Izložba slika Miodraga Rogića, jednog od najznačajnih srpskih umetnika našeg vremena, se otvara u sredu, 31. maja 2017. godine u 19 časova u galeriji ULUS. Ova izložba se realizuje kao deo novoustanovljene prakse da se svake godine jednom istaknutom umetniku u jednom od izlagačkih prostora ULUS-a organizuje izložba. Rogićeva umetnička istraživanja dešavaju se u grafici, slici i crtežu a u galeriji ULUS publika će imati priliku da vidi slike nastale u poslednjih pet godina. Ovaj stvaralac je odnegovao nov vid figurativnih usmerenja u savremenoj srpskoj umetnosti. Opredeljujući se za krajnju esencijalnost predstavljenog prizora, on stvara jednostavne kompozicije uprošćene u svojoj osnovnoj strukturi.

Muzej savremene umetnosti vas poziva na razgvor o ulozi robotike u umetnosti i savremenom društvu, koji će se održati u Salonu MSUB (Pariska 14) u ponedeljak, 29. maja 2017. u 18 časova. Razgovor se održava u okviru pratećih programa izložbe State of Nature umetnika Dejana Markovića, a učestvuju dr Aleksandar Rodić, rukovodilac Centra za robotiku Mihajlo Pupin, Dragan Ilić, umetnik i Zoran Erić, kustos izložbe. U pokušaju da očuva čovekovu nadmoć nad mašinama i da spreči zloupotrebu robota, američki pisac naučne fantastike Ajzak Asimov je u svojoj noveli Ja, robot iz 1942. godine definisao tri zakona robotike, koji su poznati i kao Asimovljevi zakoni:

Nakon mesec dana Coca-Cola Dizajnspiracija konkursa i potrage za najkreativnijim idejama za dizajn elemenata za opremanje kafića inspirisanih Coca-Cola brendom, na koji je pristiglo čak 102 rada, sedmočlani stručni žiri odabrao je tri najbolja rada. Uroš Mirković, Milan Ranković i Dušan Glišić pokazali su, prema oceni žirija, najviše inovativnosti i kreativnosti u dizajniranju originalnih elemenata enterijera. Studenti i diplomci fakulteta i visokoškolskih ustanova bili su pozvani da od 18. aprila do 18. maja prijave svoja kreativna rešenja na konkurs, čime je kompanija Coca-Cola još jednom želela da pruži podršku perspektivnim umetnicima u Srbiji, kao i celoj domaćoj umetničkoj sceni.

Udruženje Kreativna Fabrika raspisalo je konkurs za kolektivno izlaganje na "MiniFORMArt 2017" izložbi radova malog formata. Na konkurs je potrebno poslati: Do 2 predloga radova u JPG formatu i lične podatke sa umetničkom biografijom na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sa naslovom "Za miniFORMart 2017", najkasnije do 29. maja 2017. godine. Imena odabranih autora biće objavljena u prvoj nedelji maja, putem e mail-a koji dostavite. Izložba će biti otvorena u Noćnoj galeriji Petak, koja se nalazi u Lominoj ulici br.14 u Beogradu. O tačnom terminu otvaranja izložbe izlagači će biti nakandno obavešteni.

U petak, 26. maja u 20.00, u maloj sali SKC Beograd, održaće se šesta epizoda Alinejinog video kursa savremene pod nazivom: (Pseudo)dokumentarnost. Umetnici danas više ne izbegavaju dokumentarnost u svojim radovima, čak je vrlo često i naglašavaju do mere koja treba da ih predstavi prvenstveno kao svedočenja o nečemu što je od autorove volje nezavisno. Forma dokumentarnosti je već postala nešto po čemu se radovi pojedinih autora prepoznaju. Neki od tih autora se bave konceptualnim ili procesualnim načinima rada u umetnosti, pa su dokument uveli kao način fiksiranja nekog sadržaja, koji je vremenom prerastao u sam sadržaj.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe ilustracija “Screwed and Tattooed”, studija The Street, u petak 26. maja u 20h, u Uličnoj galeriji. Na otvaranju vas očekuje i performans Ineks Cirkus Teatra, nastup Ljubana scratch majstora i koncert grupe Fantastični Nunenune Duo. Navodno su prve tetovaže pronađene na telima egipatskih mumija još 2000 godina pre nove ere. Neki smatraju da su one imale ulogu amajlija, neki da je uloga prenošenje poruka, ili pak identifikacija. Njihovo značenje zavisi od istorijskog perioda i podneblja. Pored dekorativne funkcije, one vrlo često sadrže i simbolično značenje.

<<  Maj 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne