Doktorski umetnički projekat Zlatka Cvetkovića „Nepotrepštine“ -Rekontekstuelizacija u umetnosti tekstila, biće izložen od 15. juna - 3. jula 2021. u Galeriji „Anastas“ MPU. Mentorka ovog projekta je dr Olivera Ninčić, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti. Doktorski umetnički projekat Zlatka Cvetkovića specifično je usmeren na istorijske, umetničke, teorijske, sociološke, psihološke aspekte ličnog odnosa prema različitim predmetima u vremenu. Inicijacije prostornih instalacija koje uključuju njegove nepotrepštine, sežu do vremena detinjstva, odrastanja, i svih onih situacija socijalizacije, stanja anksioznosti u odnosu na stvari, stvarčice, fetiše, ali i na druge subjekte u datom okruženju, koji su mogli imati podudarne težnje i potrebe kao i on, u određenom trenutku.

Iz trezora memorije, iz davno zatvorenih škrinja, autor izvlači predmete koje iz nekadašnjeg statusa prevodi u polje i prostor umetnosti. To čini, radeći, zapravo, sa njihovom materijalnom i značenjskom, duhovnom premisom, onom njihovom suštinom koju su stekli u svom »minulom radu« tj. životu. Identitet tih stvari ponekad ostaje, čini se, nepromenjen, jer bude boje, mirise, ukuse, fascinacije iz detinjstva. S druge strane, pokreću nostalgično osećanje, na atributskoj su klackalici od važnog do efemernog i ukazuju na promene specifikuma iluzija tokom vremena.

Predmeti su živa tvar za Cvetkovića, a tu njihovu vitalnost on potcrtava umetničkim postupcima, poznatim u modernističkim i postmodernističkim periodima: aproprijacijom, dekontekstualizacijom i rekontekstualizacijom. Pored toga, poseže za multiplikacijom i radikalnom promenom formata [dimenzija predmeta], uvećanjem.
Iz teksta Ljubice Jelisavac  u katalogu izložbe

ZLATKO CVETKOVIĆ [Vrnjačka Banja, 1971] diplomirao je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Fakultetu primenjenih umetnosti, Odsek dizajn tekstila [1996]. Na istom Fakultetu magistrirao je 2001. godine, oblast Tapiserija, mentorka mr Jadranka Simonović, redovni profesor. Od 1997. godine zaposlen na Fakultetu primenjenih umetnosti, Odsek tekstil, sada je u zvanju vanrednog profesora, uža umetnička oblast Tekstil.

Član je umetničke grupe LUM [Lavatorijum umetničkih misli] [1996—1998], udruženja Punkt za umetnički eksperiment [1999—2001], European Textile Network [2007—2015], kao i ULUPUDS-a [od 1997. godine].
 
Ostvario je 11 samostalnih i preko 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Muzeja dekorativnih umetnosti i dizajna u Rigi [Letonija], Centralnog muzeja tekstila u Lođu [Poljska], Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, Ateljea 61 — ustanove za izradu tapiserije, Petrovaradin i Zavičajnog muzeja »Zamak kulture«, Vrnjačka Banja.

Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja.

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..