Dallas Records predstavlja „Izgužvane misli“ autobiografsku knjigu Branka Golubovića Goluba, pevača grupe Goblini. Bez dlake na tastaturi on piše o tome kako je mali punk band iz provincije uspeo da napravi ozbiljnu karijeru tokom teških devedesetih. I uprkos tim „godinama raspleta“ i vremenima mržnje, stekli su poštovaoce na prostoru bivše Jugoslavije. Promocija knjige će se održati 14. decembra u 13h u klubu Doma omladine Beograda. Pored Goluba, na njoj će govoriti Vlada Kokotović, Dragan Kremer, Dragan Ambrozić, Petar Janjatović i Vlada Đurđević. Moderator će biti Srđan Dinčić. U knjizi je Branko Golubović opisao sve o bendu Goblini do trenutka raspada benda 2001. godine.

U okviru književnog programa SKCNS-a "Nova knjiga" biće održana 12. decembra u 20 časova u klubu Izba promocija knjige "Živa muzika" Vladana Miljkovića u izdanju izdavačke kuće Enklave. U promociji učestvuju autor, izdavač i pesnik Zvonko Karanović, kao i bend DLM koji će upriličiti unplugged svirku. Nekadašnji saksofonista i tekstopisac grupe Deca loših muzičara, prvi put se predstavlja svojim pesmama na papiru, bez pomoći muzike. Jedinstvena jezička mašina koju poseduje čini od njegove poezije rasprskavajući vatromet sačinjen od britkog humora, ironije, asocijativnih eskapada, epigrama, reklamnih slogana, haiku replika i jezgrovitih rokenrol iskaza...

KROKODILova rezidencija za pisce tokom meseca decembra biće dom austrijskog autora Tomasa Štangla. On je ujedno i 77. gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji. U utorak 11. decembra u 19 sati, Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL razgovaraće s Tomasom o njegovom stvaralaštvu i savremenoj austrijskoj književnosti. Razgovor će pratiti čitanje autora. Tomas Štangl, (1966), studirao je filozofiju i špansku filologiju; živi i radi u Beču kao prozni pisac i esejista. Objavio je pet romana, među kojima su i Der einzige Ort (Jedino mesto), 2004, za koji je dobio nagradu aspekte-Literaturpreis za najbolji debitantski roman na nemačkom jeziku.

Nedelja obeležavanja 70 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima posvećuje pažnju i transrodnim osobama, njihovoj borbi za prihvatanje u društvu, ali i na ostvarivanje osnovnih prava. Novo izdanje Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD11) Svetske zdravstvene organizacije više ne prepoznaje transrodnost kao mentalni poremećaj, što je veliki korak ka depatologizaciji trans identiteta (posmatranje identiteta kao oblika različitosti, a ne kroz prizmu dijagnoze). Međutim, to ne znači da je patologizacija potpuno iščezla, njeni domašaji su dalekosežni po pojedince i pojedinke, u svakom aspektu društvenog života.

U ponedeljаk, 10. decembra od 18.00 – 20.00 u Novom prostoru SKC-a održaće se Psihodrаmsko čitаnje & rаdionicа na temu: Prolećne bujice, E. Hemingvej. Voditeljkа rаdionice: Gordаnа Mаrić Lаlović – psihološkinjа, grupnа psihoаnаlitičаrkа,  psihodrаmskа psihoterаpeutkinjа i supervizorkа. Rаdionicа nudi prostor zа promišljаnje o onom što knjigа  u nаmа pokreće – u svаkom posebno i u nаmа kаo grupi. Počinje rаzmišljаnjimа inspirisаnim čitаnjem, а rаzvijа se drаmаtizovаnjem nekih idejа nа improvizovаnoj pozornici uz korišćenje tehnikа psihodrаme: zаmene ulogа, dublа, miroringа i pomoćnog egа. Zа rаdionicu nisu potrebnа nikаkvа predznаnjа ni posebni tаlenti. Broj učesnikа je ogrаničen.

U ponedeljak, 10. decembra u 14h povodom Dana ljudskih prava u Centru za kulturnu dekontaminaciju, održaće se panel diskusija: „Interseks osobe i izazovi sa kojima se susreću u Srbiji“ koju organizuje XY Spectrum. Organizacija XY Spektrum je osnovan 2017. godine u Beogradu. Organizacija je posvećena promociji prava, unapređenju položaja i kvalitetu života interseks i trans osoba i njihovih porodica.

U petak, 7. decembra u 20:00 velika sala SKC Beograd, razgovor o knjizi „Veliki modernizam“ u izdanju Orion Art. U razgovoru učestvuju: Ješa Denegri, Miško Šuvaković i Nikola Dedić. Moderator: Stevan Vuković  - "Veliki modernizam" ili "Veliki modernizmi"? Кako danas, kada se na modernizam gleda uglavnom kao na istorijsku pojavu koja je bila delotvorna u veoma specifičnim okolnostima kulturnih politika sredine dvadesetog veka, možemo da reaktuelizujemo ključne autore modernizma u jugoslovenskoj skulpturi i slikarstvu?

<<  Decembar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..