Knjiga intervjua “Jazz face” renomiranog beogradskog muzičkog novinara Vojislava Pantića predstavlja jedinstveno izdanje u našoj publicističkoj periodici. Pasionirano prateći brojne evropske jazz festivale, Pantić je tokom prethodnih više od trideset godina imao tu retku privilegiju da vodi razgovore sa velikanima svetske i domaće scene. Još kao mlad novinar je od 1987. godine pohodio čuveni North Sea Jazz Festival u Holandiji.

Zbornik naučnih radova Maga Magazinović – filozofija igre i/ili više od igre, u izdanju Udruženja baletskih umetnika Srbije, nastao je po ideji dr Vere Obradović, članice i stalne saradnice UBUS-a. Preteča Zbornika bio je interdisciplinarni naučni skup u čast začetnice savremene igre u Srbiji, organizovan u sklopu 22. Festivala koreografskih minijatura. Ime Mage Magazinović, naše Isidore Dankan, osvetljeno je iz više uglova. Govorilo se o njenom igračkom, koreografskom, pedagoškom, novinarskom, feminističkom radu, analizirale su se ritmika i plastika, estetika pokreta u njenim koreografijama, ali i vizuelna nota naprednih kostimografskih rešenja koja je birala, njen doprinos folkloru naše zemlje.

Promocija knjige „Ka novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije“ dr Aleksandre Milovanović u izdanju Filmskog centra Srbije, održana je na Platou Beogradskog sajma kao deo programa Filmskog centra Srbije u okviru 64. izdanja Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Ova studija postavljena je u preseku narativne ekspanzije u jednom mediju (serija, serijal, spin-of, rimejk) i umnožavanja nastavaka kroz više njih (transmedijalna serija, franšiza, mega saga).

Ovogodišnje, dvadeset drugo izdanje Pančevačkog Jazz Festivala održaće se od 31. oktobra do 2. novembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Tokom tri festivalske večeri, u Foajeu KCP-a publika će moći da uživa i u brojnim pratećim sadržajima ove manifestacije. Prvog festivalskog dana, u četvrtak 31. oktobra u 19h, biće predstavljena knjiga „Jazz Face“ džez kritičara i publiciste Vojislava Pantića. Ovo izdanje sadrži njegove intervjue sa 46 džez umetnika obavljenih od 1991. do 2015. godine, a opremljeno je sa preko 150 fotografija renomiranih autora iz Srbije i inostranstva. 

U petak 25. oktobra 2019. godine sa početkom od 10h, u Svečanoj Sali Beogradskog sajma u Beogradu, biće održana jedanaesta po redu konferencija Prilika pod nazivom “Umetnost komunikacije” u organizaciji Društva Srbije za odnose s javnošću. U cilju boljeg razumevanja pravca transformacija u komunikaciji koje nas očekuju narednih godina, na konferenciji će biti analizirane komunikacije u budućnosti, digitalizacija i digitalna komunikacija, novi modeli komunikacije za medijska partnerstva, kao i stanje PR struke kod nas i u svetu.

Žiri 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga razmatrao je i ocenio izdavačku produkciju u kategorijama za koje se dodeljuju priznanja. Ovogodišnji žiri radio je u sastavu: 1. Prof. dr Dragan Simeunović, predsednik, 2. Jasmina Ninkov, 3. Miljurko Vukadinović, 4. Prof. dr Zorana Opačić, 5. Marina Vulićević. Žiri je odlučio da u uži izbor za Izdavača godine u 2019. uđu sledeće izdavačke kuće: 1. Arhipelag, Beograd, 2. Laguna, Beograd, 3. Klio, Beograd, 4. Geopoetika, Beograd, 5. Službeni glasnik, Beograd. Nagrada za Izdavača godine u 2019. se dodeljuje izdavačkoj kući: Laguna, Beograd.

Izdavačka kuća Booka predstavlja dva velika književna hita koji će svakako obeležiti sezonu pred nama. U pitanju su kultni roman misteriozne autorke Elene Ferante „Mračna kći“ koji je pre više od jedne decenije ovoj, danas globalno mega-popularnoj autorki, doneo svetsku slavu, kao i kompleksni, intelektualno izazovni i brojnim nagradama ovenčani roman „Sedma funkcija jezika“ francuskog autora Lorana Binea. S pravom poređen sa legendarnim Ekovim „Imenom ruže“ ovaj roman je prodat u više od 300.000 primeraka samo u Francuskoj i preveden na više od 30 jezika.

<<  Novembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    
 

Putopisi, Intervjui..