Šesti BEOGRADSKI KONTRAPUNKT, koji je ove godine posvećen najpoznatijem srpskom naučniku Nikoli Tesli, održaće se 21. juna 2022. godine, u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Makavejev, Uzun Mirkova 1), od 14 do 17 časova, pod naslovom TESLA: INSPIRACIJA. Ovaj tradicionalni međunarodni skup i ove godine organizuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja. BEOGRADSKI KONTRAPUNKT je međunarodna konferencija koja godinama unazad okuplja umetnike i mislioce iz različitih delova sveta oko razgovora o najvažnijim pitanjima našeg vremena.

Najpoznatiji srpski naučnik i u svetu najpoznatije ime srpske kulture Nikola Tesla je svojim izumima i otkrićima nesumnjivo uticao na promenu sveta i nauke u celini, ali je i svojom ličnošću i idejama uticao na mnoge mislioce i stvaraoce u različitim oblastima ljudskog delovanja. Tesla je izveo nauku iz laboratorija i stvorio jedan novi tip naučnika, svesnog svog javnog uticaja, ne u svrhu samopromocije nego unapređenja života ljudi u celom svetu. Njegovo javno delovanje velikim delom je bilo usmereno ka mladima, kao ohrabrenje da neguju svoje kreativne impulse i ostvare što veći deo svojih potencijala.

Na skupu će nas interesovati pre svega Teslin uticaj na kulturno i umetničko stvaralaštvo, na koji način su njegov život i delo nadahnjivali umetnike i na koji je način njegov stvaralački proces srodan umetničkom. Takođe, interuje nas i Tesla kao najpoznatiji predstavnik naše kulture u svetu i njegovo mesto i uloga u kulturnoj politici, kulturnoj diplomatiji i međunarodnoj reprezentaciji naše zemlje.

Skup će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja gospođa Maja Gojković. Učesnici ovogodišnjeg BEOGRADSKOG KONTRAPUNKTA su poznata umetnica iz Jermenije Lusine Hovanisijan, renomirani strip umetnik i dizajner iz Italije Danijele Meuči, čuveni srpski fizičar Đuro Koruga, poznati srpski pisac Vladimir Pištalo, interesantni vizualni umetnici Dušan Jovović, Milan Ličina i predstavnica mladih inovativnih umetnika Danica Maksimović. Moderator skupa će biti poznati voditelj Aleksandar Gajšek.

<<  Januar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..