solomonMeđunarodni džez festival "Nišvil" okupiće od 12. do 15. avgusta na Niškoj tvrdjavi oko 45 sastava iz više od 15 zemalja, a festival će početi otkrivanjem spomenika Šabanu Bajramoviću 12. avgusta u podne, najavio je na konferenciji za novinare u Beogradu direktor festivala Ivan Blagojević.

On je kao vodeća imena 27. izdanja niškog festivala, koji je od ove godine po odluci Ministarstva kulture Srbije manifestacija od nacionalnog značaja, naveo američkog "kralja soula i bluza" Solomona Burka (Solomon Burke) i višestrukog dobitnika "Gremi" nagrade trubača iz SAD Roja Hargrova (Roy Hargrove).

Tu je i britanski klavijaturista, jedan od najupečatljivijih predstavnika britanskog ritma i bluza šezdesetih godina Džordž Fejm (George Fame), američki saksofonista Beni Golson (Benny Golson), francuski saksofonista poreklom iz Kameruna Manu Dibango, britanski gitarista Stiv Heket (Steve Hackett), koji će u u Nišu nastupiti sa madjarskim džez-fjužn bendom "Djabe", nemačka grupa "De Phazz".

Od domaćih sastava, predstaviće se grupa "Hazari" sa gostom Kornelijom Kovačem, Rambo Amadeus, romski bend "Kal", niški ženski vokalni kvintet "Divas Voice" i grupa "Vrelo".

Pre konferencije za novinare u Kulturnom centru Beograda, "Nišvil" su svojim nastupom najavile članice "a capella" sastava "Divas Vojs", koje izvode kompozicije soula, r'n'b', pop i gospel muzike, a deo programa niške manifestacije biće predstavljen u Surčinu, u okviru "Bojčinskog leta", i Prokuplju 15. avgusta.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Nišvil džez festivala je Mirko Šouc, kompozitor, aranžer, pijanista, dirigent i jedan od najboljih džez harmonikaša, dok će priznanje "Nišvil gran pri", koje nosi Bajramovićevo ime, biti uručeno Solomonu Barku za doprinos fuziji džeza i drugih muzičkih pravaca.

I ove godine organizatori su pružili mogućnost posetiocima iz drugih gradova i država da za 100 evra dobiju komplet ulaznica i smeštaj sa punim pansionom tokom trajanja festivala.

Cena kompleta ulaznica za četiri festivalske večeri je 3.000 dinara, dok za studente i djake staje 2.500 dinara. Pojedinačne karte koštaju 1.000, a komplet za VIP tribinu 4.000 dinara.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..