Massive_Attack_2Legendarni sastav iz Bristola Massive Attack, karijeru započinju sredinom '80-ih kao trojka koju čine crtač grafita i MC Robert Del Naja a.k.a. 3D, i DJ-evi Grant Marshall a.k.a Daddy G i Andy Vowles a.k.a Mushroom, koji ih kasnije napušta.

 

Fuzija down-tempa, hip-hopa, soula, reggaea čini njihov zvuk prepoznatljivim od prvih izdanja, a saradnja sa mnogim poznatim artistima, uključujući Trickyja, Tracey Thorn (Everything but the Girl), Sinead O’Connor, reggae legendu Horacea Andyja, čini ih još atraktivnijim. Zbog psihodeličnih momenata proglašavaju ih rodonačelnicima trip hopa, s čim se ne slažu jer ne vole da se žanrovski ograničavaju. Svaki od pet albuma donosi različitu atmosferu, od chill-outa do gitarskih elemenata i elektronike, a poslednji album Heligoland, objavili su posle sedam godina pauze! U toku je svetska turneja, a pred dugo očekivani koncert u Beogradskoj areni 25. juna 2010, Daddy G je čitaocima Urban Buga otkrio koliko su im vizuali bitni, kako je nastao album i da bi voleo da se Tricky vrati!


Prilikom vašeg nastupa, publika će imati priliku da uživa u audio-vizuelnom spektaklu, specijalnim svetlima, LED ekranima... Pored muzičkog dela, koliko ste vas dvojica uključeni u kreiranje vizuelnog dela performansa?
Vizuelni aspekt je oduvek bio veoma važan deo naših nastupa, a ideja je bila da kreiramo upečatljiv imidž. Od početka karijere, upoznavali smo neverovatne filmske producente, a Robert je bio inspirisan i produktivan, pravio je omote, postere, flajere... Stvarao je materijal koji je predstavljao vizuelni identitet Massive Attack i oslikavao našu muziku. Želeli smo da slikovne elemente i animacije uključimo i kada nastupamo uživo, da napravimo spektakl... što smo i počeli da radimo kada nam se ukazala prilika, uz pomoć kompanije UVA koja je zaslužna za sve te neverovatne efekte.

Koga ćete nam dovesti od velikih imena koja vam gostuju na ovom albumu?
Uvek dovodimo neke koje ne biste očekivali! Na ovoj turneji sa nama su Martina Topley Bird, Horace Andy, Deborah Miller sa kojom radimo celu deceniju. U zavisnosti od lokacije, potrudimo se da uključimo i neke od artista koji su u blizini, npr. Hope Sandoval kada smo u USA.

Možeš li da nam opišeš proces nastanka albuma Heligoland? Koja je uloga Damona Albarna u čitavoj priči?
Zapravo, pre Heligolanda već smo imali gotov album 2008. Ali kada smo se vratili sa turneje, razbile su nam se iluzije u vezi sa trakama. Shvatili smo da one nemaju zvuk koji smo stvarno želeli! Nalazili smo ih na YouTubeu pre nego što smo ih izdali, smorili smo se i vratili se u studio početkom 2009. sa Damonom Albarnom. Razorili smo trake koje smo prethodno napravili, ponovo ih izgradili, i dodali nekoliko novih. Ovo je, u stvari, drugi pokušaj. Sve smo obrisali i počeli ponovo, zajedno sa Damonom, pod imenom Heligoland.

ma400

Poznato je da se borite protiv socijalne nepravde i da prilikom nastupa komentarišete političku situaciju u Engleskoj i svetu. Vaša pesma Atlas Air je socijalno angažovana i praćena je specijalnim vizualima dok ste na sceni. Koja je poruka pesme?
To je, zapravo, uopšteni pogled na stanje sveta. Poruka je veoma jednostavna. D je napisao tu pesmu, on je i peva, i bio bi kvalifikovaniji da ti odgovori. Pitaj njega. :)

Tricky je jedan od članova ekipe koji je, na početku, sarađivao na albumima. Posle je nastavio solo karijeru, a pričalo se da nije bio zadovoljan vašim kreativnim konceptom. U kakvim ste sada odnosima?
Kao što svi znaju, gubili smo saradnike svaki put kada završimo album. Tricky je jako kreativan i mislim da je bio frustriran nakon što smo završili Protection. Hteo je da fura svoje ideje. Mislim da je nesporazum izbio između njega i D-ja, u vreme kad su bili cimeri. Zvao sam ga za ovaj album, ali iz nekog razlog nismo uspeli da stupimo u kontakt. Nadam se da će nam se pridružiti na sledećem albumu! Voleli bismo da se vrati i radi sa nama. On je neverovatan talenat.


Autor: Gorana Romčević

Izvor: urbanbug.net
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..