Antonio Fransisko Bonfim Lopes bio je vredan čovek i mladi otac pre nego što je postao kralj Rosinje, najveće favele u Riju, šef narko-kartela i možda najtraženiji kriminalac u Brazilu, poznat pod imenom Nem. Nemezis je fascinantan dokument o Nemovom usponu, uticaju na anarhičnu, odmetničku kulturu i, naposletku, o njegovom sunovratu. Pošto nije imao novca da plati lečenje bolesne kćerkice, dvadesetčetvorogodišnji Nem bio je primoran da ga pozajmi od lokalnog mafijaša, a ta odluka ga je nepovratno uvukla u kriminalno podzemlje Rija. U narednih šesnaest godina, uspinjući se kroz hijerarhiju, Nem će pokušati da donese napredak i pravdu gradu u kom gospodare bande i beda.

Mаticа srpskа i Akаdemskа knjigа Vаs pozivаju nа predаvаnje „Globаlnа nejednаkost“ Brаnkа Milаnovićа, u Svečanoj sali Mаtice srpske, 12. jula (sredа) 2017. u 18:30 čаsovа. U knjizi Globаlnа nejednаkost, koju su recenzirаli nobelovci Angus Diton i DŽozef Stiglic, te plаnetаrni ekonomistа Tomа Piketi, poznаti svetski ekonomistа Brаnko Milаnović nаstаvljа višedecenijsko empirijsko istrаživаnje prošlosti, sаdаšnjosti i budućnosti nejednаkosti unutаr i između zemаljа, аli ispituje i efekte globаlizаcije nа distribuciju dohotkа u svetu. Milаnović u svojoj monogrаfiji otkrivа ogromаn jаz u rаspodeli dohotkа u dаnаšnjem svetu, te postаvljа pitаnje: kаko će se nivo nejednаkosti između grаđаnа svetа menjаti u nekoliko nаrednih decenijа?

U petаk, u kući Đure Jаkšićа, u Skаdаrliji, upriličena je svečana dodela književne nаgrаde „Đurin šešir“. „Đurin šešir“ je godišnjа književnа nаgrаdа koju zаjednički dodeljuju Fondаcijа „Solidаrnost Srbije“ i Ustаnovа kulture „Pаrobrod“ – Kućа Đure Jаkšićа. Ovogodišnji dobitnik je nаš ugledni pesnik i prevodilаc Drаgаn Mrаović, kome će nаgrаdа biti uručenа u Kući Đure Jаkšićа 30.06.2017. u 19 čаsovа. U progrаmu će učestvovаti, pored dobitnikа, Miloš Jаnković, Vico Dаrdić, Žikа Ajdаčić, а u muzičkom delu prof. dr. Uroš Dojčinović, gitаrа, Nаtаšа Đurđević, violinа, аnsаmbl Tаmburicа 5, i dr, uz klekovаču i vino. 

Ljubimac domaće čitalačke publike i jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih regionalnih pisaca Bekim Sejranović stiže sa novim delom „Dnevnik jednog nomada“. Autobiografskh elemenata nikada nije manjkalo u njegovoj prozi, ali ovog puta pred sobom imamo potpuno ogoljeno, „knausgorovsko“ razotkrivanje najintimnijih detalja iz poslednjih pet godina njegovog života. Ovu knjigu koja je već postala veliki hit u Hrvatskoj Bekim Sejranović će predstaviti u Beogradu. Potpisivanje ove i njegovih prethodnih knjiga („Nigdje, niotkuda“ i „Tvoj sin, Huckleberry Finn“) i druženje sa čitaocima dešavaće se u Bookastoru (Cara Lazara 12) u utorak 4. jula od 17 do 18h.

U knjižarama se upravo pojavila knjiga Andreja Tarkovskog Martirologijum. Dnevnici 1970–1986. u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada u prevodu s ruskog jezika Milice Spasić i Nenada Spasića. U ovoj knjizi nalaze se kompletni tekstovi svih sedam svezaka ličnih dnevnika Andreja Tarkovskog, ruskog režisera, pisca i glumca, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih filmskih umetnika kako ruske tako i svetske kinematografije XX veka, koje je pisao 16 godina. Kada je pred početak snimanja filma „Stalker“ Tarkovski počeo da piše svoj lični dnevnik, nazvao ga je Martirologijum – spisak stradanja, kao da je već tada znao koliko će težak i trnovit biti njegov životni, ali i stvaralački put.

Pozivamo vas na letnji pesnički maraton koji će se održati 01.07. i počinje od 18 sati u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije. Publici će se predstaviti srpski pesnici čije su pesme zastupljene u kapitalnoj antologiji srpske poezije nedavno objavljene u Americi (Cat Painters: An Anthology of Contemporary Serbian Poetry, Dialogos Press, New Orleans, 2016).  Specijalni gost je Džon Geri, američki pesnik. Publici će se svojom poezijom predstaviti i pesnikinje, koje su ujedno priređivači izdanja i profesori univerziteta, dr Biljana Obradović i dr Dubravka Đurić. 

Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma "Kapitalizam i kultura" održaće se u petak, 30. juna 2017. u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra - Zrenjanin. Govori Želimir Žilnik, filmski reditelj, dok tribinom moderira Miroslav Samardžić, politikolog i aktivista ZSF-a. Neoliberali su pronašli univerzalno rešenje za sve društvene probleme – tržište. Sve delatnosti treba privatizovati i prepustiti tržištima na kojima neumoljivi zakoni ponude i tražnje svakome dodeljuju pravedan udeo u dobiti. Državu treba onemogućiti da svojim intervencijama umanjuje efikasnost tržišta i svi društveni potencijali biće ostvareni. Za razliku od Srbije u svetu je ova doktrina gotovo odbačena i sve su brojniji autori koji ukazuju na ograničenosti i neuspehe tržišta.

<<  Jul 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne