15 - 26. oktobar, Galerija DKSG - Izložba Poznati šum predstavlјa deo doktorskog umetničkog projekta Dunje Trutin i čini je nekoliko elemenata, instalacija i video projekcija od kojih svaki odražava jedan apstrahovani segment razgovora. Ovi elementi zajedno, kao specifičan sistem vizuelnih i audio znakova, daju „žamor“, kompleksni splet reči, pokreta, razmenjenih informacija i sećanja, materijal koji je teško sistematizovati, ali u kojima postoje određeni obrasci ponašanja. U potrazi za strukturom međulјudskih odnosa, pojedinac koji analitički posmatra svoje okruženje mora da oslobodi razgovor suvišnih informacija, da ga pretvori u nemi znak, zamrznutu sliku, tihi pokret.

U subotu, 19. oktobra od 18 sati u Salonu Muzeja savremene umetnosti biće održana projekcija slovenačkog dokumentarnog filma „Kustoska soba – Igor Zabel: Kako umetnost učiniti vidljivom“ Damjana Kozole kao deo programa kustoskog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude“. Prikazivanje filma pratiće razgovor scenaristkinje filma Urške Jurman, teoretičara umetnosti Miška Šuvakovića, istoričara umetnosti i kustosa Zorana Erića, i kustoskinje Biljane Ćirić. Događaj je besplatan i otvoren za javnost  zahvaljujući podršci Udruženja za kulturu i teoriju „Igor Zabel“. 

Veliki barutni magacin (Beogradska tvrđava, Donji grad) od 17. do 31. oktobra 2019. Rimski spomenici izloženi u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu (Beogradska tvrđava, Donji grad), u sastavu stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu, pripadaju Zbirci antičkih i srednjovekovnih epigrafskih i anepigrafskih spomenika. Ovaj redak i raznovrstan fond, najstariji i najbrojniji ove vrste u Srbiji, prikupljan je od osnivanja Muzeja 1844. godine. Izloženi sarkofazi, nadgrobni spomenici, žrtvenici, počasni spomenik, baza sa spiskom veterana, natpisi sa građevina i elementi dekorativne plastike, najvećim delom su otkriveni u Beogradu (Singidunum).

U Pragu promovisani rezultati višegodišnjeg međunarodnog projekta Gradovi deljenja: kreativni momenat. Završnom svečanošću u Pragu i okupljanjem predstavnika jedanaest partnera iz sedam evropskih zemalja, među kojima je i Srbija, završen je četvrogodišnji projekat „Gradovi deljenja: kreativni momenat“ finansiran sredstvima iz programa Kreativna Evropa. Reč je projektu čiji je cilj unapređenje uslova života u evropskima gradovima kroz povezivanje različitih aspekata kulture deljenja i urbanog dizajna.

Otvaranje izložbe “Tražim početak, sjaj i sate stale” iz ciklusa “Velikani u farmaciji”, autora Jelene Manojlović,  je u utorak, 15.10.2019, u 19h, na Farmaceutskom fakultetu, Vojvode Stepe 450, Beograd. Izložbu će otvoriti akademici Radoje Čolović i Milosav Tešić. U muzičkom delu programa će nastupiti Vasa Stajkić, prvak opere Srpskog narodnog pozorišta. Izložba o akademicima Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu, velikanima u farmaciji. Izložbom organizatori žele da podsete javnost na kompleksne ličnosti koje su sa jedne strane utemeljivači studija farmacije, a sa druge su naciju zadužili kao značajni umetnici, rodoljubi i naučnici.

Otvaranje izložbe u utorak, 15. oktobra u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda. Samostalna izložba umetnika Branka Miliskovića ATTENTION! HERE I AM predstavlja rekapitulaciju umetnikovih stejdž persona koje je kroz serije svojih performansa u proteklih nekoliko godina prezentovao u Srbiji i inostranstvu. Interdisciplinaran pristup, koncipiran na granicama teatra – kabarea, opere i drame, ukazuje na projekciju narativa preuzetog sa opšteg mesta nasleđenog iz prošlosti, koji je umetnik decentralizovao i izmestio iz svog prvobitnog konteksta.

<<  Oktobar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..