Koncertom duhovne i svetovne muzike, Državni akademski hor Glinka iz Sankt Peterburga i dirigent Vladislav Černušenko, otvoriće 49. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, 11. oktobra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, sa početkom u 20 časova. Hor Glinka je jedan od najdugovečnijih svetskih ansambala, čija se istorija proteže više od 500 godina unazad. Tokom vekova, hor je s ponosom predstavljao rusku vokalnu umetnost i van granica domovine, prateći ruske careve na njihovim putovanjima po Evropi, a takođe je učestvovao u carskim svečanostima povodom osnivanja Sankt Peterburga 1703. godine. 

Nova Festival - Festival nove umetnosti je višednevna umetnička manifestacija (od 03. do 08.10) koja će se ove godine u saradnji sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca održati i u Beogradu, u subotu, 07. oktobra, kada su na programu dva koncerta: austrijski duo koji čine Katarina Klement i Martin Siewert i domaći sastav Orkestar Tušta i Tma, koji predvodi gitarista Bratislav Radovanović (Fish in Oil), i koji će se na Kolarcu predstaviti premijerno, specijalnom produkcijom, namenski komponovanom za Nova Festival.

Poznati srpski bend Ničim izazvan nastupiće prvi put u klubu Fest u Zemunu ove jeseni! Koncert je zakazan za petak, 06. oktobar u 22h. Bend ''Ničim izazvan'' postoji od 2012. godine. Osnivači ovog devetočlanog sastava su Boris Bakalov i Bojan Gluvajić, bivši profesionalni odbojkaši koji su odlučili da sportske terene zamene muzičkom binom zajedno sa još sedam prijatelja. Ovaj sastav nije žanrovski ograničen pa kroz svoje pesme provlači elemente više muzičkih stilova što arhaičnom zvuku koji stvara, daje osećaj nečeg novog i svežeg.

Drugo izdanje „Ring the alarm“, će se održati od 29. septembra do 1. oktobra na Dunavskom nasipu u blizini Starčeva. Ovogodišnje izdanje festivala „uradi sam“ i urbane kulture, u organizaciji UNU-a (autonomni kulturni centar Egzoprostor) iz Vinče, pratiće i niz volonterskih akcija čišćenja priobalja i pošumljavanja javnih zelenih površina na levoj i desnoj obali Dunava, pa će tako manifestacija pored muzičkog, dobiti i ekološki karakter. Ring the alarm će ove godine okupiti preko 27 istaknutih, ali i neafirmisanih reggae, hip hop i drum'n'bass umetnika iz 11 gradova Srbije, koji će kroz radionice, didžej i live nastupe pokušati da skrenu pažnju javnosti na brojne ekološke probleme koji pogađaju priobalje Dunava, nizvodno od Beograda i Pančeva.

Studentski kulturni centar Novi Sad predstavlja "Ispitni Rock" petak 29. septembar od 20 časova SKCNS Fabrika. Nastupaju Neno Belan & Fuimens, Minstrel i Monohrom. Manifestacija posvećena studentima Univerziteta u Novom Sadu. Želja je da se ovom manifestacijom simbolično obeleži početak predstojeće školske godine. Zvezde večeri su Neno Blena & Fiumens, riječki sastav koji ove godine beleži 20 godina postojanja i nedavno su objavili novi singl „Zvijezda mog sna“. U izradi spota za ovo numeru učestvovala  i briljirala je beogradska umetnica Anamarija Vartabedijan.

Jovanka Višekruna Janković, osnivač i umetnički direktor ArtLinka, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitef festivala i Milan Savić, direktor festivala Belgrade SAXperience su dobitnici odlikovanja francuskog Ministarstva kulture, Ordena umetnosti i književnosti, u rangu viteza. Orden dodeljuje francusko Ministarstvo kulture "osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini". Ustanovljen je 1957. i "izaziva poštovanje i zavist među umetnicima, piscima, stvaraocima" kako se izrazio Andre Malro. Ima tri ranga, viteza, oficira i komandora. Godišnje ovo odlikovanje ponese 450 novih vitezova, 140 novih oficira i 50ak komandora u celom svetu, što je relativno mali broj u odnosu na mnoga druga odličja i što ga čini još prestižnijim.

Beogradski gitarista Nenad Zlatanović sigurno je jedan od onih koji dosledno i ubedljivo oslanjaju svoju muziku na Hendrixove uticaje.  Sa svojom grupom Texas Flood redovno u septembru nastupa u čast svom velikom učitelju. Ove godine, osmi put zaredom, koncert Hendrix Day će se održati u Bašti SKC-a i zakazan je za petak, 22. septembar u 21h. Texas Flood je, naravno, u svom standardnom sastavu: Nenad Mr. Swagger Zlatanović – gitara i vokal, Vladimir Golubović – bubnjevi i Branislav Vukobratović – bas gitara, a kao i svih godina do sada, očekuje se i nekoliko gostujućih muzičara.

Norveški multi-instrumentalista, Bernhoft, koji je trenutno apsolutni hit u svetu, 19. oktobra nastupa u Bitefartcafeu u sklopu Musicology Barcaffè Sessions. Bernhoft je solo projekat multiinstrumentaliste i kompozitora Jarla Bernhofta. Ovaj čovek – bend je postao poznat po svojim složenim i fascinantnim živim nastupima, zbog čega je 2014. dobio i Gremmy nominaciju za "Najbolji R&B album". «Posebno sam srećan kada dolazim prvi put u neku zemlju i jedva čekam da se predstavim Srbiji.

<<  Septembar 2017  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    
 
Visual Karavan