31. maja, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, prisustvujete drugom programu u okviru novog ciklusa poetskih večeri „Poetike-Antologije“, koji uređuje i vodi pesnik Duško Novaković. Drugi učesnik je pesnik, esejista, kritičar i antologiar Zoran Bognar (1965. godine, Vukovar). Na pesničkoj večeri biće reči o pesničkoj knjizi Zebnja nam ide za petama i flertuje sa našim senkama i antologiji Novo raspeće (savremena srpska poezija – tragom estetskog egzorcizma). Zoran Bognar plodan je pesnik i među retkim mlađim stvaraocima koji ima sabrana dela. 

Deveto izdanje festivala KROKODIL pod nazivom PRIPITOMITI TAMU održaće se 16, 17. i 18. juna. Večernji program festivala - 16. i 17. juna - tradicionalno će se održati na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije (Botićeva 6), dok se dnevni-debatni program - 17. i 18. juna - održava u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21). Na ovogodišnjem festivalu predstaviće nam se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom ironičnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika.

Jedna od najvećih južnoslovenskih Vikipedija - Vikipedija na srpskom jeziku dostigla je 350 hiljada članaka. Jubilarni članak napisao je dugogodišnji urednik Nikola Božić, koji je pod korisničkim imenom NikolaB na Vikipediju uneo tekst o američkom hokejašu na ledu Broku Nelsonu. Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine, kada je preveden veći deo glavne strane sa engleskog jezika, a potom napisan i prvi članak o GNU licencama. Samo tri godine kasnije imala je 100 hiljada članaka, a do 2013. godine 200 hiljada članaka.

Obaveštavamo Vas da se u pozorištu Slavija održava Prolećni Sajam knjiga koji će trajati do 10. juna. Sa željom da obradujemo naše sugrađane, svakog radnog dana prva tri ljubitelja knjige i pozorišta, koji nazovu pozorište Slavija (011/24-36-995) u periodu od 11:00 do 11:15 h dobiće po jednu knjigu. Radno vreme Prolećnog Sajma knjiga je od 11:00 do 22:00 h.

Iz štampe će za koji dan izaći Modernistička mapa Beograda u izdanju Blue Crow Media iz Londona, realizovana u saradnji s domaćim istraživačima i autorima. Uz prisustvo gostiju iz Engleske, promocija je zakazana za četvrtak 01. juna od 18 sati u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4). Na poziv izdavačke kuće BC Media arhitekta i istraživačica Ljubica Slavković napravila je selekciju od pedeset reprezentativnih primera modernističke i brutalističke arhitekture u Beogradu. Ovaj dvojezični vodič, koji će od juna biti dostupan u izboru naslova jedne od najpoznatijih nezavisnih izdavačkih kuća specijalizovanih za gradske vodiče, upotpunile su i fotografije Relje Ivanića.

U SREDU 24. MAJA 2017. • 17:00h - 17:45 // KEN PARKER – KRAJ JEDNE STRIPSKE EPOHE (POVODOM 40 GODINA OD POČETKA SERIJE I NAJAVE NOVIH IZDANjA U SRBIJI) - Tribina povodom četiri desetleća od početka „Kena Parkera“, kao i nedavnog kraja tog italijanskog serijala, te najavljenih reprinta u Srbiji u drugoj polovini 2017. godine u izdanju beogradske kuće „Darkvud“.

Druga po redu, kulturna manifestacija Festival knjige – Fesk, čiji je cilj da na jednom mestu istakne kulturno i naučno blago Srbije, održaće se od 24. do 27. maja u Beogradu, u hotelu Envoj (Čika Ljubina 1), gde će se predstaviti 700 naslova iz oblasti  humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti, objavljenih 2016. i 2017. godine. Više od 30 izdavača ali drugih značajnih institucija iz oblasti kulture, obrazovanja  i nauke  (muzeji, biblioteke, instituti) će prezentovati svoja kapitalna dela stvaraocima i ljubiteljima pisane reči.

<<  Maj 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne