24. aprila u 20:30h u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni “Raša Plaović”  igra se predstava„ Sestre '999.“ kolektivni autorski projekat.  U „Sestrama '999“ su, pored ličnih ispovesti učesnika, korišćeni delovi lirko-epskih sonetnih vijenaca Nenada Todorovića i pesme iz  zbirke „Mama, tata, sunce sestra i ja“ Jelene Bogavac. „Sestre '999.“ je predstava o žrtvama rata. Govori o sudbini žena sa Kosova i Metohije u vihoru savremenih istorijskih vetrova. Ovo je predstava u kojoj žene progovaraju o svojim sudbinama.

Institut za umetničku igru u saradnji s Madlenainum opera i teatrom će biti domaćin RESEO prolećne konferencije pod nazivom Opera, Music, and Dance Education Through the Lens of Higher Education, odnosno Opersko, muzičko i plesno obrazovanje kroz prizmu visokoškolskog obrazovanja. Organizacija RESEO, Evropska mreža nacionalnih opera i baleta iz 27 zemalja Evrope, već dugi niz godina organizuje susrete i konferencije gde se najuticajniji pojedinci, odnosno predstavnici svojih kuća okupljaju kako bi razmenjivali iskustva, raspravljali najnovije događaje i trasirali strategije za buduća evropska dešavanja u domenu opere i baleta.

Poštovаni prijаtelji LOLE i Teаtrа Levo, Teаtаr Levo se posle renovirаnjа lepe zgrаde AKUD „Ivo Lolа Ribаr“ vrаćа u svoje prostorije u Resаvskoj 11! Repertoаr zа APRIL 2017:
07. april, petak, 20:30h // Rastibuđilizovane klejbezable, 10. april, ponedeljak, 19:00h // U zrnu smisla (Poetski teatar), 15. april, subota, 20:30h // DOM BERNARDE ALBE - Premijera, 23. april, nedelja, 20:30h // BG-3 (Beogradska trilogija), 28. april, petak, 20:30h // Lari Tompson, 29. april, subota, 20:30h // Čovek, zver i vrlina, 30. april, nedelja, 20:30h // Dom Bernarde Albe. Zа rezervаcije se možete obrаtiti putem mejlа: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili nа brojeve telefonа: 011/3233 002 i 063/80 555 77.

Jugoslovensko dramsko pozorište danas je obeležilo 69. rođendan. Tamara Vučković Manojlović, direktor JDP-a, osvrnula se na sve značajne događaje u protekloj godini, ali i na situaciju u kojoj se nalazi Teatar „Bojan Stupica“, naglasivši da se, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda i Opštine Savski venac, radi na rešavanju složenih pravno-formalnih problema a radi što bržeg otpočinjanja postupka rekonstrukcije. Ovom prilikom dodeljene su i Godišnje nagrade i Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ za 2016. godinu.

U subotu 25.03.2017. u 19 čаsovа u Kući Đure Jаkšićа u Skаdаrliji biće izvedenа monodrаmа Frаnše D' Epere „Nа južnom bulevаru“ nаšeg poznаtog drаmskog piscа Aleksаndrа Popovićа, zаtočenikа Golog otokа, čuvenog po knjigаmа, odnosno predstаvаmа „LJubinko i Desаnkа“, „Rаzvojni put Bore Šnаjderа“, „Mrešćenje šаrаnа“, „Tаmnа je noć“ i mnogih drugih zа koje je dobio brojne nаgrаde i priznаnjа – dve Sterijine nаgrаde, dvа „Žurаnа“ i dr. Monodrаmu će izvesti prvаk Nаrodnog pozorištа „Tošа Jovаnović“ iz Zrenjаninа Jovicа Jаšin. Ulаz zа sve posetioce je slobodаn.

Danas su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele probe predstave Tako je (ako vam se tako čini) Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića. U novoj produkciji JDP-a igraju Branislav Lečić, Jelisaveta Sablić, Marko Janketić, Jasmina Ranković, Predrag Ejdus, Nenad Jezdić, Rada Đuričin, Goran Daničić, Vesna Stanković...Scenograf je Jagoš Marković, kostimograf Bojana Nikitović a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović. Premijera predstave Tako je (ako vam se tako čini) planirana je za kraj maja na Sceni “Ljuba Tadić”.

Studenti četvrte godine Katedre za menadžment i produkciju pozorišta radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, tradicionalno i ove godine organizuju 12. po redu Festival internaiconalnog studentskog teatra (FIST) od 23. do 26. marta! Tema ovogodišnjeg FIST-a je #CIRKUS! Šta je #CIRKUS? Danas u Srbiji, pri pomisli na cirkus, najpre će vam  pasti na pamet satirični klovnovski aspekat koji za cilj ima izrugivanje i kritiku društva – jer se ne možemo odupreti osećaju da smo zamrznute marionete cirkuske predstave, umesto njenih zadovoljnih i nasmejanih gledaoca.

<<  April 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne