U bioskopu Cineplexx je održana konferenecija za štampu na kojoj je predstavljen program prvog izdanja Međunarodnog festivala filmske komedije – Comedy Fest koji će se održati u 5 gradova i 9 bioskopa u periodu od 25. do 29. maja ove godine. Idejni tvorac inicijator ove ideje je Gordana Grubješić, a osnivači i izvršni producenti su Superstar Culture i FAME Solutions.

Vođeni idejom da komediju treba shvatiti ozbiljno, programski direktor Dragan Jeličić i selektor Dimitrije Vojnov, osmislili su za prvo izdanje festivala devet programskih celina, u sklopu kojih će biti prikazano 15 premijernih naslova i 35 repriza.

O motivima za organizaciju prvog Comedy Festa, programski direktor Dragan Jeličić izjavio je sledeće: „Komedija je oduvek bila mimo festivalskih interesovanja jer su je žanrovski čistunci doživljavali suviše bliskom mejnstrimu, dok su je, s druge strane, ozbiljni „umetnosti okrenuti“ festivali smatrali zabavom za mase. Na Comedy Festu je da tu nepravdu ispravi“.

Ukupno 50 filmova biće prikazano kroz premijerni i reprizni program, ali i kroz posebno osmišljene selekcije – crne komedije, fudbalske komedije, italijanske seksi komedije, komedije iz regiona, krimi komedije, studentske i kratke komedije, te selekciju romantičnih komedija. Kompletan program kao i spisak premijera će biti objavljeni uskoro.

Ove godine devet bioskopa biće domaćini filmovima koji će nas nasmejati. Među njima su Cineplexx u Ušću, Kragujevcu i Podgorici; zatim Roda, Tuckwood, Kinoteka, Art bioskop Kolarac, Arena u Novom Sadu i Cadmus u Budvi.

Na prvom Međunarodnom festivalu komedije će biti dodeljena i nagrada za životno delo jednom od velikana naše filmske komedije, Siniši Paviću. Pored toga, premijerni program festivala biće u konkurenciji za nagrade koje će dodeljivati sama publika, a za filmske profesionalce biće osmišljen industri deo, te okrugli stolovi i radionice na kojima će učestvovati značajni gosti iz regiona i inostranstva.

„Kao da je zaboravljeno da je komedija ne samo jedan od najradije gledanih već i jedan od najplodnijih žanrova u istoriji kinematografije, a komedija kao žanr predstavlja i jednu od obaveznih figura u radu gotovo svih naših najznačajnijih filmskih autora.“ – rekao je selektor festivala Dimitrije Vojnov.

S obzirom da nijedan festival ne može proći bez pratećeg programa, osnivači SUPERSTAR CULTURE i FAME Solutions su se postarali i za ekstra dozu  smeha. Tako će svi zainteresovani biti u prilici da posete neki od nastupa poznatih domaćih stend-ap komičara koji će izvoditi svoje rutine širom Beograda.

Prvi Međunarodni festival komedije – Comedy Fest – su podržali Filmski Centar Srbije, Fakultet dramskih umetnosti, Akademija umetnosti i Italijanski kulturni centar. Ovo će ujedno biti prvi put da na jednom festivalu učestvuju gotovo svi filmski distributeri iz Srbije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..