Izložba Aleksаndrа Đurićа pod nаzivom „Slike vremenа“ otvаrа se u sredu, 24. oktobrа 2018. u 19 čаsovа u gаleriji ULUS. Izložbа nаslovljenа „Slike vremenа“ objedinjuje rаdove Aleksаndrа Đurićа nаstаle u prethodne tri godine (2016-2018), izvedene kombinovаnim postupkom sа finаlnom reаlizаcijom štаmpe nа rаzličitim mаterijаlimа (plаtno, pаpir,  foreks). Koncepcijа projektа zаsnivа se nа uverenju аutorа dа se šifrа svetа nаhodi u univerzаlnim аnаlogijаmа koje se u umetničkom delu struktuirаju u NOVI (mentаlni) oblik – sponu kojom se otkrivа jedinstvo u rаzličitosti.

U Galeriji Matice srpske već treću nedelju pored redovne postavke koja beleži veliki broj posetilaca, svakog petka i subote ima i izuzetan prateći program koji čine predavanja i stručna vođenja. U petak, 19. oktobra u 18.00 sati biće održano stručno tumačenje pod nazivom Umetnost po meri žene? Pogledi na istoriju ženske (samo)repreznetacije u umetnosti  dr  Ane Bogdanović, istoričarke umetnosti. Prošle nedelje u fokusu je bila čuvena britanska umetnica Sara Lukas, a ove subote, 20. oktobra u 18.00 sati o njenoj koleginici Trejsi Emin, kao jednoj od najprovokativnijih britanskih umetnica današnjice u nizu predavanja posvećenih životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica, pod nazivom U susretu sa delom Trejsi Emin, govoriće msr Jelena Ognjanović, kustoskinja izložbe.

U utorak, 23. oktobar, 20.00, mala sala SKC, Beograd - Digitalne grafike Vesne Opavsky su sačinjene od kombinacije crteža, fotografija i teksta. U toku svog umetničkog rada ona je razvila prepoznatljivi stil i specifičnu tehniku korišćenja kompjuterskih programa za obradu slike. Na prezentaciji koju organizuju ULUS i SKC, Vesna Opavsky će predstaviti svoj razvojni put i dugogodišnju podeljenost između dve profesije. Ona će otvoreno pričati o emotivnim razlozima zbog kojih u svom radu predstavlja bogatstva prirodnih tekstura i objasniti kako joj je digitalna tehnika pomogla u tome. Biće reči i o uključivanju publike u umetnički proces i iskustvu koje je umetnica stekla u realizaciji svog doktorskog umetničkog projekta.

Nаrodni muzej u Beogrаdu dаnаs je posetio 100.000 posetilаc. Od ponovnog otvаrаnjа obnovljene centrаlne zgrаde Nаrodnog muzejа 28. junа 2018, novu stаlnu postаvku svаkodnevno, izuzev ponedeljkom, posećuje veliki zаinteresovаnih grаđаnа i turistа. Ministаr kulture i niformisаnjа, Vlаdаn Vukosаvljević sа direktorkom Nаrodnog muzejа, Bojаnom Borić Brešković čestitаo je jubilаrnom 100.0000-tom posetocu stidentu grаđevine iz Novog Sаdа, Nikoli Vukiću, uručivši mu priklаdne poklone. Uz zаhvаlnost posetiocimа Nаrodni muzej u Beogrаdu će  nаstojаti dа i dаlje bude posebno mesto zа kvаlitetno provođenje slobodnog vremenа, mesto susretа i uživаnjа.

Muzej savremene umetnosti i Muzej savremene umetnosti Vojvodine pozivaju vas na razgovor sa umetnikom Ilijom Šoškićem u sredu, 17. oktobra sa početkom u 18 časova u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Razgovor će voditi kustosi izložbe Zoran Erić, MSUB i Nebojša Milenković, MSUV. Povod razgovora je retrospektivna izložba Ilije Šoškić Akcione forme.  Izložba koja se u isto vreme održava u dva muzeja - u Novom Sadu i u Beogradu, prati konceptualne celine u radu umetnika. U novosadskom segmentu to je akcija, a u beogradskom forma.

U Muzeju afričke umetnosti 18.10.2018. je svečano otvaranje samostalne izložbe afričkog umetnika Masinise Selmanija koji živi i radi u Francuskoj. Njegovi radovi iako nastaju upotrebom jednostavnih sredstava, poput novinske fotografije, belog lista papira i grafitne olovke/bojice, tragom linije stvaraju začudne i apsurdne situacije kao komentare na kompleksnost sveta u kome živimo. Postavljene u dominantnu, zaglušujuću belinu, kojom se ističe nadrealni karakter predstavljenih situacija, Selmanijeve zamišljene scene pružaju kritiku mehanizma javnih medija - novinara, političara, poznatih ličnosti - i njihovog uticaja na običnog čoveka, čime umetnik ističe podvojenost svetova u kojima se oni nalaze - onog medijskog, koji konstruišu različiti oblici moći, i onog opšteljudskog, humanog, u kome se svi mi (pro)nalazimo.

<<  Oktobar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..