logoOčuvanje životne sredine ne traži uvek žrtvu vremena, novca ili svakodnevnog načina života... Na Green City Kalemegdan festivalu, ekološkim ponašanjem se može dobiti mnogo toga.

Posetioci Green City festivala koji se pod geslom «Zeleni Dan Beograda» održava na Kalemegdanu u subotu, 25. septembra, sa početkom u 12 časova, imaće priliku da posete bioskop na otvorenom, besplatno odgledaju dva vrhunska filmska ostvarenja, odslušaju jedinstveni koncert klasične muzike, učestvuju u različitim pratećim programima, provedu prijatno popodne okruženi zelenilom Kalemegdana...

U ambijentu Open Air Cinema koji će posebno za ovu priliku biti uređen na potezu između Vojnog muzeja i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, posetioci Green City-ja će moći da vide dva ekološka remek dela: u 13 časova će biti prikazan američki film Neprijatna istina (An Inconvenient Truth, 2006), a u 16 časova i francuski film Dom (Home, 2009).

Neprijatna istina reditelja Davis-a Guggenheim-aje upečatljiva ekranizacija izuzetno sadržajnog i ubedljivog ekološkog predavanja i prezentacije koju je bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Al Gor, po sopstvenom priznanju, širom sveta održao najmanje hiljadu puta. Sadržajnost, argumentovanost, upečatljivost i ubedljivost tog predavanja značano su doprineli da Al Gor postane dobitnikom Nobelove nagrade za mir, a da ovaj film bude nagrađen Oskarom za najbolje dugometražno dokumentarno ostvarenje.

Dom (Home)je filmsko remek-delo svetski priznatog umetnika, novinara, ekologa, ambasadora dobre volje Ujedinjenih Nacija za oblast životne sredine, osnivača organizacije „Good Planet“, Yann-a Arthus Bertand-a.Film je svojevrsno putovanje oko planete Zemlje. Sniman je skoro u potpunosti iz vazduha, u 54 zemlje, na više od 120 lokacija, za šta je bilo potrebno 217 dana snimanja tokom 18 meseci. Premijerno je prikazan 5. juna, na Dan zaštite životne sredine,paralelno u tri svetska grada, na simboličnim mestima: u Parizu ispred Ajfelove kule, u Njujork u Central parku i u Atini u Golden Holu, sa fascinantnim odzivom javnosti i medija.Do sada je film videlo više od tri i po miliona ljudi širom sveta. Uz predivnu naraciju glumice Glen Klouz, Bertran nas suočava sa fascinantnim i šokantnim prizorima i sa činjenicom do koje mere je planeta Zemlja osakaćena ljudskim činjenjem.

Home Soundtrack Concerto će biti održan u u 15 časova, u periodu između filmskih projekcija. U pitanju je unikatni muzički događaj – gudački orkestar će u prostoru kalemegdanskog Muzičkog paviljona interpretirati za ovu priliku aranžiranu muziku iz filma «Home»kompozitora Armand-a Amar-a.

Green City je događaj festivalskog karaktera, pa je logično da će se tokom njegovog održavanja odigrati različite prateće događaje: u zamenu za prazne limenke i plastične flaše, besplatno će se deliti štedljive sijalice, takođe i pelceri za Vaše bašte, saksije, terase i balkone, , a po ugledu na svakodnevnu sliku iz parkova drugih evropskih metropola, ovog dana na Kalemegdanu Beograđani mogu imati svoj piknik na travi koji ćemo mi za njih organizovati...

Organizatori Green City Kalemegdan festivala su nevladina organizacija«Nova Ideja» iz Beograda i «Parobrod», Ustanova kulture Gradske opštine Stari grad, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Kancelarije za mlade gradske uprave grada Beograda.

Želja organizatora je da Beograđani i svi drugi posetioci Green City festivala, uživajući u prirodnom okruženju, istovremeno doprinesu njegovom očuvanju i zdravijem i lepšem svetu oko nas i da takav način života prihvate kao svoju svakodnevicu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..