Vizuelni umetnik i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Zdravko Joksimović održaće kratku prezentaciju pod nazivom "Dve razglednice iz Kine", u četvrtak 24. januara sa početkom u 19 časova u galeriji X VITAMIN, na adresi Studentski trg 11/1 u Beogradu. Oba moja boravka u Kini, prošle godine, su pod istim utiskom. Kina se užurbano menja. U tome veoma važnu ulogu ima uvoz znanja. Kini je potrebno znanje, svo znanje ovoga sveta, iz svih oblasti, pa i iz umetnosti. Njihova strategija je tako jednostavna. Dajte nam znanje, koje će nam, sa našom poslovičnom dicsiplinom i neverovatnim ljudskim potencijalom, pomoći da osvojimo ovaj svet.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, i ove godine organizujemo svečanost pod nazivom Hineni Hineni, koja će se održati u utorak 29. januara 2019. godine u 18.00 časova u beogradskoj sinagogi Sukat Šalom, u ulici Maršala Birjuzova broj 19. Ovaj svečani skup sastoji se iz dva povezana događaja. Najpre će biti otvorena izložba učeničkih radova iz cele Srbije, prikušpljenih tokom konkursa Holokaust - kultura sećanja, organizacije Haver Srbija, koji je pokrenut pre tri godine. Svečani program Hineni Hineni počeće u 18:45. Scenario je priredila profesorka Nada Banjanin Đuričić a program izvode učenici Železničke tehničke škole iz Beograda, učenici Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Jakova i studenti Fakulteta muzičke umetnosti.

Umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) od 1949. do danas“ koja se održava od 24. januara do 25. marta 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Izložbu Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke, Muzej savremene umetnosti i Goethe-Institut organizuju u saradnji sa Institutom za međunarodne odnose u kulturi (ifa). Na izložbi se mogu pratiti različiti fenomeni koji su nastajali u nemačkoj umetnosti druge polovine 20. veka pa sve do danas. Između ostalog, može se sagledati kako video radovi i video skulptura postaju sve značajniji i u tehničkom, i u smislu istorije recepcije, dok se fotografija od pedesetih godina razvila u autonomni pravac u umetnosti, ali ipak ostala povezana sa drugim umetničkim praksama, čime odražava stalnu vezu između sveta umetnosti i društvenih i političkih tema.

Izložba skulpturа Mаgdаlene Pаvlović, pod nаzivom Predeli, otvаrа se u sredu, 23. jаnuаrа 2019. u gаleriji Udruženjа likovnih umetnikа Srbije. Rаdovi izloženi u gаleriji ULUS premijerno se predstаvljаju beogrаdskoj publici. Izvedeni su u kovаnom gvožđu i nаstаli su i periodu 2016-2018. Po rečimа istoričаrа umetnosti Nikole Šuice: „Nemа više vremenа zа mitskа prepoznаvаnjа. Eruptivnа stvаrnost nаšeg dobа  učinilа je nаžаo svim vidovimа lične unesenosti i stvаrаlаčke refleksije. Beskompromisnа oblikovnа energijа koju nаslućuje, pronаlаzi i objаvljuje Mаgdаlenа Pаvlović zаdirаnje u sopstvenu i kolektivnu živu sаvremenost. NJeno tаktilno prepoznаvаnje oblikа izmenljivosti medijumа metаlа sаdrži vitаlno mаterijаlno i telesno životno nаčelo, dаto  kroz usredsređen trenutаk burnog i fizički zаhtevnog procesа.

Ako niste uspeli da pogledate izložbu Mala grafika, promovisanu u Galeriji Remont, a želite narednih dana da obradujete sebe umetnošću male grafičke forme, obaveštavamo Vas da je izložba produžena do subote, 26. januara u prostoru na Kosančićevom vencu 19. izloženo je 138 autora i 243 radova. Posete radnim danima i subotom 12-18h. Izložba malog grafičkog formata Mala grafika 2018, redovna godišnja manifestacija koju Grafički kolektiv organizuje već sedmu deceniju. Deo tradicije Grafičkog kolektiva, projekat Mala grafika ukazuje na interaktivnu relaciju uspostavljenu između autora, njihove umetnosti i publike. Imajući u vidu da mala grafička forma ne predstavlja ustupak ni jednom drugom faktoru sem što je malih dimenzija, Grafički kolektiv nastavlja sa konkursom za Malu grafiku.

Manifestacija Beograd svetlosti otvara drugu deceniju svojih aktivnosti programom pod nazivom Zamisli svetlost koji će se održati od 4. do 9. februara u Kulturnom centru Grad. Tokom trajanja manifestacije pet umetnika, umetničkih grupa i kolektiva, svojim dinamičnim performansima, instalacijama i izložbama koje se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom, transformisaće Gradsku galeriju KC Grada i svake večeri publici ponuditi sasvim drugačije iskustvo. Sa namerom da zaobiđe tematske okvire, Beograd svetlosti se ove godine bavi zamišljanjem, osmišljanjem i promišljanjem pa će se među učesnicima naći umetnici, naučnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzičari.

<<  Januar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..