Duh Strinberga i Ibzena u Savamali - Predstava „NOĆ KRISTALNE PESNICE“, reditelja Vladimira Putnika, u kojoj igraju Slađana Đukić i Vladimir Tešović, biće izvedena u petak 14. jula od 20:30 sati u Mankovoj kući (Gavrila Principa 5) u okviru programa Teatar na Đumruku manifestacije Manakovo kulturno leto. Radnja komada smestena je u neko imaginarno predgradje (verovatno) Severne Evrope, u kojem se desavaju ulicni nemiri, u atmosferi slicnoj "kristalnoj noci" u fasistickoj Nemackoj. Otuda i ideja za novi naslov predstave - "Noc kristalne pesnice".

Jedna od najpopularnijih letnjih manifestacija u Beogradu, Filmstreet bioskop na otvorenom, nastavlja svoje putovanje po gradu. Nakon prvih mesec dana, tokom kojih je preko 10,000 posetilaca imalo prilike da uživa u čarima sedme umetnosti u parkovima i na šetalištima pored reka, na red dolazi još jedan spektakl na daskama koje život znače. U saradnji sa Reflektor teatrom, u subotu, 15. jula, sa početkom od 20:30 časova, na kalemegdanskoj pozornici iza Prirodnjačkog muzeja biće izvedena predstava „Sumnjivo lice“.

Obaveštavamo vas da će se 51. Bitef pod sloganom Epic Trip održati od 22 do 30. septembra 2017. godine. Tim povodom, u Beogradu je danas 12. jula u 11 časova u Skupštini Grada Beograda održana prva centralna konferencija povodom 51. Bitefa. Okupljenim novinarima su se obratili Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, Ivana Dedić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, Milan Lazović, zamenik sekretara Sekretatijata za kulturu Grada Beograda i Jasmina Nikolić, Client Service Director, New Moment New Ideas Company.

Plesna predstava Nušić Triptih u izvođenju IUI Transition dance kompanije – Instituta za umetničku igru u koreografijama Isidore Stanišić (Srbija), Mačeja Kuzminskog (Poljska) i igrača, biće izvedena 16. jula u okviru Letnjeg festivala u Ohridu i 7. avgusta na Nišville internacionalnom džez festivalu u Nišu. Projekat Nušić Triptih je sačinjen od tri savremene plesne koreografije Ožalošćena porodica, Hotel Excelsior i Gospodin Ministarka, koje predstavljaju istraživanje umetnika u preoblikovanju dramskog teksta, jednog od najznačajnijih komediografa Branislava Nušića, u savremene izvođačke umetnosti.

Festival LGBT filma „Merlinka“, Beogradski festival igre i Hartefakt fond podneli su inicijativu Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada Beograda da se jedna ulica u centralnim beogradskim opštinama imenuje po srpskom teatrologu Jovanu Ćirilovu. U obrazloženju inicijative se navodi da je Jovan Ćirilov jedan od najznačajnijih kulturnih radnika koji je iza sebe ostavio drame „Soba za četvoricu“, „Dom tišine“, „Dečak i violina“, „Begunci“, „Vreme, oganj i čovek“; radio drame „Vetroviti drumovi“, „Ponoćni susreti“, „Perpetum mobile“, „Saputnik“; scenarija za filmove „Pravo stanje stvari“, „Štićenik“, „Kuda posle kiše“; romane „Neko vreme u Salcburgu“, „Svi moji savremenici“, „Majke poznatih“; zbirke kolumni „Reč nedelje“, „Sa rukama u džepovima“; rečnike „Rečnik novih reči“, „Rečnik pesničkih slika“, „Novi rečnik novih reči“, „Srpsko-hrvatski rečnik varijanata/inačica“, antologije „Najkraće drame na svetu“, „Pre i posle gneva“, „Pre i posle Kose“, „Kratke, kraće i najkraće drame na svetu“…

U Operi i teatru Madlenianum, u subotu 24. juna i u ponedeljak, 26. juna 2017. godine, na Velikoj sceni je gostovala Opera Sankt Peterburga, čime je i zvanično završena još jedna uspešna sezona Madlenianuma. Ovo je bio prvi put da ova operska kuća iz Rusije gostuje u ovom regionu. Takođe, premijerno u Srbiji su izvedena dva operska naslova: kompozitora Rodiona Ščedrina “Ne samo ljubav” i Sergeja Prokofjeva “Veridba u manastiru”. Velika sala Madlenianuma bila je ispunjena do poslednjeg mesta za oba izvođenja, a nakon gostovanja Opere St. Peterburga, stoji i otvoreni poziv Operi i teatru Madlenianum za uzvratnu posetu već sledeće godine.

Na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu u nedelju 25. juna s početkom u 20.00 časova biće izvedena Diplomska predstava prve generacije studenata Instituta za umetničku igru, odseci Klasičan balet i Pedagogija klasičnog baleta u klasi  Prof. Liane Dorine Iancu. Na programu su delovi iz baleta: Buđenje flore, Esmeralda (Pas de six), Karmen, Don Kihot...

<<  Jul 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne