strip8. međunarodni salon stripa, koji će u organizaciji Srećne Galerije beogradskog SKC-a, biti održan od 30.09. do 03.10. 2010. godine, donosi jedinstven i dragocen sadržaj izlagačkog, tribinskog i edukativnog programa devete umetnosti na nivou evropskih i svetskih umetničkih scena.

Salon stripa je još od svog osnivanja koncipiran tako da, u takmičarskom delu preko međunarodnog konkursa, prezentuje presek aktuelnog svetskog strip stvaralaštva te da gostovanjem najeminentnijih svetskih majstora ukaže na vrhunska dostignuća ove umetnosti.


S tim u vezi, posebnost ovogodišnjeg osmog po redu međunarodnog festivala stripa čini i učešće, po prvi put, umetnika sa afričkog kontinenta u takmičarskom delu Salona, čime je na ovoj manifestaciji i zaokružen ciklus učešća umetnika sa svih kontinenata i iz svih zemalja sveta u kojima strip egzistira makar i u svojoj razvojnoj fazi.

I nakon ovogodišnjeg Salona retko će se još, beogradskoj publici, pružiti prilika da na jednom mestu vidi oko stotinu izloženih originalna najvećih svetskih majstora stripa iz prebogate kolekcije Žan-Mark Beznijea, što predstavlja još jednu dragocenost ovog festivala.

Gostovanje Žan-Mark Beznijea, pariskog kolekcionara stripa i člana udruženja (WIP Agency) koje u Francuskoj organizuje promocije i strip konvencije; predstavlja francuske umetnike u zemlji i inostranstvu; pomaže umetnicima da prodaju svoje originalne ili naručene radove drugim kolekcionarima, je izuzetna prilika za umrežavanje ovdašnjih umetnika sa evropskim i svetskim strip tržištem.


Takođe će niz otvorenih međunarodnih projekata, od kojih je najinteresantniji The Monsters, rumunskog scenariste Mariana Mireskua, pružiti mogućnost za internacionalnu art komunikaciju i profesionalno afirmisanje zainteresovanih učesnika.

Značajan segment ovogodišnjeg izdanja festivala biće i orjentacija ka strip scenaristici, koju realizujemo kroz program gostovanja jednog od vodećih evropskih scenarista čije se ime najviše vezuje za kultni strip Torpedo 1936. – specijalni gost Salona Enrike Sančes Abuli, Barselona.

Kvalitet stripa u Srbiji je kako početkom 20. veka tako i danas na najvišem mogućem nivou i neosporan, a naši napori da revalorizujemo njegove vrednosti u svim segmentima, ogledaju se u dodeljivanju specijalnih priznanja za doprinos srpskom stripu koje ove godine dobija Novica Đukić (1925), srpski strip autor, ilustrator i prvi urednik zabavnika Kekec. A po prvi put ove godine Salon dodeljuje i priznanja u domenu domaćeg strip izdavaštva, koje u poslednjoj deceniji pokazuje revolucionarne pomake ali još uvek daleko zaostaje za evropskom i svetskom strip produkcijom.

Tako je dobitnik priznanja za najbolje domaće strip izdanje 2009/2010, izdavačka kuća System Comics, Beograd za Serijal “Vekovnici”, grupe autora i scenariste Marka Stojanovića. Priznanja za najbolje inostrano izdanje u Srbiji 2009/2010 ide izdavačkoj kuća Darkwood, Beograd za Serijal Tarzan (Edgar Rice Burroughs / Bern Hogart: “Tarzan of the Apes”, “Jungle Tales of Tarzan”). A drugu godinu za redom izdavačka kuća „Dečje Novine Dositej“ i Opština Gornji Milanovac, na beogradskom Salonu, dodeljuju nagradu „Srećko Jovanović“ za izdavaštvo u oblasti stripa, čiji je ovogodišnji laureat Sibin Slavković iz Novog Sada.

Kako pionirima srpskog stripa, kroz obeležavanje jubileja, ove godine - 60 godina stripa u Leskovcu; 15 godina škole stripa ”Nikola Mitrović Kokan”, Leskovac i 5 godina internet portala “UPPS!”, 8. međunarodni salon stripa će i nizom crtačkih radionica i programa favorizovati edukaciju najmlađih talenata i interesenata ove umetnosti.

Nagrade najmlađim takmičarima kao i nagrade Salona u svim kategorijama žiri će saopštiti na svečanom otvaranju 8. međunarodnog salona stripa 30.09. 2010. godine.

Dobrodošli u SKC na Vaš festival - 8. međunarodni salon stripa !

Miki Pješčić, urednik Festivala

PROGRAM SALONA

30. septembar, četvrtak
15:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
18:00, Plato svečanog ulaza u SKC: THE MUPPET SHOW -TEATAR SKC
19:00, OTVARANJE IZLOŽBI SALONA:
Srećna Galerija: KONKURS 2010 – IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA
Galerija Art@Art: KONKURS 2010 – IZLOŽBA SELEKTOVANIH RADOVA
Velika sala: JUBILEJI – 60 GODINA STRIPA U LESKOVCU / 15 GODINA
ŠKOLE STRIPA ”Nikola Mitrović Kokan”, Leskovac
Galerija SKC: IZLOŽBA ORIGINALNIH TABLI SVETSKIH MAJSTORA STRIPA

IZ KOLEKCIJE JEAN-MARC BESNIERA, Pariz
Galerija Cirkus: “Novica Đukić - dobitnik priznanje za doprinos srpskom stripu“,
dokumentarna izložba
(izložbe su otvorene od 10.00 – 20.00)

20.00, Velika sala: CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA SALONA I
DODELA NAGRADA
01. oktobar, petak
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
17:00, Velika sala: JUBILEJI – 60 GODINA LESKOVAČKOG STRIPA / 15
GODINA ŠKOLE STRIPA ”Nikola Mitrović Kokan”, Leskovac / 5 GODINA
INTERNET PORTALA “UPPS!”

19:00, Velika sala: JEAN-MARC BESNIER (Francuska), KOLEKCIJA
SVETSKIH MAJSTORA STRIPA, prezentacija
20:00, Velika sala: ENRIQUE SANCHEZ ABULI (Španija), predstavljanje
specijalnog gosta Salona

02. oktobar, subota
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
14:00, Velika sala: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, radionica
16:00, Velika sala: Promocije festivala iz okruženja: Hercegnovski strip festival, Balkanska smotra mladih strip autora Leskovac, Pirotski strip festival, Salon stripa Laktaši...
18:00, Velika sala: PROMOCIJE STRIP IZDAVAČA
20:00, Velika sala: MARIAN MIRESCU (Rumunija), THE MONSTERS,
prezentacija međunarodnog projekta
21:00, Velika sala: „COMIX CULTURE“ prezentacija međunarodnog projekta

03. oktobar, nedelja
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
14:00 – 17:00, Velika sala: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, radionica
17:00, Velika sala: Udruženje stripovskih umetnika Srbije, konstitutivna sednica
18:00, Velika sala: Program Plus
19:00, Velika sala: STRIP ALTERNATIVA U SRBIJI
20:00, Velika sala: Program Plus

(Međunarodni salon stripa zadržava pravo izmene programa)
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..