Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija. Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacijama pripremaju raznovrsne sadržaje. Muzej savremene umetnosti, Beograd, Salon MSUB i Galerija - legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića takođe su podržali ovu inicijativu.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka ove godine uzima učešće u manifestaciji MUZEJI ZA 10, interaktivnom izložbom „Predeli, stari zanati i umeća – skrivena baština Srbije“ koja će se održati u Galeriji Zavoda, od 12. do 18. maja 2021. Podstaknuti ovogodišnjom temom manifestacije BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE osmislili smo interaktivnu izložbu skrivene baštine Srbije pod sloganom: OSETI TRADICIJU! tokom koje će posetioci moći da pogledaju fotografije predela Srbije, dodirnu rukotvorine izrađene starim tehnikama i  zanatima, ali i da okuse tradicionalne proizvode.

Izložba Beogradski enformel u Modernoj galeriji Beograd na Doćolu, u ulici Strahinjica Bana br. 8, u periodu od 15. maja do 15. juna 2021. godine, okupiće na jednom mestu kapitalna dela od najvažnijih predstavnika ovog pravca. Pored izložbe, biće upriličena promocija knjige Polemički konteksti Beogradskog enformela autorke dr Vesne Kruljac, u izdanju fondacije Vujičić kolekcije. Beogradski enformel predstavlja jednu od prvih „poetika pobune“ vezanih za egzistencijalistički nemir i pesimizam, u kojoj se sumnja u postojeći poredak stvari i sistem vrednosti manifestovala u radikalnom obliku antislike. U istoriji  srpske umetnosti vezujemo ga za kraj pedesetih i šezdesete godine 20. veka.

Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije pod nazivom NEVIDLJIVI PORTRET će se održati od 13. maja do 4. juna u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Malom Kalemegdanu broj 1. Ovogodišnji koncept Prolećne izložbe osmislile su Milica Ivić i Irena Ristić u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a. Izložba će biti organizovana u mraku ili polumraku, svakako u vanrednim okolnostima posle požara u Paviljonu, a pre njegove rekonstrukcije. Umetnici su bili pozvani da odgovore na krajnje jedinstvene tehničke mogućnosti izložbenog prostora, kao i da kroz proces zajedničkog postavljanja izložbe i uspostavljanjem odnosa između radova formiraju krajnji ishod izložbe.

Muzej primenjene umetnosti najavljuje da će ovogodišnji 43. Salon arhitekture, pod sloganom Tačka oslonca, biti održan od 12. maja do 5. juna 2021. Ovogodišnja izložba Salona kao i prethodna 2020. održava se u posebnim uslovima uzrokovanim upornim trajanjem pandemije izazavne korona virusom Covid19, uslovima koji otežavaju sve vidove normalnosti kako ih poznajemo u smislu rada, kretanja, susretanja i okupljanja. U takvom kontekstu nije moguće organizovati svečano otvaranje sa velikim brojem posetilaca već je planirana dodela nagrada u sredu 12. maja u 19 časova uz prisustvo predstavnika žirija i predstavnika nagrađenih.

Izložba će biti otvorena u petak 14. maja od 12 do 20h u Galeriji – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Sa polazišta Fluksusa i principa jednakosti umetnosti i života, Dragana (Jovanović) Žarevac u svet umetnosti ulazi performansima sa zvukom, 1979. godine u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu. Stručna javnost i publika je, od devedestih, prepoznaju kao video umetnicu, dobitnicu nagrade ZKM (Karlsruhe) i drugih nacionalnih nagrada za video radove. Međutim, njena umetnička praksa nije isključivo vezana za video. Kustosi izložbe: Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..