Od 29. jula u periodu od 17-22h će biti otvoreno Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacin i niz javnih prostora) sa fokusom na prostor Beogradske tvrđave. Ceremonija otvaranja obaviće se 29. jula u 17h u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu broj 1, a u istom momentu biće otvorena i sva ostala izložbena mesta. Piknik povodom otvaranja trajaće od 17-24h na Donjem Kalemegdanu, platou ispred Planetarijuma, uz podršku Kišobrana. Izložba traje do 05.09.

Bijenale mladih – ZAJEDNIČKI JEZIK 2021 realizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40-ak novih radova mladih umetnika.

Inicijativa za ponovno pokretanje Bijenala, kao kulturnog okvira u kojem su vizuelni umetnici udruživali svoj rad, oslanja se na baštinu Fonda mladih (1972-1990) koja je poverena ULUS-u na čuvanje, a proistekla iz Fonda mladih „Moše Pijade“. Takođe, širi okvir ovog poduhvata je tradicija organizovanja Bijenala mladih na našim prostorima, izložbe koja se pune tri decenije održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004).

Organizacioni tim Bijenala je sastavljen od 35 mladih protagonista na polju kulture, a samo Bijenale uveliko prevazilazi strogo izložbenu formu i zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, samoorganizaciju u pogledu produkcije, a otvorena je za nove učesnike i partnerstva i predviđa mogućnost kontinuiranog ili povremenog angažovanja.

Kustoski tim Bijenala, angažovan po konkursu, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko. One su skupa sa Organizacionim timom mladih radile na razvijanju novih ideja mladih umetnika koje su se kasnije i (ko)producirale, a biće predstavljene na izložbi. Kustoski tim je zaslužan za izložbenu koncepciju koja uspostavlja preklapanja i pronalazi sistem u kom se formiraju različiti kustoski koncepti odražavajući Bijenale mladih mestom koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju - što uključuje ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja. U okviru celokupne manifestacije, uz kustoske radionice, biće organizovan i edukativni program u saradnji sa Domom kulture Studentski Grad i mnogobrojnim akterima na lokalnoj umetničkoj i kulturnoj sceni.

Tema manifestacije ZAJEDNIČKI JEZIK predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih uključenih u ovaj projekat (tri zasebna kustoska pristupa nastala su na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih koju su sastavili mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda za organizaciju Bijenala (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu nizom radionica za mlade (Javne pripreme II). Jedinstveno izložbeno ostvarenje komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to. On je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju. On je mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

 Iz koncepta izložbe ZAJEDNIČKI JEZIK:

Snove o zajedništvu je daleko lakše sanjati, nego živeti. Govoriti jezik zajedništva u praksi znači koristiti zajednički označitelj “mi”, ali i činiti to oprezno. Ne želimo da govorimo u ime nekoga, već da pokušamo da uspostavimo novo kolektivno telo, koje “govori” ovaj jezik, tako što razume i oseća iste probleme.

Taj jezik poznaje samo plural. On je višeznačan, nadnacionalan, transkulturalan, ne poznaje granice i granice ga ni ne zanimaju. On je pre svega razmena, i nije moguće pronaći samo jednu zajedničku tačku u kojoj se svi putevi, ideje i perspektive sažimaju i presecaju, a svi glasovi slažu. Nema ni potrebe tragati za takvom singularnošću. Umesto tačke biramo da razvijamo konstelacije. Umesto laganog dodira, odlučujemo se za prožimanje kao strategiju. Umesto povremenih susreta nudimo nerazmrsivo preplitanje kao novi metod. Umesto sporadičnih poznatih reči, čitav jezički aparat baziran na razumevanju postaje sredstvo komunikacije koju koristimo.

Kada govorimo jezikom zajedništva mi ne govorimo o opštim mestima, već o mestima opštih briga. Ako novi počeci i novi svetovi jesu mogući (a mi verujemo da jesu) kako ćemo onda izgraditi novo kolektivno telo koje će ih živeti? Kako da iskoristimo šumove savremenog društva da istražimo horizonte i prostore budućnosti koje nagoveštavaju, kako da ih zamislimo i dosegnemo?

Naš svet možda nije zadesio atomski udar kao u pesmi “I Melt With You” ali on svejedno jeste na samoj ivici društvenog, ekološkog, ekonomskog kolapsa, i baš u takvom svetu osećamo potrebu da gradimo novi kolektivitet jer nam je neophodan. Onaj koji svoju snagu ne meri zgusnutim redovima, niti mnogobrojnošću. On se ne gradi kroz fantaziju o velikom zajedništvu, već kroz mnogo malih povezivanja. Kroz mnogo topljenja i stapanja (Paviljon Cvijete Zuzorić), kroz zajedničke snove ili košmare o boljim životima (Planetarijum), kroz sve ono za šta ili protiv čega ćemo se tek boriti zajedno (Barutana)... Gradi se sporo, i pažljivo, kroz mnoštvo nežnih relacija i odnosa, iskričavih strujanja, razmenu energije, elektricitet, vibracije. Spojnice novog kolektiva nisu ni čvrste ni fiksirane. Granice nisu definisane, nema oštrih ivica. Novi kolektiv je pre svega heterogeni fluks. Nežan je, fleksibilan i fluidan, i baš zato izuzetno otporan.

 Izložba je segmentirana u 11 izložbenih celina u kojima učestvuje ukupno 118 izlagača iz celog sveta, a veliki broj učesnika nastupiće i u pratećem programu Bijenala.

Dizajn vizuala: Katarina Živković

<<  Decembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..