspostavljanja društva budućnosti. Posetioci će imati priliku da se informišu o najnovijim svetskim trendovima iz oblasti kreativnih industrija, da kroz predstavljanje uspešnih svetskih kompanija, brendova i individualaca nauče kako da se prilagode promenama u svetskoj ekonomiji i čuju iskustva poznatih predavača.

U okviru Beogradske nedelje dizajna prvi put će biti organizovan muzički festival Designights na kome će nastupiti svetske zvezde pet večeri zaredom, tradicionalne profesionalne radionice Designlabs, kao i izložbe, projekcije, kokteli i promocije po celom gradu pod imenom Designpremiers.

Organizatori Beogradske nedelje dizajna će se i 2011. godine potruditi da opravdaju epitet "najbolje kreativne konferencije na svetu" po izboru Financial Times-a. Britanski i izraelsko/ francuski dizajneri Tom Dixon i Arik Levy, čija su dela izložena u muzejima širom sveta, najviše nagrađivane hrvatske arhitekte Vinko Penezić i Krešimir Rogina, američki reditelj filmova o dizajnu Gary Hustwit, japanski studio Nendo, najprestižnija svetska nagrada za dizajn Red Dot Award iz Nemačke i švajcarska muzička grupa Yello sa svojim virtualnim koncertom, kao i najuspešniji srpski dizjaneri koji rade u svetu poput Dejane Kabiljo i Roksande Ilinčić, samo su neka imena kreativnih industrija koja će predstaviti posetiocima festivala tokom šest dana. Posetioci će imati priliku da uživaju i u predavanjima, nastupima i izložbama čuvenih kreativaca i brendova iz Nemačke, Finske, Švedske, Holandije, Rusije, Italije, Austrije, Belgije, Japana, Češke, Kanade, Australije, Španije, Finske, Portugala, Rusije, Norveške...

Festival na najbolji način promoviše Srbiju i Beograd u svetu. Saradnja projekta “Beograd 2020” i Beogradske nedelje dizajna ima za cilj da, osim promocije glavnog grada Srbije, omogući uslove za otvaranje novih radnih mesta, definiše društveni razvoj i utiče na zadržavanje intelektualaca u zemlji.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..