Domаći a capella trio „Rođenice“  nаstupiće nа letnjoj sceni Rаnčićeve kuće nа Vidovdаn, 28. junа od 20.30 čаsovа u okviru muzičkog progrаmа „Muzičkа bаštа“ Centrа zа kulturu Grockа. U аmbijentu zаštićenog kulturnog dobrа gročаnske vаroši, predstаviće seoske i vаroške pesme u trаdicionаlnom vokаlnom izvođenju. Rođenice su a capella trio oformljen 2009. godine tokom zаjedničkog studirаnjа nа Akаdemiji umetnosti u Novom Sаdu. Repertoаr ovog sаstаvа se gotovo u potpunosti zаsnivа nа seoskim i vаroškim pesmаmа sа podnebljа bivše Jugoslаvije, koje izvode po principu što аutentičnijeg trаdicionаlnog vokаlnog izrаzа. Međutim, umetničkа rаdoznаlost je Rođenice vodilа kа istrаživаnju „novih“ trаdicijа i sаvremenom izrаzu nаrodne muzike, te su sаrаđivаle sа rаzličitim instrumentаlnim sаstаvimа preispitujući tokove od prošlosti do sаdаšnjosti u muzici kojoj su opredeljene.

Letnje osveženje i dobra zabava uz klasiku, džez i operetu! Tri izvanredna koncerta na ovogodišnjem BELEF-u očekuju vas na Platou ispred Vojnog muzeja na Kalemegdanu!  Bečki salonski orkestar oživljava atmosferu austrijske prestonice s kraja 19. veka, izvodeći najpopularnije kompozicije „dinastije Štraus“ – valcere i polke – kao i sentimentalne arije i duete iz bečkih opereta (27. juna, u 21 čas, 500 din). Zaplešimo zajedno! Old Hat Orchestra izvodi uzbudljivu mešavinu žanrova, od svinga i tradicionalnog džeza do popa i roka, uz specijalne goste – operske soliste Dragoljuba Bajića, Ljubicu Vraneš i Mariju Jelić (4. jula, slobodan ulaz).

Poslednjeg vikenda juna meseca u beogradski letnji klub Barutanu, stižu gosti iz Londona i Njujorka. U petak 28. juna, u prelepom abijentu Kalemegdanske tvrđave, u okviru HiddenBg x Blender specijala, nastupiće pioniri post-dabstepa, Mount Kimbie, sastav koji je drastično promenio elektronsku muziku i direktno je odgovoran za novi talas dabstepa krajem dvehiljaditih, koji je posle toga doživeo i prodor u pop kulturu. Domaću podršku ovom uticajnom dvojcu iz Londona pružiće Feloneezy i ekipa HiddenBg di-džejeva. Naredno veče, subota 29. jun, posvećena je tek-haus zvuku i popularnom party serijalu Happy People Serious Fun, u okviru kojeg će nastupiti specijalni gost – pionir britanske haus scene i po mnogima, kum tek-haus zvuka, Eddie Evil Richards.

Sve je spremno za drugi srpski Red Bull Flugtag - najluđi letački šou na svetu održaće se  u nedelju 23. juna na Adi Ciganliji (makiška strana) od 15 časova! Preko trideset takmičarskih timova će kroz ceo program motivisati Sara Jo, Ajs Nigrutin i Nikola Đuričko kao voditeljski trio, dok će ulogu žirija između ostalih preuzeti Ivana Španović, Sajsi MC, SevdahBABY i drugi. Poseban ton celom događaju doneće pravi, profesionalni letači - festivalu letenja pridružuju se Marco Waltenspiel i Max Manow iz čuvenog Red Bull Sky Diving tima! Ovi padobranci i umetnici letenja će beogradsko nebo 23. juna pretvoriti u pravu pozornicu svojim letom.

Nekoliko metal bendova okupiće se u četvrtak, 27. juna u Garaži, da pomognu zajedničkom prijatelju. Kramp, Azazel, The Father Of Serpents, Nadimač i Scaffold sviraće za Darka Kutlačića – Drdu iz Šida. Darko Kutlačić - Drda iz Šida je kao organizator koncerata pomogao mnogim metal bendovima da se predstave publici. Preko 10 godina u okviru Šidskog kulturnog leta organizuje 'Metal Day' kao i brojne koncerte ovog žanra u toku cele godine. „Uvek je uspevao da ispoštuje bendove, nalazio sponzore i trudio se kao retko koji organizator da sve bude na nivou, često i na svoj račun“ kažu učesnici i dodaju: „Ovo je skroman način da mu se odužimo i pošaljemo mu poruku da mislimo na njega.“

Vrhunska svetska muzička atrakcija Thievery Corporation održaće veliki letnji koncert u Beogradu 26. juna (20:30) na stadionu Tašmajdan! Pre Thievery Corporation nastupiće Marko Louis. Beograđane očekuje istinski zvučni i rasplesani spektakl moćne, mnogoljudne live postave benda Thievery Corporation, čiji je osnivač, producentski i autorski duo Rob Garza i Eric Hilton, zaslužan za nastanak čitavog podžanra elektronske muzike oplemenjene upotrebom regea, daba, hip-hopa, downtempa, indijskog trip-hopa i bosa nove. Što se čuje u pesmama "The Richest Man In Babylon", "Sweet Tides", "Lebanese Blonde", "Until the Morning", "Letter To the Editor"...

<<  Jun 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..