gradGRAD, Evropski centar za kulturu i debatu, je nastao na inicijativu Kulturnog Fronta Beograd i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama. Zahvaljujući podršci Ministarstva inostranih poslova Holandije kroz program MATRA i beogradske opštine Savski venac, po prvi put kod nas jedan objekat industrijskog nasleđa postaje mesto kulturnih dešavanja.


Stari magacin sagrađen je još  daleke 1884 godine. Preuređen je u multifunkcionalni prostor sa mogućnošću organizovanja programa kao što su izložbe, koncerti, debate, predstave, konferencije i radionice. Ideja je bila da se što je moguće više sačuva atmosfera starog skladišta na obali reke Save uvođenjem samo onih najneophodnijih novena, koji su potrebni za  funkcionisanje jednog kulturnog centra.

 

PROGRAM KULTURNOG CENTRA GRAD ZA SEPTEMBAR 2010:

 

SREDA, 01. SEPTEMBAR


11:00h


“REAL PRESENCE – GENERACIJA 2010” – Radionica


“REAL PRESENCE” proslavlja 10 godina aktivnosti bogatim i dinamičnim programom koji će se sastojati od izložbi, performansa, svakodnevnih razgovora i predavanja, sa učešćem od oko 100 domaćih i inostranih gostiju, afirmisanih umetnika, kustosa i profesora, kao i programa radionice sa učešćem oko 150 mladih umetnika iz celog sveta.

REAL PRESENCE je prvi put realizovan u Beogradu 2001. godine sa intencijom da podstakne otvorene I slobodne forme komunikacije i eksperimentalne, multimedijalne i interdisciplinarne aspekte umetničke saradnje među mladim generacijama. Tokom 9 godina održavanja ova manifestacija je okupila oko 2000 mladih umetnika i studenata nekih od najznačajnijih savremenih umetnika poput Marine Abramovic, Jannisa Kounellisa, Michelangela Pistoletta, Luciana Fabra, Heima Zoberniga, Katharine Sieverding, Tobiasa Rehbergera, Erwina Wurma, Viktorije Vesne i mnogih drugih, koji su svojim „stvarnim prisustvom“ u Beogradu i svojim radovima, intervencijama i energijom obeležili procese otvaranja naše kulturne sredine. Ovaj projekat je inicirao i formirao specifičan model umetničkog workshop-a koji se razvio i u drugim sredinama, i što je posebno važno naglasiti, bio je uključen kao prateća manifestacija, u oficijelni program 51. Bijenala u Veneciji 2005. i 10. Bijenala u Istanbulu 2007. Takođe je održan u jednom od najrenomiranijih italijanskih muzeja savremene umetnosti – Castello di Rivoli i u saradnji sa Internacionalnim Bijenalom Manifesta i prošle godine u saradnji sa Venecijanskim Bijenalom.

Ovogodisnji REAL PRESENCE 10 će se sastojati od tri paralelna programa: predavanja i razgovora sa učešćem velikog broja poznatih internacionalnih umetnika i kustosa; izložbi umetnika koji su bili deo ove manifestacije prethodnih godina i koji su se u međuvremenu afirmisali na široj umetničkoj sceni i radionice posvećene mladim umetnicma i studentima, koji će tokom boravka u Beogradu predstaviti svoje radove, realizovati performanse, prezentacije i intervencije u javnom prostoru. Radionica će se zaključiti izložbama u Kući Legata, Magacinu u Kraljevića Marka, GRAD-u, Kazamatima i na drugim lokacijama u gradu.

21:00h

JAZZ FUTURE SESSIONS

ZERKMAN BIG BANG – koncert


Zerkman (ex.Disciplina Kicme,ex.Bukvar Bukvar),Vlada i Bane (Kanda Kodza i Nebojsa) se neobavezno sastaju na dzem svirkama. Trio dobija ime Zerkman Big Beng. Pored klupskih nastupa sviraju i na festivalima u Subotici,Pozarevcu i Nisu. Bendu se prikljucuje Adam (ex.Straight Jackin) sa semplovima i perkusijama. U februaru 2009. sa Kojom (Disciplin A Kitchme) kao producentom, snimaju album, koji objavljuju za Slusaj najglasnije! (Hrvatska) i Silos (online etiketa web magazina Popboks), a odskora je u bendu i saksofonista Chicco.
Cena karte 100 RSD

ČETVRTAK, 02. SEPTEMBAR


11:00h

“REAL PRESENCE – GENERACIJA 2010” – radionica




PETAK, 03. SEPTEMBAR


11:00h

“REAL PRESENCE – GENERACIJA 2010” – Radionica




23:00h

GRAnD Opening!

MATIAS AGUAYO / Kompakt / Cómeme / Buenos Aires / Argentina
MKDSL

Ewox


MATIAS AGUAYO živi između Buenos Airesa i Pariza, pušta muziku, producira muziku i samostalno izvodi live act-ove, kao i u duetu sa Marcus Rossknecht-om pod pseudonimom „BROKE!“.

Rođen je 1973. godine u Santiagu (Chile), dok se muzički obrazovao u Kelnu (Nemačka), gde je 90ih živeo i doprinosio sceni ovog grada, koji je između ostalog imao veliki uticaj na elektronsku muziku. On je tu egzistirao, kao klupski klinac i DJ (legendarni Liquid Sky Club), iskušavajući stvaralaštva novih muzičkih stilova i doprinosio organizovanjem žurki i učestvovanjem u muzičkoj produkciji sa projektom Zimt ( zajedno sa Michael Mayer-om, 1997). Ubrzo zatim bi se našao u novom projektu: Close Musik ( zajedno sa Dirk Leyers-om). Izvodeći live setove, nastupa od diska do diska svuda po svetu i zaustavlja se u Buenos Airesu (Argentina) – gde se zadržao neko vreme i odakle nikada zapravo nije otišao. Taj period organizovanja privremeno slobodnih klupskih prostora kao što je „juventud clandestina“ (ilegalna omladina) i „hoy“ klub, reflektuje Matias-ov album „Are You Really Lost“ (Kompakt, 2005).

Trenutno, njegova glavna aktivnost je organizovanje free „bumbumbox “ žurki na ulicama glavnih gradova kao i velikih gradova Južne Amerike (Buenos Aires, Rio de Janeiro, Asuncion, Paraguay, Sao Paulo, Medellin, Colombia, Santiago de Chile, itd.) zajedno sa njegovim priateljima Ladybumbox, Gary i Pablo.

U svojim DJ setovima (koji su delom live act-ovi, gde integriše pevanje i nekoliko instrumenata), Matias slavi njegovu viziju dance muzike, sa velikim intenzitetom i senzualnošću, večeri gde ljudi plešu uz dark disco, i uz veliki broj njegovih neizdatih tjunova.

Matias-ov poslednji album „Ay Ay Ay“ je izašao 27. oktobra 2009. na
Kompakt etiketi.

Cena karte u pretprodaji 450 RSD u Kulturnom centru GRAD od 25.08.2010.
Cena karte na ulazu 650 RSD.


SUBOTA, 04. SEPTEMBAR


11:00h

“REAL PRESENCE – GENERACIJA 2010” – Radionica

22:00h

INDIE-GOES-TRONIC


Volta Johntra
Pown / Indie-Go!
Marina Đorđević aka Rina / Ljubavna Farmakopeja
Maja Uzelac aka Disco-Drama Queen


NEDELJA, 05. SEPTEMBAR


11:00h

“REAL PRESENCE – GENERACIJA 2010” – Radionica

20:00h

Otvaranje izložbe savremene grafike na platnu - Aleksandar Janjić


http://dedaonline.com/Alek/open/09dec.htm

Izložba će trajati do 07. septemra 2010.



PONEDELJAK, 06. SEPTEMBAR


11:00h

“REAL PRESENCE – GENERACIJA 2010” – Radionica


20:00h

“PRESENCES” – Otvaranje izložbe u okviru projekta REAL PRESENCE


Autori projekta i kustosi: Dobrila Denegri i Biljana Tomic
U saradnji sa: Akademie der Bildenden Künste Wien • Kuvataideakatemia Helsinki • Ecole Supérieure des Beaux-arts de Nantes Métropole • Staatliche hochschule für bildende künste Städelschule, Frankfurt am Main • Intermedia Faculty of the Hungarian University of Fine Arts, Budapest • Bezalel Academy of arts and design, Tel Aviv • Accademia di belle arti, Palermo • KHIO – Kunsthøgskolen, Oslo • KKH - The Royal University College of Fine Arts, Stockholm • ECAV - Ecole cantonale d'art du Valais • ARTS & SCIENCE CENTER / UCLA - University of California, Los Angeles • UCSB - University of California, Santa Barbara • Parsons the New School for Design, New York •
Fakultetom likovnih umetnosti, Fakultetom primenjene umetnosti, Beograd


UTORAK, 07. SEPTEMBAR


11:00h

“REAL PRESENCE – GENERACIJA 2010” – Radionica

20:00h

GRADSKA KNJIŽNICA – gost Dragoslav Dedović

moderatorka: Tijana Spasić


Novu sezonu "Gradske knjižnice" otvoriće pesnik i prevodilac Dragoslav Dedović.


Rođen 1963. u Zemunu, odrastao je u Bosni. Nakon studija žurnalistike u Sarajevu studirao je i sociologiju kulture u Beogradu, radio je kao novinar za različite medije, a potom kao urednik u jednoj tuzlanskoj izdavačkoj kući. Napustio je bivšu Jugoslaviju nakon početka rata u Bosni i Hercegovini te se nastanio u Nemačkoj, gde je magistrirao na Evropskim studijama u Ahenu. Bio je novinar Radija Dojče vele u Kelnu, proveo je tri godine u Beogradu kao direktor Regionalne kancelarije nemačke Fondacije Hajnrih Bel, a trenutno radi u Bonu za jednu mirovnu organizaciju.

Za svoj pesnički rad je više puta nagrađivan, između ostalog Godišnjom nagradom za najbolju knjigu Društva pisaca BiH 2005. godine. Objavio je šest pesničkih knjiga (poslednja je "Dinarski Buda" 2008. u beogradskoj Prosveti) od kojih su dve prevedene na nemački. Njegove pesme uvrštene su Antologiju novije srpske poezije (VBZ, Zagreb, 2009) i Antologiju srpske urbane poezije "Zvezde su lepe, ali nemam kad da ih gledam" (Samizdat B92, Beograd, 2009). U izdanju Altere iz Beograda uskoro se pojavljuje izbor iz Dedovićevog pesništva pod nazivom "Za klavir i didžeridu", kao i izbor iz pesništva Hajnera Milera "Ja sam anđeo očajanja", čiji je Dedović prevodilac i priređivač.

Dedović je priredio i dva izbora savremene bosanske proze, od kojih je jedan uporedo izašao za splitski Feral Tribune i klagenfurtsku izdavačku kuću Drava, a drugi je objavljen 2008. u Beogradu u izdanju Altere i Prosvete.

Nedavno je imenovan za koordinatora za pripremu nastupa Srbije na predstojećem Sajmu knjiga u martu 2011. u Lajpcigu.


SREDA, 08. SEPTEMBAR


21:00h

JAZZ FUTURE SESSIONS

KONZILIUM – koncert


Konzilium čini grupa inovativnih muzičara koji se zabavljaju koristeći različite muzičke pravce kroz prizmu Jazz muzike. Njihov prvenac "Konzilium uživo" možete kupiti radnji "ПГП", u Makedonskoj ulici. Konzilium čine:
Branko Trijić – gitara
Marko Kuzmanović – bubanj
Miroslav Tovirac – bas gitara
Relja Svilar – perkusije
Dušan Janković – klavijature
Miloš  Nikolić – truba

ČETVRTAK, 09. SEPTEMBAR


20:00h


BEOGRAD SVETLOSTI – Svečano otvaranje festivala posvećenog kulturi svetla u Knez Mihailovoj 31 (Ispred Francuskog kulturnog centra)

KILL ME LASER – koncert


Simbionti, Ljudske plocice, Moja svetla buducnost – svetlosne instalacije

Treći po redu festival ”Beograd svetlosti” održaće se u periodu od 9. do 16. septembra 2010. godine kroz pet programskih celina nazvanih “Sjaj iz mraka”, “Svetlucanje”, “Svetlosna gerila”, ”Svetlosni detektivi”, “Budućnost je sjajna” festival se i ove godine obraća strucnjacima, studentima, školskoj i predškolskoj deci, kao i najširoj javnosti. U vidu izložbi, instalacija, predavanja, radionica predstaviće se umetnici, dizajneri, arhitekte i ostali stručnjaci iz Francuske, Portugala, Nemačke, Švedske, Italije, Austrije i Srbije.

Portugalski duo Ocubo gostuje sa svojom čuvenom interaktivnom svetlosnom instalacijom Human tiles i otvara festival projekcijom na fasadu Instituta Servantes. Francuski vizuelni umetnik Bernard Murigneux ispituje arhitekturu i javne prostore svojim svetlećim objektima velikog formata smeštenih na nekoliko beogradskih fasada. Svetislav Calić će ispričati svetlosnu priču o JDPu, duo Aleksandra Stratimirović/Federico Favero osvetljava viziju Beograda i budućnosti njegovih najmlađih stanovnika.

Detaljan program festivala i sve informacije o učesnicima, radionicama, seminaru i lokacijama uskoro na www.belgradeoflight.net

Dobrodošli u Beograd svetlosti!

Učestvuju:
Bernard Murigneux (Francuska), Ocubo (Portugal), Patrick Rimoux (Francuska), Nino Strohecker (Austrija/Švedska), Federico Favero (Švedska), Bettina Pelz (Nemacka), Svetislav Calić, Nebojša Radivojević, Predrag Stojičević, Milica Komlenić, Marta Kablar, Ivana Bajčeta, Nuša Obračevic, Aleksandra Stratimirović, beogradske osnovne škole i predškolske ustanove i drugi.

22:00h

Kulturni centar GRAD

BEOGRAD SVETLOSTI – Afterparty

DJ FLIP (Breaklogic / Indietronic / Idemo na Mars)


PETAK, 10. SEPTEMBAR

BEOGRAD SVETLOSTI

20:00h

“The Light Sculptor – works of Patrick Rimoux” – otvaranje izložbe

22:00h

Wicked Basement Underground - audiovizualni performans

LIGHT NIGHT PARTY:

VLADA JANJIĆ
TIJANA T
EWOX

SUBOTA, 11. SEPTEMBAR

BEOGRAD SVETLOSTI

10:00h – 13:00h

Svetlucanje – kreativna radionica za decu

11:00h

Nino Strohecker ”The art of Vjing” – predavanje
”Live Visuals Performance” – radionica, dan 1

23:00h

CRITICAL NIGHT

KASRA (Critical Music,London UK)
Codex (Full Force,Sinuous,Soundkraft,Teskoba)
Kinetik (Critical,Breed 12 Inches,Basswerk)
Treo (Critical,Freak,Close 2 Death)
Worke (Crew 21)
Timmy

Cena karte za Critical Night 250 RSD


NEDELJA, 12. SEPTEMBAR

BEOGRAD SVETLOSTI

12:00h

”Live Visuals Performance” – radionica, dan 2

18:00h

"Tehnike osvetljenja: rimejk umetničkih scena" – javna prezentacija

20:00h

Svetlosni Detektivi – radionica


PONEDELJAK, 13. SEPTEMBAR

BEOGRAD SVETLOSTI

12:00h

”Live Visuals Performance” – radionica, dan 3

18:30h

Predrag Stojičević – predavanje


UTORAK, 14. SEPTEMBAR

BEOGRAD SVETLOSTI

12:00h

”Live Visuals Performance” – radionica, dan 4

18:30h

Bettina Pelz – predavanje
Catja Thystrup - predavanje


SREDA, 15. SEPTEMBAR

BEOGRAD SVETLOSTI

12:00h

”Live Visuals Performance” – radionica, dan 5

21:00h

DAVID DONDERO (USA) - koncert
WOODEN AMBULANCE (Subotica) - koncert

POP Depresija najavljuje koncertnu sezonu za jesen 2010, u kojoj će centralni događaj biti koncert Teenage Fanclub. Sezona počinje serijalom "Jesen folkera u Gradu", koncertima trojice izvrsnih singer-songwritera različitih generacija u Kulturnom centru "Grad".

Dejvid Dondero (David Dondero) za muziku koju pravi kaže da je ona sastavljena od "serije reči koje upotpunjavaju zvučnu kulisu i tako slikaju njegov život. Poslovi, ljuba...vi, bitke sa flašom i tako u krug..." Poslednjih godina David je ekskluzivac izdavačke kuće "Team Love" Konora Obersta (Conor), s kojim - pored prijateljskih veza - deli i muzički senzibilitet i neverovatan talenat. Dondero će u "Gradu" nastupiti u sredu, 15. septembra u okviru promocije albuma "# Zero With A Bullet", sedme studijske ploče u karijeri neobičnog pesnika, usamljenika i putnika, rođenog u Dulutu u Minesoti, rodnom mestu Boba Dilana (Dylan). Davidov domaćin na koncertu u Beogradu biće subotički Wooden Ambulance, kantautorski alter-ego Gorana Grubišića bubnjara Ane Never. Njegova verzija subotičke lo-fi depresije često posećuje iste svetove koje nastanjuju pesme Damiena Jurada, Billa Callahana ili Lambchop.

Karte se u pretprodaji mogu kupiti od 10. avgusta u prodavnici PINBALL WIZARD u tržnom centru EUROCENTAR (Makedonska 30, lokal 15 tel. 011/3348-664, 011/3348-664, radno vreme: 11-21h, subotom 11-17h) po ceni od 600 dinara. Od 30. avgusta karte će moći da se kupe i u KC "GRAD".

Korisne adrese: http://www.myspace.com/davedondero http://www.popdepresija.com/


ČETVRTAK, 16. SEPTEMBAR

BEOGRAD SVETLOSTI – zatvaranje festivala

22:00h

MKDSL (Idemo Na Mars) + ”Live Visuals Performance”


PETAK, 17. SEPTEMBAR

22:00h

INDIE-GO!

Indie-Go! večeri se u održavaju već 14 godina, a u kontinuitetu od 2001. godine. Indie-Go! je nastupao u velikom broju beogradskih klubova, a ima i zabeležen nastup na Nokia Stage-u Sziget festivala u Budimpešti 2008. godine. Programski, postava Indie-Go! se uvek trudila da svoju publiku zabavi muzikom koja bi se dala svrstati u više žanrova, ali koja se u nekom vidu dovodi u vezu sa odrednicom “indie”.

Garancija raznovrsnosti zvuka na Indie-Go! večerima je postava koja se sastoji od četiri člana(Limma, Pown, Dexter i Malisha) od kojih svaki gaji sopstveni senzibilitet, izbor muzike, način selekcije i miksovanja pesama, a sve u okviru svojevrsne mešavine nečega što bi se moglo obuhvatiti terminima indie-pop/rock/dance, shoegaze, nu rave, dance-punk, dreampop, twee pop, new wave i post-punk i još dosta toga drugog. Glavno merilo je kvalitet, a glavni motiv je zabaviti publiku na inteligentan i uvek(muzički) drugačiji način.


SUBOTA, 18. SEPTEMBAR

21:00h

SUPERSIZESHEE predstavlja:

CARUSELLA (Tel Aviv, Izrael) – koncert

“Carusella” je garažni rok duo iz Tel Aviva nastao krajem 2007. kao saradnja Tamar Aphek i Guy Shechter-a i neka vrsta kulminacije njihovog prisustva na izraelskoj indie sceni. Hutsmize - prvi nezavisni festival alternative muzike u Izrelu koji je Tamar pokrenula, Shechter-ove turneje i albumi sa “Monotonix”, “O.B.E.Y” i “Flying Baby” kao i nekoliko godina zajedničkog sviranja u “ED” prethodili su stvaranju jednog (pored gore spomenutih Monotonix) od najbitinijih indie bendova na prostorima sa kojih dolaze. Tome u prilog govore i sjajne reakcije na koje je naišao njihov album prvenac ("Carusella" 2008.)-kako u domovini tako i širom Evrope, kao i preko 200 koncerata koji su potom usledili kroz nekoliko turneja po "Starom kontinentu" i Americi. Nije zgoreg spomenuti i da su nedavno nastupali na kultnom “SXSW” festivalu u Teksasu kao i da su kroz neprestani život na turneji u poslednjih dve godine imali čast deliti binu sa bendovima poput “Editors”, “Deerhoof”, “Torche”, “Kylesa”.. Tvrda, energična ali u isto vreme I ispunjena poppy melodijama - njihova muzika, zacinjena sjajnom hemijom živih nastupa, predstavlja nešto prema čemu je tesko ostati ravnodušan.
www.myspace.com/carusella

Cena karte u pretprodaji je 300 a na dan koncerta 400 dinara.


NEDELJA, 19. SEPTEMBAR

18:00h – 23:00h

DORF u Beogradu! – filmski maraton
DORF – Jedinstveni regionalni festival dokumentarnog muzičkog filma  Festival je projekt kojim je započeto povezivanje Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije sa ostalim regionalnim udruženjima i projektima kojima je cilj povezivanje i razmena kulturnih informacija. Žanrovski definisan, obogaćen brojnim popratnim događanjima (izložbe slika, fotografija, plakata, radionice dokumentarnih filmova, promocije knjiga, koncerti), vrlo brzo je postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i susednim državama. Omogućena je prezentacija ovog zanimljivog žanra, povećano medijsko praćenje produkcije daje podstrek i autorima i producentima da se iskoristi komercijalni i umetnički potencijal žanra.
Specijalni gost Toni Šarić

18:00h

VEČNI ŠTUDENT
R: Siniša Gačič (Slovenija)
T: 30'
P: RTV Slovenija, 2009

Najznačajnija underground radio postaja u Sloveniji, koja je svojim programom i pristupom beskompromisno pomicala granice i u tih 40 godina profilirala brojnu publiku, na obostrano zadovoljstvo. Film je bogato dokumentiran portret i prikaz jedne od rijetkih radio postaja u ovom dijelu Evrope koja visoko dignutu zastavu i srednji prst ne spušta ni milimetra već impresivno dugo. I mi se pridružujemo rođendanskim čestitkama i želimo još puno sjajnih emisija i zdravlja.

18:40h

ETERNAL CHILDREN
R - David Kleijwegt (Holandija)
T: 70'
P: Kasander Film, 2006
www.kasanderfilm.nl

Prije desetak godina postali su prijatelji u New Yorku, spojeni ljubavlju i osjećajem pripadanja Zajedničkoj Stvari. Bili su na marginama, ali strpljivo i sigurno Anthony&The Johnsons, CocoRosie i Devendra Banhart osvojili su svijet. Pod svojim uvjetima i u svom stilu, a ovaj film prikazuje ih u šarenom svijetu kojem pripadaju s prijateljima i obožavateljima. Sadrži dosad neobjavljene snimke, šašave intervjue i cool nastupe uživo.

20:00h

DUB ECHOES (hrv.titl)
Redatelj: Bruno Natal (Brazil)
Godina proizvodnje:2007
Produkcija:Bruno Natal
Trajanje: 74' (hrvatska premijera)
www.dubechoes.com

Bez dub zahvata, suvremena elektronička produkcija danas je nezamisliva. Sve što su jamajčanski pioniri King Tubby i Lee Scratch Perry domišljato skuhali u svojim skromnim snimateljskim kuhinjama, danas je vegeta, bez koje mnogi ne bi uspjeli dovršiti svoje poslastice. Neki su dub nazivali i verzijom buke, uglavnom da ne duljimo: za sve koji ne znaju o čemu se radi, ovo je vrhunska prilika da saznate iz prve ruke. Za vas koji znate, pogledajte opušteno fanovski prikaz vrijedne brazilske ekipe u kojem gostuju prvaci, kao što su Thievery Corporation, Basement Jaxx, Sly&Robbie, Bill Laswell, Mad Professor, neizbježni Don Letts i drugi zaljubljenici u taj sjajan efekt…efekt…fekt…kt.

21:20h

PUT THE NEEDLE ON THE RECORD (hrv.titl)
Redatelj: Jason Rem (SAD)
Godina proizvodnje: 2006
Produkcija:REM Entertainment, Inc.
Trajanje: 83'
www.dj-film.com

Za sve ljubitelje elektroničke glazbe, nadahnuto putovanje od samih početaka plesne glazbe, do danas. Jason Rem je u Miamiju, na DJ godišnjoj konferenciji imao priliku susresti se sa svim važnijim DJima i producentima. I jako dobro ju je iskoristio: priča o DJ kulturi, sa vrhunskim soundtrackom, funkcionira i kao ugodna zabava i kao sjajan dokumentarac o vrlo široko definiranom pojmu. Ako ste i najmanji fan dance glazbe, nemojte propustiti ovu priliku i pogledajte film na velikom platnu, iako nije pristojno zaplesati u kazalištu. A prilika da vidite svoje omiljene DJ heroje (Deep Dish, Charles Feelgood, Dieselboy, Josh Wink…) uz kadrove prepune rasplesane i nesputane energije – nemojte poslije reći da vas nismo upozorili.

PONEDELJAK, 20. SEPTEMBAR

10:00h – 18:00h

LETNJA ŠKOLA  - “DIVERSITY 2.0”

PREDAVAČI:
J. AANZI & K. VAN DEN HUL (AMSTERDAM)


UTORAK, 21. SEPTEMBAR

10:00h – 18:00h

LETNJA ŠKOLA  - “DIVERSITY 2.0”

PREDAVAČI:
J. AANZI & K. VAN DEN HUL (AMSTERDAM)

21:00h

SUPERSIZESHEE predstavlja:

CHAD VALLEY (Velika Britanija) - koncert

„Chad Valley“ je Hugo Manuel - momak koji je kroz bend „Jonquil“ poslednjih par godina gradio svoje ime na nezavisnoj muzičkoj sceni Velike Britanije.Sva paznja muzičke štampe koju je „Jonquil“ dobio kao i turneje sa veličinama poput „Foals“ ili „Bombay Bicycle Club” Huga očito nisu zadovoljile, pa je i svojim solo projektom krenuo putem koji ga kako sad stvari stoje, može odvesti i par koraka dalje. Njegov sanjivi vokal i laka, igriva muzika sa jakim uticajem ranih 90tih popularnog „Balearic Beat“-a učinila je da se za vrlo kratko vreme o njemu krene šuškati kao o sledećoj bitnoj stvari na sceni kojom u poslednje vreme vladaju bendovi sličnog senzibiliteta kakvi su recimo „Vampire Weekend“. Svemu tome u mnogome je doprinela i činjenica da se za samo nedelju dana sa dva singla pojavio na u ovim krugovima bespogovornom „Pitchfork“-u, posle čega su sledile recenzije u „Guaridan“-u kao i brojnim blogovima slične sadržine. Predstojeća turneja u okviru koje će posetiti i Beograd biće specifična po tome što će je izvesti potpuno sam ali i što ce distance između gradova gaziti ni manje ni više nego vozom. S'obzirom da je početna stanica Istambul-odakle će se lagano kretati ka zapadu, biće to svojevrsno Orient Express iskustvo za njega. Za one koji se te večeri nadju na njegovom nastupu u gradu gde se orijent i zapad sudaraju biće to pred sam kraj kalendarskog leta malo putovanje na plaže Ibice.
www.myspace.com/hugomanuel

Cena karte u pretprodaji je 300 a na dan koncerta 400 dinara


SREDA, 22. SEPTEMBAR

10:00h – 18:00h

LETNJA ŠKOLA  - “DIVERSITY 2.0”

PREDAVAČI:
J. AANZI & K. VAN DEN HUL (AMSTERDAM)

20:00h – 02:00h

RENDE – 10. ROĐENDAN (I DAN)

PISCI:
MILJENKO JERGOVIĆ, ANTE TOMIĆ, SLAĐANA BUKOVAC, MUHAREM BAZDULJ, DEJAN RADULOVIĆ, MELINA KAMERIĆ, BORIVOJE PETKOVIĆ, EMIR IMAMOVIĆ – PIRKE, JASMINA MARIĆ…

KONCERTI:
GORIBOR, KRIŠKE, OBOJENI PROGRAM

IZLOŽBA:
RENDE DIZAJN


ČETVRTAK, 23. SEPTEMBAR

FESTIVAL CVEĆA

Beogradski festival cveća je trodnevna multimedijalna manifestacija koja će
biti održana od 24. do 26. septembra 2010. godine, na Kalemegdanu i još nekoliko gradskih lokacija, a teme festivala kreću se u okviru urbane ekologije i kulture, zaštite, uređenja i razvoja urbanih pejzaža, cvetnog dizajna i srodnih oblasti. Festival je koncipiran u nekoliko programskih celina sa edukativnim, kulturno-zabavnim, promotivnim i izložbenim programom. Deo programa biće usmeren na stručnu javnost, a deo programa biće otvoren za široku populaciju građana Beograda i okoline. BFC je neprofitan događaj, edukativnog, promotivnog i zabavnog karaktera, a nosilac projekta je udruženje građana EKOsfera iz Beograda.

U okviru naučno-edukativnog dela programa Beogradskog festivala cveća 23. septembra, u KC Grad biće organizovano:

10:00h – 13:00h

Prezentacija projekata Podmlatka udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (PUPA) :  „Urbani džepovi“ i „Baštenske kolonije“ sa debatom, na koje će biti pozvani predstavnici svih gradskih opština, relevantnih sekretarijata i drugih javnih institucija,

13:30h – 15:00h

Stručno predavanje u oblasti savremene pejzažne arhitekture i dizajniranja javnih prostora gostujućeg predavača iz Francuske, gospođe Lori Konjam, pejzažiste, na temu „ Uređenje pejzaža u urbanoj sredini“ sa osvrtom na uređenje zaštićenih predela kulturne baštine. Predavanje je namenjeno studentima pejzažne arhitekture, arhitekture, prostornog planiranja i istorije umetnosti, kao i stručnjacima relevantnih oblasti i profesija.

Cilj BFC-a je da na ovaj način otvori lokalne projektne inicijative kroz koje se podstiče saradnja i dvosmerna komunikacija između autora, institucija, nevladinih organizacija i zainteresovanih građana. Istovremeno ovo je prilika za mlade uspešne autore da svoje ideje i projekte prezentuju predstavnicima nadležnih institucija, pozovu ih na saradnju i zadobiju njihovu podršku za realizaciju prikazanih projekata.


20:00h – 02:00h

RENDE – 10. ROĐENDAN (II DAN)

PISCI:
MILJENKO JERGOVIĆ, ANTE TOMIĆ, SLAĐANA BUKOVAC, MUHAREM BAZDULJ, DEJAN RADULOVIĆ, MELINA KAMERIĆ, BORIVOJE PETKOVIĆ, EMIR IMAMOVIĆ – PIRKE, JASMINA MARIĆ…

KONCERTI:
GORIBOR, KRIŠKE, OBOJENI PROGRAM

IZLOŽBA:
RENDE DIZAJN

PETAK, 24. SEPTEMBAR

20:00h – 02:00h

RENDE – 10. ROĐENDAN (III DAN)

PISCI:
MILJENKO JERGOVIĆ, ANTE TOMIĆ, SLAĐANA BUKOVAC, MUHAREM BAZDULJ, DEJAN RADULOVIĆ, MELINA KAMERIĆ, BORIVOJE PETKOVIĆ, EMIR IMAMOVIĆ – PIRKE, JASMINA MARIĆ…

KONCERTI:
GORIBOR, KRIŠKE, OBOJENI PROGRAM

IZLOŽBA:
RENDE DIZAJN


SUBOTA, 25. SEPTEMBAR

20:00h

SMARTGUIDES PREDSTAVLJA FLO/W/MASTERSI – otvaranje izložbe Milice Pantelić i Željka Lončara

Izložba crteža, grafika i drugih astro virtuelnih grafičkih izumiteljstava.


NEDELJA, 26. SEPTEMBAR

20:00h

REMAKE – Izložba

Antea Arizanović Mutaović
Bojana Božović

Polazeći od ideje da je svaka kuća emotivni prostor u koji se kao u pazl slažu slike naših osećajnosti, ove dve umetnice su počele da  tragaju za komadićima te stvarne i imaginarne slike i našle ih u detaljima. Zato dizajnerskom intervencijom bude i oživljavaju stare predmete i učitavaju im novi senzibilitet.  Iako su njihova dizajnerska inspiracija uglavnom postojeći predmeti na kojima kreativno intervenišu, njima dodaju i sasvim nove, sa novim značenjima. Dekorativne slike sa printovima životinja, slova i reči za kačenje po zidu kao mantre, printove na keramici, linijske crteže i kolaže na tanjirima, origami na bakinom tanjiru, cvetne dezene na prerađenim ramovima, memori table u teksilu, rezana ogledala u neobičnim formama, zavese s karnerima za kupatila... predstavljaju  detalje koji bi trebalo da donesu atmosferu i sklapaju taj  pazl koji se zove kuća. Kuća tako za njih postaje beskrajan prostor za kreativnu intervenciju i igru. Zato je to za njih utiskivanje emocija u predmete.



PONEDELJAK, 27. SEPTEMBAR

10:00h – 17:00h

GRAD POD LUPOM – edukativna radionica omladinskog centra “VEGA”

Projektom “Grad po lupom“ nameravamo da upotrebom kreativnih strategija, kroz radionice fotografije koje će kao glavnu temu imati gradske pejzaže i stručna predavanja na kojima će se polaznici upoznavati sa aktuelnim gradskim ekološkim problemima, podstaknemo razvoj ekološke svesti i potrebe za širenjem znanja o zaštiti životne sredine I održivom razvoju grada.
Radionice su namenjene srednjoškolcima i studentima umetničkih i društveno-humanističkih fakulteta sa odgovarajućem predznanjem iz oblasti fotografije i upotrebe foto opreme, kao I aktivistima i mladim novinarima.

Fotografija je odabrana kao dominantan vizuelni medij 20. veka koji je doprineo boljem razumevanju sveta u kome živimo. Takođe, ovim radionicama, podstiče se omladinski aktivizam kao ključni faktor u razvoju i jačanju civilnog društva i razvoj mladih ljudi koji u tom društvu preuzimaju odgovornu ulogu.


UTORAK, 28. SEPTEMBAR

10:00h – 17:00h

GRAD POD LUPOM – edukativna radionica omladinskog centra “VEGA”


SREDA, 29. SEPTEMBAR

10:00h – 17:00h

GRAD POD LUPOM – edukativna radionica omladinskog centra “VEGA”

21:00h

JAZZ FUTURE SESSIONS

DILDO FUNK (Funky jazz, house, D & B fusion) – koncert
Vojno – klavijature
Petko – saksofon
Cvele – bas
Pop – bubnjevi
Feđa – perkusije

ČETVRTAK, 30. SEPTEMBAR

10:00h – 17:00h

GRAD POD LUPOM – edukativna radionica omladinskog centra “VEGA”

21:00h

PEASANT (USA) - koncert
KODAGAIN - koncert

Peasant je nova američka folk nada, pensilvanijski odgovor na švedski izazov koji je svima uputio Tallest Man On Earth. Ove godine Demjen Derouz (Damien DeRose), poznatiji kao Peasant objavio je sjajan album "Shady Retreat" (izdavač Paper Garden Records, treći u njegovoj karijeri), koji je naišao na odličan prijem kod kritike i još bolje reakcije publike, koja je ovacijama ispratila njegove nastupe na festivalu SXSW u Ostinu. Peasant nastupa u KC "Grad" u četvrtak, 30. septembra. Domaća podrška biće mu singer-songwriter iz Knjaževca - Saša Zorić koji nastupa pod imenom Kodagain. Kodagain postoji više od dve decenije, pesme su uglavnom na engleskom (“jer je muzikalniji od srpskog”), a osim svojih pesama, grupa je izvodila i muzički uobličavala dečije poeme i pisala autorsku muziku na tekstove Dina Martina (Deana Martina), Elvisa i na poeziju sa web sajta Poemhunter.

WWW.GRADBEOGRAD.EU

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..