Koncertom duhovne i svetovne muzike, Državni akademski hor Glinka iz Sankt Peterburga i dirigent Vladislav Černušenko, otvoriće 49. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, 11. oktobra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, sa početkom u 20 časova. Hor Glinka je jedan od najdugovečnijih svetskih ansambala, čija se istorija proteže više od 500 godina unazad. Tokom vekova, hor je s ponosom predstavljao rusku vokalnu umetnost i van granica domovine, prateći ruske careve na njihovim putovanjima po Evropi, a takođe je učestvovao u carskim svečanostima povodom osnivanja Sankt Peterburga 1703. godine. 

Nova Festival - Festival nove umetnosti je višednevna umetnička manifestacija (od 03. do 08.10) koja će se ove godine u saradnji sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca održati i u Beogradu, u subotu, 07. oktobra, kada su na programu dva koncerta: austrijski duo koji čine Katarina Klement i Martin Siewert i domaći sastav Orkestar Tušta i Tma, koji predvodi gitarista Bratislav Radovanović (Fish in Oil), i koji će se na Kolarcu predstaviti premijerno, specijalnom produkcijom, namenski komponovanom za Nova Festival.

Drugo izdanje „Ring the alarm“, će se održati od 29. septembra do 1. oktobra na Dunavskom nasipu u blizini Starčeva. Ovogodišnje izdanje festivala „uradi sam“ i urbane kulture, u organizaciji UNU-a (autonomni kulturni centar Egzoprostor) iz Vinče, pratiće i niz volonterskih akcija čišćenja priobalja i pošumljavanja javnih zelenih površina na levoj i desnoj obali Dunava, pa će tako manifestacija pored muzičkog, dobiti i ekološki karakter. Ring the alarm će ove godine okupiti preko 27 istaknutih, ali i neafirmisanih reggae, hip hop i drum'n'bass umetnika iz 11 gradova Srbije, koji će kroz radionice, didžej i live nastupe pokušati da skrenu pažnju javnosti na brojne ekološke probleme koji pogađaju priobalje Dunava, nizvodno od Beograda i Pančeva.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom “Na putu do zvezda” i svojom doslednom opredeljenošću da promoviše mlade talente i upoznaje srpsku muzičku scenu sa novim zvezdama na evropskom muzičkom nebu, ArtLink festival, u utorak, 3. oktobra 2017. godine, u 20h, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, u saradnji sa Francuskim institutom, predstavlja Fedora Rudina, francusko-ruskog violinistu. Jedan od najnadarenijih mladih koncertnih solista današnjice, Fedor Rudin, dobitnik je prvih nagrada na najpoznatijim međunarodnim violinskim takmičenjima Anri Marto, Rodolfo Lipicer i Aram Hačaturijan. Na ovom festivalskom koncertu sa programom francuske muzike (Frank i Debisi), nastupiće u pratnji pijaniste Pavla Krstića.

Na zatvaranju 49. BEMUS-a, 20. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, nastupiće Simfonijski orkestar RTS i dirigent Bojan Suđić, a kao solista će se predstaviti mlada zvezda klasične muzike, ruski violinista Jurij Revič. Pored kompozicija Paganinija i Prokofjeva, na tom koncertu biće premijerno izvedeno i novo delo, porudžbina BEMUS-a, „Matematički san“ Damjana Jovičina. Iako ima tek 26 godina, Jurij Revič koncertira širom sveta od najranije mladosti- u Karnegi Holu je debitovao 2009, u milanskoj Skali 2013, a zatim su usledili nastupi i u drugim čuvenim  dvoranama kao što su Berlinska filharmonija i Koncerthaus (Berlin), Muzikferajn i Koncerthaus u Beču, ciriški Tonhale, Gevandhaus u Lajpcigu, Sala Čajkovski u Moskvi...

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2017. predstavlja 33. Beogradski džez festival, pod sloganom "DŽEZ VIZIJE"/"JAZZ VISIONS". Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja Beogradskog džez festivala, koje je jednoglasno proglašeno za najbolje od obnove ove manifestacije 2005. godine – i to podjednako od strane publike, ali i domaće i međunarodne kritike – ove godine je odlučeno da se ponudi još hrabriji program, koji će predstaviti najsvežije umetničke tendencije u džez muzici današnjice.

Predstavljamo Vam projekat „Balkan - Višegrad scena za mlade“ koji će se održati u sklopu predstojećeg 4. ArtLink festivala mladih talenata, u Beogradu, od 25. 09. do 18. 10. 2017. godine. Projekat „Balkan -  Višegrad scena za mlade“ mladim, talentovanim muzičarima, učenicima muzičkih škola i studentima muzičkih akademija, gudačkog odseka, iz regiona (Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Srbija) pruža mogućnost za usavršavanje sa mentorima iz Evrope, rad u ansamblima i nastupe sa sjajnim muzičarima:

Treći Belgrade Riot Fest održaće se 21. oktobra od 20h u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Na ovom izdanju, sada već tradicionalnog festivala nastupiće bendovi: Birtija, Drink Or Die, Žuta minuta, Štab i Cepeni Ćunci, a kao hedlajneri najavljeni su legendarni pankeri iz Velike Britanije – The Last Resort! The Last Resort je ime dobro poznato svima koji su pratili i prate punk i Oi scenu još osamdesetih godina – jedan su od prvih i najpopularnijih Oi bendova na svetu!  1980.godine započeli su svoju priču koja još uvek traje, a ime su bendu dali po tada popularnoj skinhed prodavnici u Londonu koja je postala simbol ovog pokreta i životnog stila britanskih pankera.

<<  Septembar 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    
 
Visual Karavan