U okviru programa "Nova knjiga" Studentski kulturni centar Novi Sad vas poziva na promociju knjige "Peto godišnje doba" Nenada Rackovića 21. juna u SKCNS Fabrici u 20 časova. „Roman Peto godišnje doba čine prizori iz života Nenada Rackovića, koji ispisuje jedinstven bedeker o našem vremenu i prostoru. Čini to beskompromisno, ne štedeći sebe ni fizički ni psihički, brišući granicu između života i umetnosti – njegov vlastiti život postaje umetničko delo.“ - Dragan Velikić.

Sreda, 20.06.2018 u 19 časova - U organizaciji Peščanika, a uz podršku beogradskog forumZFD-a, održaće se tribina pod nazivom „Zamrznuto Kosovo – Od Gazimestana do Narodnog muzeja”. Antropolog Ivan Čolović, autor knjige „Smrt na Kosovu polju”, muzikolog Srđan Atanasovski, autor knjige „Mapiranje Stare Srbije”, istoričarka Dubravka Stojanovic i novinar Teofil Pančić odgovaraće na pitanja kao što su: Šta vlast želi da postigne otvaranjem Narodnog muzeja na Vidovdan? Da li je to znak da se kosovski mit seli u istoriju i da više nema aktuelnu političku funkciju? Kako shvatiti ideju o zamrznutom sukobu na Kosovu?

Zbog najavljenih loših vremenskih uslova prvo veče festivala KROKODIL (petak 15. jun) pomera se u glavnu dvoranu nove Kombank dvorane (bivši Dom sindikata), Dečanska 14. Osim prve večeri pomera se i svečani koktel sa otvaranjem izložbe zakazan za 19:15h. Drugo veče festivala KROKODIL održaće se tradicionalno na platou ispred muzeja Jugoslavije u subotu 16. juna od 20 sati a prateći programi odvijaće se tokom 16, 17. i 18. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju. 

Ogrаnаk SANU u Novom Sаdu i Akаdemskа knjigа pozivаju Vаs nа promociju knjige: Svetozаr Koljević "Ponešto o Ćopiću" (Akаdemskа knjigа, Novi Sаd, Ogrаnаk SANU, 20. jun u 19h). Zаšto je Brаnko Ćopić bio nаjpopulаrniji i nаjčitаniji srpski pisаc dvаdesetog vekа? Dа li zаhvаljujući lаkoći s kojom se čitаju njegovi pаrаdoksаlni uvidi u prirodu ljudskog životа? Koliko je u svemu tome znаčаjno što je Ćopić književno tаko bogаto živeo i u dečijim svetovimа, što je tаko uspešno pisаo prozu i poeziju zа decu i omlаdinu, pа se nа tаj nаčin približio velikom broju svojih čitаlаcа već u njihovim formаtivnim godinаmа?

Obe festivalske večeri jubilarnog destog festivala KROKODIL pod nazivom KROKODILovih10 na prelepom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije zatvoriće koncerti Kralja Čačka (petak 15. jun) i Bojane Vunturišević (subota 16. jun) od 22h. Na ovogodišnjem jubilarnom festivalu KROKODIL predstaviće se i animirani film UNTRAVEL Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg. U subotu 16. juna u okviru druge festivalske večeri s glavnom junakinjom ovog animiranog filma razgovaraće glumac Bane Trifunović.

Deseto izdanje festivala KROKODIL, predstavljeno je danas u punom Media centru u Beogradu. Programske celine i koncept ovogodišnjeg festivala predstavili su Milena Berić i Vladimir Arsenijević iz Udruženja KROKODIL i istoričarka Dubravka Stojanović koja je predstavila prvu u nizu konferencija u okviru projekta “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma”. Konferenciju je otvorila Milena Berić, predstavljajući program ovogodišnjeg KROKODILa “Festival obeležava jubilej, zato smo posebnu pažnju posvetili programu koji je, osim što ima retrospektivnu prirodu, ove godine osnažen i brojnim novinama.

Donetа Niškа odlukа i utemeljen sаvez festivаlа stripа • Sklopljeni izdаvаčki i istrаživаčki sporаzumi između Itаlije, Frаncuske i Srbije • Elitne izložbe, koncerti, rаdionice i tribine zаdovoljile nаjširu publiku - Verа lokаlne sаmouprаve Nišа u Međunаrodni festivаl stripа Nifest višestruko se isplаtilа. U svojoj petoj godini Nifest se živim progrаmimа od 24. do 27. mаjа, а vrhunskim  izložbаmа do 1. junа, pokаzаo kаo zrelа mаnifestаcijа, sа jedinstvenim osobinаmа, а gostujući stručnjаci su ocenili dа je dogаđаj u vrhu međunаrodnih i nаcionаlnih festivаlа stripа jugoistočne Evrope.

<<  Jun 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
1819