Dvanaesta po redu OPEN IT konferencija će se održati 12. i 13. maja 2018. godine na Fakultetu organizacionih nauka. Ideja konferencije je povezivanje kompanija iz oblasti informacionih tehnologija sa studentima sličnih usmerenja i pružanje novog znanja i iskustva studentima iz sfera njihovih interesovanja. Besplatnu OPEN IT konferenciju, koja će ove godine ugostiti preko 250 studenata, 15 kompanija i 20 govornika, organizuje najveća međunarodna studentska organizacija AIESEC uz podršku Fakulteta organizacionih nauka.

Ovog meseca je izašla zbirka pesama Borisa Mladenovića (Jarboli) pod nazivom “Smešna muka” u izdanju “Kornet” izdavačke kuće. Urednik izdanja je Marko Tomaš. Kako su sve pesme u ovoj knjizi napisane za pevanje uz pripadajuću im muziku, tako će i promocija iste biti solo koncert koji će se održati u četvrtak, 26. aprila u 20h na sceni “Kult” Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić”. “Stihovi Borisa Mladenovića svježi su iako su mnogi od njih stari i dvije decenije. Zajedno s glazbom Jarbola Borisovi stihovi su među najboljim plodovima u povijesti rock and rolla na ovim prostorima.

Obeležavajući izlazak novoprerađenog i ažuriranog izdanja knjige „1001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“, izdanja koje se prodalo u preko milion i po primeraka na 30 jezika širom sveta, IK „Filip Višnjić“ i Filmski centar Srbije pozivaju na svečanu promociju i razgovor o knjizi koji će se održati u sredu, 18. aprila, u prostorijama Filmskog centra Srbije (Koče Popovića 9/III), sa početkom u 14 časova. Pozdravnu reč uputiće Miroljub Stojanović ispred Filmskog centra Srbije, a prisutnima će se obratiti filmski kritičar Borislav Anđelić,  muzičar Igor Blažević (alijas Prljavi inspektor Blaža), dramski umetnik Rastko Janković, muzičar i novinar Aleksandar Petrović (Orthodox Celts)  i glavni urednik u IK „Filip Višnjić“, Dragan Jovanović.

Gost KROKODILove kuće za pisce tokom aprila meseca je Ramiz Huremagić iz Sarajeva. On je ujedno i 66. autor – gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji za pisce. Ovaj pesnik i scenarista će 27. aprila od 20 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju nastupiti u okviru konferencije pod nazivom “Svedočenje. Poezija. Jezik.” koja se nakon Sarajeva održava u Beogradu. Ovo poetsko - scensko iskazivanje i svedočenje sa unakrsnim ispitivanjem koje će beogradska publika moći da čuje i vidi - nosi naziv “Poema beogradske pobjednice”.

Redovna godišnja konferencija urednika Vikipedije „VikiLajv” (WikiLive) biće održana 14. i 15. aprila u Srpsko-korejskom informatičkom pristupnom centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Četvrto po redu konferencijsko okupljanje Vikipedijanaca zamišljeno je kao događaj na kome se ističu bitna dostignuća u svetu urednika, nalaze rešenja za aktuelne i buduće izazove i na kome se rađaju nove ideje za uvećavanje slobodnog sadržaja. Ko su ljudi koji stvaraju Vikipediju? Kako se pišu seminarski radovi na ovoj enciklopediji? Šta se dešava iza ekrana Vikipedije? Kako dobiti grant Vikimedije za projekte slobodnog znanja?

U četvrtak 12. aprila u 20 časova je promocija knjige autorke PROF. DR DIVNE VUKSANOVIĆ “Filozofija medija 3: Ontologija, estetika, kritika” u ZAVODU ZA PROUČAVANJE KULTURNOG RAZVITKA (RIGE OD FERE 4). Izdavač: Čigoja - Institut za pozorište, film, radio i televiziju FDU, 2017. godine. Knjiga “Filozofija medija 3: Ontologija, estetika, kritika” je, kao i prethodna dva rukopisa ovog trotomnog izdanja, nastala sabiranjem problemski srodnih tekstova objavljenih u naučnoj periodici i zbornicima radova s naučnih skupova u zemlji i regionu, održanih tokom proteklih nekoliko godina. Iako je jedan broj publikovanih radova sa sličnom tematikom izostao iz ovog izdanja selekcijom autorke, čini se da je predmet preispitivanja dovoljno celovito zahvaćen da pruža odgovarajući uvid u započeta istraživanja u okvirima široke tematske oblasti filozofije je medija.

Druga ENTER konferencija zakazana je za 25. i 26. april u Jugoslovenskoj kinoteci. Četiri programske celine koje će činiti ovogodišnji ENTER su: Tech Track, Short Talks, panel diskusije i radionice. U okviru Tech Track-a, Vladimir Lelićanin iz OriginTrail-a će govoriti o prednostima koje tehnologija blockchain donosi u rešavanju poslovnih problema. O ovoj tehnologiji govoriće i Ivan Bjelajac, operativni direktor kompanije GoDaddy i suosnivač MVP Workshop-a. Nebojša Stojanović i Nenad Gligorić iz DunavNET-a pričaće o primeni IoT-a u proizvodima masovne potrošnje, kao i o pravnim regulativama koje se tiču razvoja softvera prema GDPR-u. O trendu upotrebe Data Science-a u marketingu govoriće nam Dina Dicić.

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne