Dis-patch_logo_black_2Vodeći srpski “cutting-egde music and related art” događaj će 7. - 17. 10. predstaviti specijalni projekat Borisa Hoppeka, kao i brojne izvođače na čelu sa Atom TM (Senor Coconut), Zombie Zombie, autorima sa australijske etikete Room40 i još mnogih drugih, a sve to pod sloganom ROCKET NUMBER 9!

Nakon uspešnih gostujućih programa širom SAD tokom 2010. godine Dis-patch, vodeći srpski festival savremene muzike i srodnih umetnosti, najavio je svoje deveto izdanje koje će biti održano na različitim lokacijama u Beogradu u periodu 7. - 17. oktobra, pod naslovom ROCKET NUMBER 9. Kao i u svojoj prethodnoj inkarnaciji, festival će se odvijati tokom dva produžena vikenda i ugostiti rezidencijalni program, serijal uzbudljivih koncerata uključujući i svetsku premijeru nove produkcije Dis-patch-a, audio-vizuelne performanse, radionice, razgovore sa umetnicima i specijalni događaje na otvorenom. 

Nakon bubnjara Martyna Brabdlmayra i video autora Lillevana Pobjoya, treći “artist in residence” na festivalu je poznati vizuelni umetnik nastanjen u Barseloni Boris Hoppek, čiji je rad uglavnom posvećen jednostavnim, prepoznatljivim likovima koji su prezentovani kroz monumentalne skulpture od kartona, slike, kolaže, objekte ili akcije. Njegov rad našao je na dobar prijem i u komercijalnom domenu, ali će Hoppek u Beogradu graditi veliki kartonski objekat koji će se baviti pojmom crkve i njenim značenjima i ne-značenjima u okviru zapadne kulture, kao i nekoliko radionica sa decom i studentima umetničkih fakulteta.

Prvi deo muzičkog programa na Dis-patch-u obećava široki spektar pristupa – od istorijske avangarde preko noise-rocka, plesne muzike ili sirove elektronike, sve do melodičnog post-rocka, mehaničkih orkestara ili  apstraktnog ambienta. Festival će započeti specijalnom svetskom premijerom na “Kolarcu”. U pitanju je kompozicija “Mantra” legendarnog nemačkog kompozitora Karlheinza Stockhausena, u izvođenju beogradskog Piano Dua LP. U pitanju je jedna od zahtevnijih kompozicija ovog autora koja se retko izvodi, napisana 1970. godine za dva klavira i modulator. Dis-patch na ovom koncertu radi još od početka ove godine, a specijalni dizajn svetla uradiće reditelj Nikola Zavišić. Već je dogovoreno i prvo gostovanje ovog projekta na 25. Muzičkom Bijenalu u Zagrebu, u aprilu 2011. godine.

Očekivanu elektronsku komponentu programa predvodiće Atom TM (poznat i kao Senor Coconut), koji slavi 20 godina muzičke karijere i takođe će tim povodom upriličiti javni intervju. Njegov impresivni audio-vizuelni nastup biće deo programske razmene između festivala Dis-patch i Elevate iz Graca, koji će samo dve nedelje kasnije ugostiti evropski deo ViceVerse turneje. U pomaku prema rock izrazu, francuski kraut-groove duo Zombie Zombie će predstaviti svoj novi album koji će se pojaviti samo mesec dana pre ovog koncerta i u potpunosti je baziran na pesmama Johna Carpentera, u pratnji sične domaće postave u usponu (Ola Horhe) i heroja američkog jugozapada iz Santa Fea - D Numbers.

Festivalu neće nedostajati ni digitalni murali i akcije na otvorenom, još više domaćih autora, foto izložba, specijalno izdanje party-serijala Yardstyle, i veče australijske izdavčake kuće Room40 koja slavi svoju 10. godišnjicu i u Beograd dovodi svoje najistaknutije autore čija će imena biti naknadno objavljena.

Festival najavljuje i specijalne ponude smeštaja i cena ulaznica za publiku izvan Beograda i Srbije, dok će kompleti ulaznica po specijalnim cenama moći da se rezervišu početkom septembra meseca. Tada će biti postavljen novi sajt festivala, a do tada možete pratiti programske novosti putem portala Last FM, Twitter i Facebook.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..