BALKanima10BALKANIMA, sedma po redu, biće održana u DKSG od 5. do 9. oktobra. Od pristiglih 365 filmova iz cele Evrope, selekciona komisija, koju su činili Miroljub Stojanović, filmski teoretičar, Snežana Njegovanović, animator i Dragutin Gane Milanović, karikaturista, izabrala je 75 filmova za glavni takmičarski program.


Ove godine festival BALKANIMA priređuje omaž austrijskoj animaciji, organizovan u saradnji s visokim austrijskim institucijama, koja će imati svoj program animiranih filmova. Takođe, biće prikazani filmovi iz Australije, Tajlanda, van konkurencije, dva dugometražna igrana filma, tri ponoćne projekcije, pet studentskih škola animacije, tri panorame evropskog filma, a kao poseban kuriozitet biće filmovi iz Gruzije i Turske.

Od pratećih programa izdvajamo dve izložbe - u velikom foajeu festivalske dvorane i u Galeriji, gde će dva sata pre početka festivala biti otvorena izložba karikatura Predraga Koraksića. Izložbu će otvoriti proslavljeni zagrebački animator Borivoje Dovniković Bordo, a sledećeg jutra, u okviru matinea BALKANIME, Koraksić će otvoriti izložbu Dovnikovićevih crteža. Takođe, biće održano predavanje o džezu u animiranom filmu, a predviđen je i program iznenađenja (u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom).

Po prvi put naslov EVROPSKI FESTIVAL dobija puno opravdanje. Evropska asocijacija za animirani film CARTOON je prvi put otvorila vrata za istočnoevropske zemlje, a u Zagrebu su izabrani filmovi koji sve nas predstavljati na evropskom takmičenju CARTOON D’OR. Ovaj izbor filmova prikazaćemo u posebnom programu BALKANIME.

Očekujemo veoma značajne goste iz Nemačke, Estonije, Mađarske, Rusije, ali i iz okolnih balkanskih zemalja... Imamo međunarodni žiri, koji čine Vuk Jevremović (Nemačka), Igor Prasel (Slovenija) i Božidar Zečević (Srbija), koji će odlučiti o glavnoj nagradi, kao i o nizu manjih nagrada.

Osnivač i umetnički direktor festivala BALKANIMA je profesor Nikola Majdak.

Ulaz na sve projekcije festivala BALKANIMA je besplatan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..